16.12.19

Έφεραν το ΝΑΤΟ, στα κάγκελα για τον Στεφανή!


16/12/2019
Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη
Βγήκε πάλι στα κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που συνέστησε Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης μέσα στο ΓΕΕΘΑ, που είχε δημιουργήσει επτά όργανα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και τρεις γραμματείες, που είχε συστήσει Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, που είχε δημιουργήσει Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό και είχε αναθέσει τον επιτελικό συντονισμό στον Γ.Γ. του υπουργείου Άμυνας, που με νόμο είχε αναθέσει στο υπουργείο Άμυνας το μεταναστευτικό, αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τώρα… στρατιωτικοποίηση μέσω μεταναστευτικού!

Στη χώρα μπαίνουν παράνομα 500 μετανάστες την ημέρα. Ο Ερντογάν πηγαίνει από παρανομία σε παρανομία, αθετώντας όλες τις νόμιμες συμφωνίες και υπογράφοντας παράνομες. Περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν.
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε μεταφέρει το κόμμα στο κράτος και επί των ημερών του οι αποφάσεις για το προσφυγικό λαμβάνονταν σε συνεδριάσεις της… Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του, διαφωνεί λέει με την ανάθεση του συντονισμού σε Εθνικό Συντονιστή υπό τον πρωθυπουργό, δηλαδή στον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, στρατηγό εν αποστρατεία και πρώην αρχηγό ΓΕΣ.
Το τι ακούμε αυτές τις μέρες δεν λέγεται – στρατιωτικοποίηση της ζωής σε περιοχές της χώρας, στρατιωτικοποίηση της… Ελληνικής Δημοκρατίας, στρατιωτικοποίηση του Κράτους στο όνομα του προσφυγικού, οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, Όρμπαν, Σαλβίνι και τα λοιπά και τα λοιπά.
Λοιπόν, για να τελειώνει το παραμύθι. Στα χάλια που βρισκόμαστε σήμερα φθάσαμε επειδή το εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με γενικά προσκλητήρια, με νόμους – προσκλητήρια, με αθέτηση όλων των συμφωνιών των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κατάργηση της κράτησης ως αποτέλεσμα της παράνομης εισόδου, με το λουκέτο σε κάθε κλειστή δομή.
Ρωτούσαν το Κόμμα και αυτό τους έλεγε «Κάτω ο Ιμπεριαλισμός»!
Και αφού τα έκαναν ρόιδο και προκλήθηκε χάος στη χώρα – με αποτέλεσμα να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας – πέρασαν στο χάος των διαφόρων οργάνων διαχείρισης κρίσης.
Και πήγαιναν από όργανο σε όργανο, δημιουργώντας συνεχώς νέα όργανα, εμπλέκοντας όλα τα υπουργεία, πηγαίνοντας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ψάχνοντας κάθε φορά τον επόμενο συντονιστή, εξουδετερώνοντας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μέσω υπουργείου Άμυνας και γενικά τρέχοντας πάνω – κάτω.
Και όποτε έφθαναν στο επόμενο αδιέξοδο, πήγαιναν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να τους πει το Κόμμα τι να κάνουν. Και το Κόμμα τους έλεγε πως πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι, να χτυπηθεί ο ιμπεριαλισμός, να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ δεν… θα λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, να σταματήσει η ξενοφοβία, να πρωτοστατήσει ο ελληνικός λαός σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα, να έλθει ο σοσιαλισμός και τα λοιπά και τα λοιπά. Αυτά έλεγαν στην Πολιτική Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (24/2/2016).
Και το Κόμμα συνέχισε να δίνει ανάλογες… οδηγίες με την Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2016. Μιλώντας για την… ανάγκη να διαμορφωθεί «μία ανοιχτή ομάδα στήριξης της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας των συντονιστών από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη λειτουργία των κέντρων, με συγκεκριμένα, μάλιστα, καθήκοντα». Δηλαδή πρότειναν να συντονίζουν τους συντονιστές οι εθελοντές! Διότι… όχι στην Ευρώπη-φρούριο και στους φράχτες και ναι «στη διεκδίκηση διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή»! Αυτά συμβούλευε το Κόμμα την Κυβέρνηση!
Βέβαια! Διότι στις 6 Μαρτίου 2016 η Κεντρική Επιτροπή, κατά δήλωση Τσίπρα, είχε συνεδριάσει «με αποκλειστικό θέμα την προσφυγική κρίση».
Αντί να δουν τι θα κάνουν ως κυβέρνηση, πήγαιναν και ρωτούσαν την Κεντρική Επιτροπή που ουδέποτε είπε λέξη για το πώς θα σταματήσουν οι ροές.
Ο συντονισμός του χάους με γραμματέα από το Άμυνας
Έχουμε και λέμε, λοιπόν, για τον γαλαξία οργάνων και γραμματειών που δημιούργησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:
-Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, Συντονιστικό Όργανο για την προσφυγική κρίση,
-Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας και Μακεδονίας – Θράκης καιμε ένα Επιτελικό όργανο που έλαβε το όνομα «Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου» (ΕΣΚΕΣΜΑ),
-Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής,
-Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου,
-Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης,
-Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία,
-Μηχανισμός συντονισμού μεταξύ περιφερειών, δήμων και ΜΚΟ,
-Κεντρικό συντονιστικό όργανο για υγειονομικά θέματα, υπό τηνευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ),με τη συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, της ΑΕΜΥ, του Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, της 1ης και της 2ης ΥΠΕ.
Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό όλων αυτών είχε αναλάβει ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Ταφύλλης.

