23.3.20

Νέο πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση

Η τέταρτη δέσμη μέτρων αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων με παρεμβάσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται και ένα ξεχωριστό πακέτο για τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Ακόμη μία δέσμη μέτρων προετοιμάζει η κυβέρνηση, την τέταρτη κατά σειράν, για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η οποία θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά το τέλος της κρίσης που προκαλεί η νόσος του κορωνοϊού.

Ολα τα υπουργεία καταθέτουν τις προτάσεις τους, ενώ αρκετά ήδη έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου τις εισηγήσεις τους για την επόμενη μέρα, με στόχο να κερδηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να στηριχθούν οι τραυματισμένες επιχειρήσεις που σήμερα ξεπερνούν τις 440.000. Η δέσμη μέτρων αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται και ένα ξεχωριστό πακέτο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και των μεταφορών με μείωση του ΦΠΑ και των τελών.
Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή με την ενίσχυση του αποθεματικού κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στα βασικά μεγέθη που αφορούν τον στόχο του πλεονάσματος και κατ’ επέκταση των εσόδων και των δαπανών. Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και οι παρεμβάσεις στον τουρισμό και στη φορολογία για τις επιχειρήσεις.
Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει στην «Κ» πως το μεγαλύτερο κομμάτι από το τραπεζικό πακέτο, για λόγους πρακτικούς, θα χρησιμοποιηθεί προς το τέλος της κρίσης με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις κονδύλια μέσω της μόχλευσης των χρημάτων του ΕΣΠΑ, τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες εταιρείες. Παράλληλα εξετάζονται και άλλα μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά την αντιμετώπιση με επιτυχή τρόπο των επιπτώσεων της νόσου, που θα αφορούν τη φορολογία και τις εργοδοτικές εισφορές. Ολα τα μέτρα θα πρέπει να μετρηθούν και να διαπιστωθούν οι αντοχές του προϋπολογισμού, καθώς σε καθημερινή βάση οι ανάγκες για χρήματα στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους μεγεθύνονται. Ηδη προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για 1,4 εκατομμύριο εργαζομένους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα μέτρα που σχεδιάζονται για τις επιχειρήσεις:
1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 και συγκεκριμένα από το 24% στο 20%. Το μέτρο, εφόσον αποφασισθεί, θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2021.
2. Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ηδη έχει ψηφισθεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Εξετάζεται η μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το μέτρο της μείωσης των εισφορών είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην Ελλάδα, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά. Για αυτό τον λόγο εξετάζεται να νομοθετηθούν και οι δύο παρεμβάσεις. Παράγων του οικονομικού επιτελείο υποστηρίζει ότι μέσω της μείωσης των εισφορών θα μεγεθυνθεί το εργατικό δυναμικό σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο.
3. Μείωση προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός. Σήμερα η πρκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100%.
Τουρισμός
Βασικός στόχος, όπως αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης, είναι η στήριξη της συνδεσιμότητας της χώρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του κόστους των μεταφορών και εν συνεχεία με τη μείωση του κόστους διαμονής.
Παράλληλα, στη σύνοδο των υπουργών Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα συζητηθεί η παροχή ρευστότητας για όσους ταξιδεύουν. Δηλαδή, για κάθε ταξιδιώτη να δοθεί ένα κουπόνι ύψους, για παράδειγμα, 300 ευρώ, με χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν νέα οικονομικά πακέτα για το καλοκαίρι, με στόχο να προσελκύσουν νεότερες γενιές τουριστών, καθώς διαβλέπουν ότι φέτος θα συρρικνωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:
1. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές.
2. Μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές.
3. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.
4. Μείωση του τέλους διαμονής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το τέλος ανέρχεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
5. Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2020 στο 50%.
kathimerini