13.8.19

Συνεχής παρουσία της Αστυνομίας στα Εξάρχεια

Post verba verbera...

Juan
Με «όχημα» τις επιχειρήσεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να μονιμοποιήσει την παρουσία της στην πλατεία Εξαρχείων και στα γύρω στενά. Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, αστυνομικοί της Ασφάλειας συνεπικουρούμενοι από άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) έχουν πραγματοποιήσει έξι επιχειρήσεις-«σκούπα» στα Εξάρχεια.
Στη διάρκεια των «ειδικών δράσεων» έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες άτομα και συλληφθεί 17 για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζουν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.
Η πιο πρόσφατη επιχείρηση έγινε την Κυριακή στην πλατεία Εξαρχείων, στη Νομική Σχολή καθώς και στη Βαρβάκειο αγορά στην οδό Αθηνάς. Ελέγχθηκαν 66 άτομα, προσήχθησαν 15 και συνελήφθησαν δύο. Εντοπίστηκαν στην πλατεία Εξαρχείων και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πρόκειται για έναν υπήκοο Τυνησίας και έναν υπήκοο Ιράκ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν συσκευασίες με χασίς και ένα μαχαίρι αντίστοιχα. Από το σύνολο των 17 συλληφθέντων στις ειδικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., οι 14 είναι αλλοδαποί υπήκοοι Ιράκ, Ιράν, Λιβύης, Αλγερίας, Αφγανιστάν και Συρίας.
Οι υπόλοιποι τρεις είναι Ελληνες υπήκοοι. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 55χρονου, που συνελήφθη το πρωί της 6ης Αυγούστου. Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν 4 νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη 196 γραμματίων, μια συσκευασία με 25 γραμμάρια κοκαΐνης, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές αλλά και το πιστόλι ενός αστυφύλακα, που είχε κλαπεί μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα από το κέντρο της Αθήνας. Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, ο ηλικίας 55 ετών Ελληνας υπήκοος είχε υποστηρίξει ότι πήρε το πιστόλι από άλλο άτομο, προκειμένου να το πουλήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από ναρκωτικά οι αστυνομικοί της Δίωξης έχουν κατάσχει λαθραία προϊόντα καπνού. Την 7η Αυγούστου, ενδεικτικά, στη διάρκεια «ειδικής δράσης» στα Εξάρχεια και στην οδό Αντωνιάδου, δίπλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας κατασχέθηκαν 926 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 119 συσκευασίες καπνού.
Πρόθεση της ηγεσίας είναι οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν ούτως ώστε σταδιακά να καθιερωθεί η παρουσία αστυνομικών στην περιοχή. «Σκοπός μας είναι να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε την εντύπωση μιας αστυνομοκρατούμενης γειτονιάς», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζοντας ότι η παρουσία των ναρκεμπόρων στην περιοχή έχει προκαλέσει την αντίδραση και των ομάδων αντιεξουσιαστών, που έχουν τα στέκια τους στην περιοχή.
Το επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο μεταφοράς σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας των αλλοδαπών που διαμένουν στις καταλήψεις «στέγης» της περιοχής. Γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ούτως ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν όσους αλλοδαπούς απομακρυνθούν από τις καταλήψεις. Συνολικά, στα Εξάρχεια υπάρχουν σήμερα 23 κτίρια υπό κατάληψη στα 12 από τα οποία διαμένουν πρόσφυγες. Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. «τρέχει» παράλληλα με το σχέδιο που εκπόνησαν από κοινού η κυβέρνηση και ο Δήμος της Αθήνας και προβλέπει ήπιου χαρακτήρα δράσεις για την ανάπλαση της περιοχής των Εξαρχείων.
kathimerini