22.12.19

Κύπρος: Στα «σκαριά» Ναυτική βάση στο Μαρί

Σε μία κίνηση – απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ετοιμάζεται να κατασκευάσει μία σύγχρονη ναυτική βάση στο Μαρί προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιείται από τις υπερδυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι σκέψεις για το Μαρί και ανάπτυξη σύγχρονης βάσης, σε συνεργασία με τη Γαλλία, είχαν, μεν, ωριμάσει, αλλά, σε κάποια στιγμή, έδειξαν να ξεφουσκώνουν. Παρά ταύτα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Σημερινή», το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη επεξεργαστεί ένα πολύ καλύτερο σενάριο.
Αυτό της ανάπτυξης της βάσης από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, με εγχώρια κεφάλαια, αλλά με τρόπο που να εξυπηρετεί μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, και όχι μόνον, που επιχειρούν στην περιοχή και συχνά πυκνά αναζητούν ναυστάθμους.
Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν και τα ζητήματα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αυτά των επιχειρούντων στην Κυπριακή ΑΟΖ ευρωπαϊκών και αμερικανικών κολοσσών.
Ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν πως ο Υπουργός Άμυνας έχει στον χαρτοφύλακά του έτοιμη τη σχετική μελέτη. Μάλιστα, εντός των επόμενων εβδομάδων, ετοιμάζεται να κάνει την κρίσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
https://www.tovima.gr