28.3.20

“Περιμένετε κλιμάκωση με την Τουρκία πριν το Πάσχα”! Ποιος το προβλέπει και τι λέει για την ελληνική αντίδραση


“Τα δύσκολα είναι μπροστά μας”, είχε πει ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του για τον κορονοϊό. Ακριβώς το ίδιο ισχύει όμως και για τα ελληνοτουρκικά! Αν όλα όσα γράφει ο Jonathan Constantine , Συντονιστής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών EastMed, βασίζονται σε πληροφορίες κι όχι απλά σε εκτιμήσεις, η επόμενη περίοδος στα ελληνοτουρκικά θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη και η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να αντιπαρατεθεί με μια χώρα με την οποία μέχρι στιγμής δεν θέλει: τη Γερμανία.
Σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα , Republicans Overseas Hellenic Chapter:
“Καταγράφουμε και αξιολογούμε την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, πολύ προσεκτικά τους τελευταίους μήνες. Προβλέψαμε την ακριβή ημερομηνία (- + 2 ημέρες) της έναρξης των υβριδικών εχθροπραξιών, ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2020 και είχαμε αναφέρει τα επερχόμενα γεγονότα στη διάσκεψη EastMed Energy Security Conference του Νοεμβρίου 2019. Έκτοτε, προβάλλουμε μοντέλα της επακόλουθης κλιμάκωσης.
Με βάση τη προπαγάνδα στην Τουρκία από τη διοίκηση του Ερντογάν που ζητά τη “λύση” των “τουρκο-ελληνικών υποθέσεων”, τις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και τις επιθετικές ενέργειες από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις , προβλέπουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πριν από τον εορτασμό του ελληνικού Πάσχα, θα προκύψει ένας νέος γύρος επιθετικότητας, πιθανώς στη νότια περιοχή του Αιγαίου, ανάμεσα στα νησιά Κρήτη και Καστελόριζο, το οποίο είναι ουσιαστικά ο βασικός στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για την επιτυχία του σχεδίου “Γαλάζια Πατρίδα”.
Τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τουρκικά σχέδια περιλαμβάνουν το έργο του EastMed και την ακύρωση όλων των μορφών στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.
Σημειώνουμε ότι η πρόβλεψη μας περιλαμβάνει μια τριπλή κλιμάκωση, μίαστην περιοχή του Έβρου, μια δεύτερη στο Κεντρικό Αιγαίο με κύριο στόχο όμως το Νότιο Αιγαίο.
Η Ελλάδα υπόκειται σε μεγάλη πίεση από τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα για να αποδεχθεί έναν “συμβιβασμός” με την Τουρκία, καθώς όλες οι προαναφερθείσες χώρες φοβούνται ότι η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών και ελληνοισραηλινών σχέσεων είναι επιζήμια για τα δικά τους συμφέροντα. Η Γερμανία ενεργεί ως χώρα-κλειδί για τη συνεχή πίεση προς την Ελλάδα με τους βαρείς όρους που επέβαλλε για το χρέος της Ελλάδας.
Η άφιξη του Covid-19 στην Ελλάδα είναι επίσης “όπλο” κατά της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η όποια χρηματοδότηση από την ΕΕ πιθανότατα θα έχει κόστος για την Ελλάδα που θα πρέπει να παραιτηθεί από τις θέσεις της για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ωστόσο θα είναι μια πολύ σκληρή απόφαση για τους Έλληνες, η πλειοψηφία των οποίων (περίπου 90%) αντιτίθεται σε κάθε συμβιβασμό σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η Ελληνική αντίδραση στα δύο τελευταία σοβαρά επεισόδια, δηλαδή την εισβολή δύο τουρκικών αεροσκαφών F-16, με Πακιστανούς πιλότους στον Έβρο και ο η σκόπιμη προσπάθεια εμβολισμού ελληνικού σκάφους από την τουρκική ακτοφυλακή ,ήταν στην γραμμή της ΕΕ περί αποκλιμάκωσης της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά.

Παρόλο που προβλέπουμε την άμεση κλιμάκωση της σύγκρουσης , δεν είμαστε σίγουροι για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αν η κλιμάκωση είναι “ήπια” ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να την αντιμετωπίσει , αλλά σε καμία περίπτωση με τη χρήση “ισχυρής βίας”.
Αν η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει με μεγάλη ένταση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφύγει τη σύγκρουση και θα συμφωνήσει με τους όρους που θα υπαγορεύσει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα ενεργεί ως «διαμεσολαβητής». Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα “στο σφυρί και τον άκμονα”, με το σφυρί να είναι η πίεση της ηγεσίας της ΕΕ, και ο άκμονας το κόμμα του
, όπου θα αναμένονται μαζικές παραιτήσεις που θα προκαλέσουν πρόωρες εκλογές που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην πτώση του κυβερνώντος κόμματος , το οποίο σήμερα είναι μακράν πρώτο στις δημοσκοπήσεις”.
Η ανάλυση είναι οπωσδήποτε ανησυχητική, αν και δεν γνωρίζουμε την πηγή των πληροφοριών που οδηγούν σ’ αυτές τις εκτιμήσεις, ούτε και το λόγο της δημοσιοποίησης της. Πιθανόν να μην υπάρχει καμία απολύτως σκοπιμότητα, πιθανόν όμως και να υπάρχουν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι υπάρχει λογική σ’ όσα γράφονται και τα οποία κακά ρα ψέμματα είναι και σενάρια που συζητούνται ευρέως και στο εσωτερικό της χώρας.
Εκεί που πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας είναι η πρόβλεψη για κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά πριν από το Πάσχα. Δεν είναι μακριά.
militaire