4.1.20

«Βράζει» η Βαγδάτη: Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του Κασέμ Σουλεϊμανί - «Θάνατος στην Αμερική» - Δείτε live (βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βαγδάτη του Ιράκ η κηδεία του Ιρανού υποστρατήγου και διοικητή της δύναμης «Κουντς» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε χθες στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας.
Όπως ανακοίνωσαν οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, μια ομάδα φιλο-ιρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών, στον λογαριασμό τους στο Facebook την επίσημη κηδεία του Σουλεϊμανί θα ακολουθήσουν ανεπίσημες τελετές στην είσοδο της Πράσινης Ζώνης – της στενά φρουρούμενης περιοχής της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη -.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Βαγδάτης για τη νεκρική πομπή του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και Ιρακινών αξιωματούχων που έπεσαν νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.
Ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ήταν από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες στο Ιράν, κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και πολλών από τους συμμάχους τους. Σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανική αεροπορική επιδρομή.
Μεταξύ των συνθημάτων που φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος είναι και το «θάνατος στην Αμερική». 
Η πλειοψηφία αυτών που συμμετέχουν στη νεκρική πομπή είναι άνδρες που φορούν μαύρη στρατιωτική στολή ενώ κρατούν και ιρακινές σημαίες αλλά και σημαίες οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και ήταν απόλυτα πιστές στον Σουλεϊμανί.  
Η πομπή ξεκίνησε από τον ιερό ναό Ιμάμ Καντίμ στη Βαγδάτη. Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια φωνάζει «Όχι, όχι, Αμερική» και «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».
Ενας από τους συμμετέχοντες στη νεκρική πομπή ονόματι Μοχάμεντ Φαντλ, δήλωσε ότι η κηδεία είναι μια έκφραση αφοσίωσης στους δολοφονημένους ηγέτες. «Είναι ένα οδυνηρό χτύπημα, αλλά δεν θα μας ταρακουνήσει», είπε.
Δύο ελικόπτερα πετούν πάνω από την πομπή, στην οποία παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι και οι ηγέτες των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι πύλες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται κυβερνητικά γραφεία και ξένες πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, παραμένουν κλειστές.
Δείτε live εικόνα από την κηδεία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη

Παράλληλα τελείται και η κηδεία του του αναπληρωτή ηγέτη των ιρακινών ΔΛΚ, Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, που σκοτώθηκε στην ίδια αμερικανική επίθεση.
Η πρόσκληση των ΔΛΚ στους οπαδούς τους να προσέλθουν στην Πράσινη Ζώνη σηματοδοτεί την έναρξη άλλης μιας μέρας διαδηλώσεων κατά των ΗΠΑ , η πρεσβεία των οποίων στη Βαγδάτη πολιορκήθηκε προ ημερών από διαδηλωτές. Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει ενισχύσεις, άλλους -3.000-3.500 στρατιώτες τις επόμενες ημέρες στο Ιράκ, το Κουβέιτ και άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής.
pronews