2.1.20

ΕΚΤΑΚΤΟ: Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Οινούσσες και Παναγιά – Με «πιθανή» ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 απαντά το ΥΠΕΘΑ


Προκαλούν και σήμερα οι Τούρκοι, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

Το πρωί της Πέμπτης, στις 09:47, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο των Οινουσσών και τη νήσο Παναγιά, στα 24.000 πόδια. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Πάντως το ΥΠΕΘΑ έχει ήδη δώσει την απάντησή του και φαίνεται πως η Αθήνα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τη σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, με φυσικό επακόλουθο την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών F-35.
Λίγες ημέρες μετά από σχετική αναφορά του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα πρέπει να περάσει στα μαχητικά αεροσκάφη της λεγόμενης 5ης γενιάς, και ερωτηθείς εάν στη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου θα τεθεί θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το χαρακτήρισε «πιθανόν», ιδιαίτερα μετά την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρότζεκτ λόγω την αγοράς των ρωσικών «S 400».
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πάντως ότι για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη υποδομών.

O κ. Παναγιωτόπουλος απέκλεισε την πιθανότητα πάντως για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένη την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στις Ενοπλες Δυνάμεις.