7.10.19

Αναβολή-"μυστήριο" του ταξιδιού Κ.Μητσοτάκη στην Αίγυπτο - Εν μέσω τουρκικής επίθεσης σε ΑΟΖ Κύπρου και Συρία

Αναβολή-μυστήριο στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητοστάκη στην Αίγυπτο, ο οποίος όχι μόνο δεν θα φύγει σήμερα για το Κάιρο αλλά και όταν τελικά αναχωρήσει αύριο θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου μόλις λίγες ώρες, όσες απαιτούνται για να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο!

Η αναβολή της αναχώρησης Μητσοτάκη για την Αίγυπτο προκάλεσε αίσθηση, την στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει δύο μέτωπα από σήμερα...
Το πρώτο στην Κύπρο όπου κατά δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενεργειας Φ.Ντονμέζ θα «τρυπήσει» σήμερα ή αύριο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7 και το δεύτερο ανοίγεται στην Βόρεια Συρία όπου οι Αμερικανοί τάχιστα αποχωρούν από αυτήν και αφήνουν ελεύθερο το δρόμο στους Τούρκους για να επιτεθούν στις κουρδικές δυνάμεις και να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» στο σύνολο του μήκους της τουρκικής συνοριογραμμής.
Μια «ζώνη ασφαλείας» στην οποία δεν θα υπάρχει κουρδικός πληθυσμός αυτό προβλέπει η συμφωνία Ν.Τραμπ-Ρ.Τ.Ερντογάν. 
Η ενημέρωση από την κυβέρνηση, πάντως, αναφέρει πως η 24ωρη αναβολή της αναχώρησης Μητσοτάκη για το Κάιρο, δεν συνδέεται με τις κινήσεις της Τουρκίας αλλά ότι έχει να κάνει με την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο.
Δηλαδή αυτό δεν μπορούσε να το κάνει μετά την επιστροφή του από την Άιγυπτο; Έτσι κι αλλιώς το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να γίνει σήμερα, που σημαίνει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί το γνώριζαν και δεν βιαζόντουσαν...
Να σημειώσουμε πως ο πρωθυπουργός στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου θα έχει συναντήσεις και με μέλη της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου (όσοι απέμειναν)
Ανάλογη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τριών χωρών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των πρόσφατων εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Εκεί, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση να συνεχίσουν να προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο,  ενώ κάλεσαν την Άγκυρα να εργαστεί εποικοδομητικά για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά και να βάλει ένα τέλος στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
pronews