27.12.19

Πώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιχειρεί να μετατρέψει την Μεσόγειο σε «οθωμανική λίμνη»

Στην Αθήνα άργησαν να καταλάβουν τους σχεδιασμούς του Ρ.Τ Ερντογάν για την μετατροπή της Α.Μεσογείου σε «οθωμανική λίμνη» με την δημιουργία ναυτικών βάσεων σε καίρια σημεία από την Τυνησία μέχρι και τη Συρία. 

Όπως αποδείχτηκε από το «ξαφνικό» ταξίδι του Ρ.Τ.Ερντογάν στην Τυνησία και την αποκάλυψη προσπάθειας δημιουργίας φιλοτουρκικής συμμαχίας όπου θα ενταχθεί και η Αλγερία, η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε φιλόδοξους σχεδιασμούς για τους οποίους στην Αθήνα δεν είχαν την παραμικρή ιδέα.
Τώρα η Άγκυρα θέλει οπωσδήποτε την δημιουργία δύο ναυτικών βάσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Στόχος της Άγκυρας είναι μέσα από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να έχει καλύτερη και αμεσότερη πρόσβαση σε όλα τα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου. Και ειδικότερα τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και νότια της Κρήτης όπως αναφέρει και ο κυπριακός «Φιλελεύθερος»
 
Η μια ναυτική βάση που στοχεύει να δημιουργήσει η Τουρκία, θα είναι στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου και όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ομάδα εμπειρογνωμόνων άρχισε ήδη να μελετά περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 35 με 40 χιλιόμετρα από το Τρίκωμο.
 Η εν λόγω ναυτική βάση, μαζί με την αεροπορική βάση που δημιουργείται στο κατεχόμενο Λευκόνοικο (όπου ήδη σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν και μαχητικά), δημιουργούν ένα ορμητήριο ζωτικής σημασίας στα κατεχόμενα, από το οποίο η Τουρκία θα μπορεί να παρεμβαίνει ή και να ελέγχει ολόκληρη την περιοχή πέριξ της Κύπρου.
Η δεύτερη ναυτική βάση που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία είναι στον κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το ταξίδι του στην Τύνιδα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήγειρε το αίτημα για ναυτική βάση. Η Άγκυρα θέλει τον χώρο αυτό ώστε να μπορεί το ναυτικό της να δρα καλύτερα προς την κατεύθυνση της Λιβύης, καθώς έχει ήδη ληφθεί απόφαση γι' αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.
 
Μέσω αυτών των σχεδίων, η Τουρκία πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει σε όλη την έκταση της Μεσογείου, χωρίς να υπόκειται σε οποιονδήποτε έλεγχο και παράλληλα να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ναυτικού άλλων χωρών. Στην περίπτωση της Λιβύης στόχος της Τουρκίας είναι να αποτρέψει τις όποιες κινήσεις από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Προς το παρόν η Τυνησία αρνήθηκε να δώσει στον Ρ.Τ.Ερντογάν ότι ζήτησε αλλά η δήλωση της τυνησιακής προεδρίας ήταν και λίγο... χαμηλής ισχύος.  
«Rachida Ennaifer, designated Media in-Charge at the Tunisian Presidency, denies the press conference statement by Fathi Bashagha on Tunisia joining an alliance with Libya, Turkey and Algeria. She said the statement does not reflect the position of Tunisia» αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Επί του πρακτέου όμως δεν έχει απαντήσει οριστικά η Τύνιδα ότι δεν θα παραχωρήσει στην Τουρκία λιμάνι που να ικανοποιεί τις ανάγκες της και όλα μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τα ανταλλάγματα που θα προσφέρει η Άγκυρα στην Τύνιδα.