28.3.20

Η Τουρκία ετοιμάζει νέα πολιορκία: «Αποσύραμε προσωρινά τους μετανάστες από τον Έβρο - Θα επιστρέψουν»


Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως η αποχώρηση των παράνομων μεταναστών από τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο αποτελεί παροδικό μέτρο λόγω κορωνοϊού και δεν σηματοδοτεί αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο μεταναστευτικό. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο Σοϊλού ανακοίνωσε και επίσημα ότι 5.800 άτομα μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας από τη μεθοριακή γραμμή σε εννέα κέντρα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ωστόσο επανέλαβε τις απειλές περί επαναφοράς τους, όταν λήξει ο συναγερμός λόγω του ιού.
«Να σας πω κάτι που ο κόσμος δεν ξέρει ο κόσμος ακόμη. Από χθες το βράδυ εκκενώσαμε το Παζάρκιουλε, ίσως είναι καινούρια πληροφορία» είπε ο κ. Σοϊλού σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση χιλιάδων μεταναστών από τον πρόχειρο καταυλισμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές του Έβρου.
«Μεταφέραμε τους πρόσφυγες πίσω σε εννέα επαρχίες. Θα τους φιλοξενήσουμε σε κέντρα απέλασης. Η επιχείρηση διήρκεσε από το βράδυ μέχρι το πρωί (σσ εννοεί της Παρασκευής 27 Μαρτίου). Περίπου 5.800 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από εκεί» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού και πρόσθεσε: «Ήταν μια προληπτική κίνηση. Έπρεπε να το κάνουμε. Ωστόσο κανείς ακόμη δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό».
Με έναν τόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλητικός, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε: «Όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, δεν πρόκειται να αποτρέψουμε κανέναν απ' όσους μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Παζάρκιουλε».
«Άρα δεν είναι αλλαγή πολιτικής;» ρωτούν τον Σουλεϊμάν Σοϊλού οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, για την απόφαση μετακίνησης χιλιάδων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα πίσω στην ενδοχώρα της Τουρκίας. «Όχι, λάβαμε αυτή την κίνηση προληπτικά, σαν ένα ανθρωπιστικό μέτρο» ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας. 
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως, αυτή τη φορά, με ισχυρά οχυρωματικά έργα που θα κάνουν τα σύνορα πραγματικά απροσπέλαστα, ενισχύοντας κι άλλο το ηθικό των κατοίκων, των δυνάμεων ασφαλείας και του Στρατού οι οποίοι κατάφεραν με έναν αναιμικό φράχτη από συρματόπλεγμα (και σε μερικά σημεία χωρίς καθόλου φράχτη) και με συνεχείς ανταλλαγές πυρών και δακρυγόνων με τους Τούρκους και την ΜΙΤ να αντιμετωπίσουν ίσως την μεγαλύτερη χερσαία μεταναστευτική εισβολή που έχει δεχτεί Ευρωπαϊκό κράτος και μάλιστα με ελάχιστη βοήθεια από τους «εταίρους».
Ειδικά οι Γερμανοί (ή μάλλον ο γερμανικός Τύπος γιατί το Βερολίνο ακόμα «σφυρίζει» αδιάφορα ) «ανακάλυψαν» -βολικά- μετά το τέλος της πολιορκίας πως πίσω από τα επεισόδια και την μεταφορά των επίδοξων παράνομων μεταναστών στα σύνορα ήταν η τουρκική κυβέρνηση.
https://www.pronews.gr/