Και αμέσως μετά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, στις 19 Μαρτίου 2016, ο Τσίπρας είχε συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη για την… άμεση εφαρμογή της συμφωνίας.

Και προσέξτε ποιοι συμμετείχαν: Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο γ.γ. του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφύλλης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Διότι είχαμε στο μεταξύ αποκτήσει και… εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού! Σύνολο δεκατρία άτομα, που είχαν αφήσει όλες τις άλλες δουλειές και συσκέπτονταν ξανά και ξανά.
Υπουργοί και άλλοι… επιτελικοί!

Τότε πληροφορηθήκαμε πως είχαμε αποκτήσει και άλλο… όργανο: Με πράξη υπουργικού συμβουλίου συστήθηκε Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Προσφυγική και την Μεταναστευτική Πολιτική!

Σ’ αυτό συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός, ως πρόεδρος, και ως μέλη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).

Εκτός από αυτά τα 13 αυτά άτομα μετείχαν επίσης – χωρίς δικαίωμα ψήφου έλεγε η απόφαση, λες και όταν μαζεύονται 13 υπουργοί και υφυπουργοί ψηφίζουν και κερδίζει η πλειοψηφία - ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, και όσα άλλα μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί καλούνται κάθε φορά από τον Πρωθυπουργό. Μπορεί, επίσης, να καλούνται για παροχή γνώμης στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Δηλαδή μιλάμε για άγνωστο αριθμό συμμετοχών.

Και τι έκανε αυτό το νέο όργανο - υπό τον πρωθυπουργό βεβαίως βεβαίως ενώ τώρα φωνάζουν γιατί ο Εθνικός Συντονιστής υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό;

«1.Συντονίζει τη διαλειτουργικότητα των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και υπηρεσιών και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής της Χώρας, στο πλαίσιο του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.
2. Λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της κυβερνητικής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής περιλαμβανομένης της νομοθετικής πρωτοβουλίας των υπουργείων καθώς και παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή των αποφάσεών του και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων.
3. Αποφασίζει για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την εφαρμογή και υλοποίηση της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής».

Δηλαδή… συντόνιζε τη «διαλειτουργικότητα» και έφτιαχνε κι’ άλλες «επιτελικές ομάδες»!

Οπότε, στις 28 Μαρτίου 2016, νάτη πάλι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το «ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο» και την… «χρεοκοπία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που, αντί να αφιερώνεται στο σχεδιασμό και την προώθηση ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στην περιοχή, συνεχίζει την πεπατημένη του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού».

