26.11.19

Ο Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου! Οι Έλληνες Αρχηγοί Επιτελείων;


Ποιος Έλληνας Αρχηγός τολμά να πει κάτι τέτοιο;

Στην Ελλάδα οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί άνω του 60% από το 2009 σε σημείο να καλύπτονται οι ανάγκες για ανελαστικές δαπάνες όπως οι μισθοί του προσωπικού. Σοβαρός αναπτυξιακός προϋπολογισμός δεν υπάρχει ενώ το υλικό φθίνει και εγκαταλείπεται στη τύχη του μακριά από τεχνική υποστήριξη και εκσυγχρονισμούς.  
Ο φετινός προϋπολογισμός ύψους 3,397 δις ευρώ προβλέπει δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, συνολικού ύψους 530 εκατομμυρίων. Τι θα καλυφθεί άραγε με 530 εκατομμύρια ευρώ; Το ΕΜΠΑΕ ως έννοια πάντως έχει εγκαταλειφτεί. Την ίδια στιγμή στη Τουρκία ο προϋπολογισμός του Τουρκικού Υπουργείο Άμυνας αυξήθηκε κατά 16%.
Οι Έλληνες Αρχηγοί επιτελείων και αυτό είναι μια διαχρονική παθογένεια (δεν αναφερόμαστε κατ’ ανάγκη στην υφιστάμενη στρατιωτική ηγεσία) ωραιοποιούν τις καταστάσεις για να δείξουν έργο και να γίνουν αρεστοί στη πολιτική ηγεσία.
 Από την άλλη μεριά οι Έλληνες πολιτικοί συλλήβδην έχουν εξαιρετικά χαμηλό ενδιαφέρον για την Άμυνα με εξαίρεση τα κομματικά ρουσφέτια και τις μεταθέσεις. Ουδέποτε έδειξαν σοβαρό ενδιαφέρον για την Εθνική Άμυνα και τις ανάγκες σε πλειάδα θεμάτων. Τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν εξαϋλωθεί και το ποιοτικό χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διαρκώς αυξάνεται.
Ο Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ είπε πολύ απλά ότι με αυτά τα χρήματα δεν μπορούμε να κάνουμε (ως Γαλλία) αυτά που προτάσσει το Γαλλικό συμφέρον και τα προς ανάληψη επιχειρησιακά έργα και αποστολές. Οποιαδήποτε σύγκριση με τους Έλληνες αρχηγούς είναι οδυνηρή.
Από το 2005 έχουμε επιβάλει μονομερή αφοπλισμό και αυτό εμπάργκο όπλων στη χώρα μας. Τα δύο προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί είναι ο εκσυγχρονισμός των ΑΦΝΣ και των F-16 μαζί με τα Kiowa και τα CH-47D από τις ΗΠΑ. Αμφότερα δεν αρκούν και είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι τρεις κλάδοι είναι στα όρια τους.
Έχει φτάσει μέχρι και το Πακιστάν να μας κάνει πλάκα αλλά κανείς δεν μιλά. Ο κ. Ντόκος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας μίλησε για συνεκμετάλλευση και συνεργασία με τη Τουρκία που κάθε μέρα προκαλεί και στήνει γεωτρύπανα.
Στην απάντηση και πως θα βρεθούν χρήματα η απάντηση είναι πως όλα είναι θέμα ιεράρχησης αναγκών και προτεραιοτήτων. Απλά η Άμυνα δεν φέρνει ψήφους εν αντιθέσει με τα επιδόματα.