10.3.20

Οι τρεις όροι που συμφώνησαν Α.Μέρκελ-Κ.Μητσοτάκης & ΕΕ να επιβληθούν στην Τουρκία αλλά θα το κάνουν;


Στη συνάντηση του Βερολίνου, η Α.Μέρκελ συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανέλαβε να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια νέα συμφωνία για το Μεταναστευτικό ανάμεσα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες που θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς όρους.

Η συμφωνία αυτή που θα προετοιμαστεί, με χρονικό ορίζοντα να οριστικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, θα προβλέπει τα εξής:
Πρώτον: Ο Ερντογάν θα αποσύρει το συντομότερο δυνατό από την μεθόριο του Έβρου τις ομάδες αλλοδαπών που μετακίνησε εκεί το τελευταίο δεκαήμερο και που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνιστούν «οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για «απαράδεκτη» στάση της Άγκυρας που, όπως είπε, «προσπαθεί στις πλάτες των αλλοδαπών να λύσει εσωτερικά της ζητήματα» (βέβαια από λόγια μας έχει «χορτάσει» η καγκελάριος).
Δεύτερον: Η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί να παίρνει πίσω και όσους αλλοδαπούς έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα.
Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα θα γίνει δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία μιας μεγάλης μερίδας από τους σχεδόν 80.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να λάβουν τον χαρακτηρισμό του «πρόσφυγα».
Τρίτον: Θα καθιερωθούν κοινές περιπολίες της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών. Έως τώρα η Τουρκία περιόριζε τους ελέγχους έξω από τα δικά της θαλάσσια σύνορα, αλλά την ίδια ώρα κώφευε στα μηνύματα της Frontex και του Λιμενικού Σώματος που έστελναν μηνύματα μόλις εντόπιζαν τον απόπλου λέμβων με αλλοδαπούς από τα μικρασιατικά παράλια.
Οι τρεις αυτοί όροι καθορίστηκαν πριν από το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Άνγκελας Μέρκελ σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στο Βερολίνο και στο Παρίσι που προηγήθηκαν της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συναντήσει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ.
Κατά πληροφορίες, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, σε συνεννόηση με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, μετέφεραν στον Τούρκο Πρόεδρο τις θέσεις της Ένωσης που είχαν συνομολογηθεί, ξεκαθαρίζοντας του ότι μόνον αν τους αποδεχθεί μπορεί να προσδοκά σε ευρωπαϊκή –οικονομική ή άλλη- συνδρομή.
Σε αυτό το πνεύμα και η καγκελάριος έστειλε από το ελληνογερμανικό forum το μήνυμα ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή.
Τόνισε, μάλιστα, ότι το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσίασε , μεταξύ άλλων, στην καγκελάριο τις εικόνες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.
Ολοκληρώνοντας τις επαφές που είχε στο Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Βιέννη προκειμένου να συζητήσει το Μεταναστευτικό με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εξεδήλωσε τη βούληση να στείλει δυνάμεις για τη φρούρηση των ελληνικών συνόρων.
Όλα αυτά στα λόγια είναι καλά. Το θέμα είναι θα μπορέσει η Γερμανία, που είναι παραδοσιακά φιλοτουρκική χώρα, να τα επιβάλλει αυτά στην Τουρκία; Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει δείξει εξαιρετικά αδύναμη (όπως και οι ΗΠΑ) έναντι της Τουρκίας και οι όποιες αντιδράσεις της πιο πολύ προξένησαν τον τουρκικό γέλωτα παρά ανησύχησαν την Άγκυρα.
pronews