10.3.20

Η “ιδιαίτερη” σχέση Τουρκίας-Βουλγαρίας… Ο Μπορίσοφ στηρίζει Ερντογάν!


Η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) σημειώνει ότι προ ημερών ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος μάλιστα φάνηκε να ασπάζεται την κριτική στις Βρυξέλλες για καθυστερημένη εκταμίευση της υπεσχημένης οικονομικής βοήθειας.
Με αυτή την αφορμή ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τα εξής:
“Τα ελληνικά δικαστήρια είχαν αρνηθεί, ρητώς και τελεσιδίκως, την έκδοση Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Στη Βουλγαρία η έκβαση των υποθέσεων αυτών ήταν διαφορετική.
Οι υποτιθέμενοι ‘τρομοκράτες’ που έβρισκαν καταφύγιο στη Βουλγαρία, συνελήφθησαν χωρίς περιστροφές και εκδόθηκαν στην Τουρκία. Αυτό μπορεί να μην συνάδει με το βουλγαρικό και το διεθνές δίκαιο, αλλά διασφαλίζει στον Μπορίσοφ την εύνοια του Ερντογάν”.
“Η επιθετικότητα του Ερντογάν είναι μία προειδοποίηση για την Ευρώπη” επιγράφεται ανάλυση στην κυριακάτικη έκδοση της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ), στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαπολύσει επίθεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε την ενορχηστρωμένη έφοδο μεταναστών στα ελληνικά σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα, για την οποία άλλωστε είχε επανειλλημμένα προειδοποιήσει.
“Είναι μία ασύμμετρη σύγκρουση: αντί να στείλει στρατό και τεθωρακισμένα στα σύνορα, ο αυταρχικός πρόεδρος στέλνει ανθρώπους που υποφέρουν. Οι μετανάστες είναι το όπλο του Ερντογάν. Αδιαφορεί για τη μοίρα τους, δοκιμάζει τη χρησιμότητά τους”.
ΠΗΓΗ: DW  /  defence-point