10.12.19

M.Τσαβούσογλου: «Θα απαντήσουμε στρατιωτικά εάν η Ελλάδα απειλήσει τα πλοία μας στην Κύπρο ή την υφαλοκρηπίδα μας»!


Σε πολεμικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου ο οποίος απείλησε την Ελλάδα (διότι αυτή είναι η μόνη που μπορεί να αντιδράσει στρατιωτικά σε σχέση με την Κύπρο) ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη εάν απειληθούν τα πλοία της (πλωτά γεωτρύπανα, ερευνητικά πλοία) στην ΑΟΖ της Κύπρου, «ή αν αμφισβητηθεί η υφαλοκρηπίδα της»

Ο κ Τσαβούσογλου, αφού σημείωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο (παρότι γνωρίζει ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεν μπορεί να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες αλλά μόνο μνημόνια) είπε ότι η Ελλάδα, αντί για αβάσιμες κατηγορίες πρέπει να φερθεί με σωφροσύνη και να μάθει να μοιράζεται: «Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα δεν έχουν αυτή την κουλτούρα. Κι αφού δεν την έχουν, εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Αν επιθυμούν να λάβουν άλλα μέτρα έναντι αυτών των βημάτων, τότε πρέπει να είναι έτοιμοι για την απάντηση. Εμείς δεν επιθυμούμε να συγκρουστούμε, να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά θα υπερασπιστούμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, την υφαλοκρηπίδα μας κι αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα με την Λιβύη θα τα πάρουμε».
Ο Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η Τουρκία σε γεωτρήσεις σε νέες περιοχές μετά από αυτή την συμφωνία είπε:
«Έχουμε δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Σήμερα κάνουν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο και άλλες περιοχές, την Μαύρη Θάλασσα. Πρώτα μπορούν να γίνουν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Κατόπιν, αν έχουμε στοιχεία ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, στέλνουμε και τα γεωτρύπανά μας, για τις ενέργειες και εργασίες μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν».
Δηλαδή με εκπληκτικό θράσος ο Τούρκος ΥΠΕΞ μας λέει ότι θα κάνουν γεωτρήσεις μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα την χαρακτηρίσουν «δική τους» και εάν αντιδράσουμε... πόλεμος.
Λες και το Ναυτικό του θα αντιμετωπίσει τις βάρκες του Μπουρούντι. Απλά γνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη θέλησης δυναμικών απαντήσεων από την ελληνική πλευρά και γι' αυτό τον λόγο κάνει τέτοιες δηλώσεις και αυτός και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν.
Η Άγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία, είναι άκυρη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αφγανό ομόλογό του για τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με αξιωματούχους της διοίκησης του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, κατόπιν της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, και την ενίσχυση της άμυνας της Κρήτης.
Ο κ. Τσαβούσογλου αφού πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μονομερώς τις γεωτρήσεις και η Ελλάδα συνεχίζει επαφές με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο, προσπαθώντας να κρατήσει απ έξω την Τουρκία είπε:
«Εμείς πρωτίστως χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι στέλνοντας τα πλωτά μας γεωτρύπανα εκτός υφαλοκρηπίδας μας στις περιοχές που έδωσε άδειες η ‘ΤΔΒΚ’ στην ΤΠΑΟ (Ανώνυμος Συνεταιρισμός Τουρκικών Πετρελαίων). Δεν περίμεναν τέτοια κίνηση από την Τουρκία. Τώρα άλλαξαν οι ισορροπίες. Επικρατεί πανικός. Προσπαθούν να εκδοθούν αποφάσεις από την ΕΕ. Από την άλλη βλέπουμε ότι μαζί με την Ελλάδα, κάποιες χώρες της περιοχής, με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη αντιδρούν υστερικά. Βλέπουμε ότι κάνουν βήματα που δεν χωράνε στην διπλωματική ευγένεια και ωριμότητα. Π.χ. η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα. Πράγματι πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση».
Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε παρόμοια συμφωνία και με την Ελλάδα, είπε συνεχίζοντας ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και τόνισε ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών για την μοιρασιά του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ωφέλιμη για όλους.*
pronews
Σχόλιο του συνεργάτου μας Α. Αλεξανδρή:
Ακόμα και αν στεκόταν λογικά η σύναψη κάποιας συμφωνίας με τη Τουρκία, θα ετίθετο το ερώτημα : "Πότε και ποια συνθήκη ή συμφωνία τήρησε η Τουρκία;" 
Σφάλμα - όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι και  οι βλακώδεις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά διαστήματα οι ερασιτέχνες πολιτικοί "ηγέτες" της Ελλάδος, ότι "δεν διεκδικούμε τίποτα κ.λ.π. φούμαρα" . Με τις δηλώσεις αυτές, δίνουν δικαίωμα στον εχθρό (μη μας πουν για Ελληνοτουρκική φιλία-άλλη ανοησία και αυτή  ) να διεκδικεί αυτός ό,τι του κατέβει. Στη προκειμένη περίπτωση φωνάζαμε από καιρό  ότι έπρεπε η Ελλάδα να   ορίσει τη δική της ΑΟΖ και κάποιες διαφορές με Ισραήλ σχετικά με την ΑΟΖ θα έπρεπε να τακτοποιηθούν έστω και αν δίναμε  κάτι περισσότερο από το κανονικό μέγεθος της δικής μας ΑΟΖ, γιατί με το Ισραήλ δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα ενώ αντιθέτως έχουμε κοινό εχθρό και το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος που θα εμποδίσει  (με κάθε τρόποτη Τουρκία να γίνει πυρηνική δύναμη  και η Τουρκία το ξέρει αυτό και για το λόγο αυτό -κυρίως- προμηθεύτηκε τους S400, για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις που ετοιμάζει- παράλληλα με την αντιμετώπιση της Π.Α μας.
Αυτό που τώρα έχει απόλυτη και ουσιώδη σημασία είναι να υπάρξει συστράτευση όλων των κομμάτων και κοινή αποφασιστική γραμμή στα Εθνικά θέματα.Η Ελλάδα όποτε ήταν ενωμένη μεγαλούργησε και αυτό θα κάνει και τώρα.
Α. Αλεξανδρής