Γι’ αυτό και τελικά ψηφίστηκε (1 Απριλίου 2016) νέος νόμος που καταργούσε όλες τις συμφωνίες, δεν διαχώριζε πρόσφυγες και μετανάστες, δεν προέβλεπε κράτηση, ούτε και κλειστές δομές φιλοξενίας.
Και συνεχίστηκαν οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας: Στις 30 Οκτωβρίου 2017 ενημερωθήκαμε πως στην Πολιτική Γραμματεία… «κατεγράφη η ανάγκη του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, καθώς η Ελλάδα σηκώνει στους ώμους της ένα πολύ μεγάλο φορτίο»!
Τρεις (ή μήπως… τέσσερις;) οι γενικοί γραμματείς!
Νωρίτερα, στις 22 Ιουνίου 2017, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβαν τρεις νέοι γραμματείς.
(Όλοι θυμούνται πώς παραιτούνταν καταγγέλλοντας οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Οδυσσέα Βουδούρη να παραιτείται τον Σεπτέμβριο του 2016, μιλώντας για «φαραωνικά έργα», καταγγέλλοντας ότι δεν είχε συνταχθεί προϋπολογισμός για τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν είχε υπάρξει εκτίμηση του κόστους ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα και λέγοντας ότι «δεν υπήρξε εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον γενικό γραμματέα και δεύτερον διότι αφαιρέθηκε αυτή η αρμοδιότητα από τη γενική γραμματεία»!)
Τότε, τον Ιούνιο του 2017, δημιουργήθηκε θέση γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, θέση γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής – διότι άλλο ο γραμματέας του υπουργείου και άλλο ο γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής – θέση γενικού γραμματέα Υποδοχής.
Και ακολούθησε η ίδρυση άλλης Γενικής Γραμματείας αρμόδιας για τον συντονισμό σε θέματα αλλοδαπών, παράτυπης μετανάστευσης και υπηκόων τρίτων χωρών.
Αυτή η γραμματεία μάλιστα ανέλαβε αρμοδιότητες από άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και από την Ελληνική Αστυνομία!
Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε μια γενική γραμματεία που μπήκε στα χωράφια της Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας:
α) την εποπτεία και τον έλεγχο των Διευθύνσεων Αλλοδαπών, την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση μετανάστευσης της ΕΛΑΣ,
β) την εποπτεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου,
γ) τη μέριμνα για την συνεργασία, επαφή και επικοινωνία της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών σε θέματα διαδικασιών υποδοχής, ταυτοποίησης και επιστροφών μη νόμιμων εισερχομένων αλλοδαπών,
δ) τις διοικητικές αρμοδιότητες σε θέματα αλλοδαπών που έχει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και
ε) την εκπροσώπηση του υπουργείου Εσωτερικών σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής.
Στα χέρια του Καμμένου
Σε όλα αυτά, προσθέστε πως με εκπρόθεσμη τροπολογία που ενσωματώθηκε ως άρθρο 96 στο νόμο 4368 (ΦΕΚ Φεβρουαρίου 2016) περί… «Παράλληλου Προγράμματος», το μεταναστευτικό ανατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας και στον Καμμένο (χωρίς να φοβούνται στρατιωτικοποίηση περιοχών της χώρας).
Εκεί αποφασίστηκαν και οι απευθείας αναθέσεις, αλλά και κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον νόμο εκείνο, λοιπόν, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης «να διευθύνει και να συντονίζει, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επικουρούν τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Υ/Κ.Υ.Τ. και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, αποκλειστικώς σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου αυτής. Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) συνιστάται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π.) προς εξυπηρέτηση των σκοπών του προηγούμενου εδαφίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι αρμοδιότητές του, η στελέχωσή του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με όμοιες αποφάσεις συνιστώνται Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.) όπου απαιτείται, και καθορίζονται ομοίως οι αρμοδιότητές τους, η στελέχωσή τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
Και άρχισε ο Καμμένος τις συνεντεύξεις Τύπου, αναφέροντας σαφώς ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβαν το θέμα του μεταναστευτικού».
Μετά από όλα αυτά, έχουν πρόβλημα στρατιωτικοποίησης…