10.8.19

Μάικλ Ρούμπιν: Η συμμαχία Ελληνισμού με Ισραήλ θεμέλιο ασφάλειας για όλο τον 21ο αιώνα


Η δεξαμενή σκέψης American Enterprise Institute δημοσιεύει ανάρτηση του ερευνητή Μάικλ Ρούμπιν (Michael Rubin) με τίτλο «What is the future of the Israel-Greece-Cyprus partnership?» και θέμα το μέλλον της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.
Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου θα αποτελέσει το θεμέλιο της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα, σημειώνει ο αναλυτής.

Η συνεργασία θα βασιστεί στην ενέργεια, στις κοινές δημοκρατικές αρχές αλλά και στην αναγκαιότητα να σταθεροποιηθεί η περιοχή απέναντι στην ασταθή Συρία και στην Τουρκία του Ερντογάν, η οποία έχει χάσει τον Δυτικό προσανατολισμό της.
Ο Ρούμπιν υποστηρίζει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να επιστρέψει η Τουρκία στην εποχή πριν τον Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επέμβει στην Παιδεία και στον Στρατό.
Σύμφωνα με το κείμενο ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε έναν οικονομικό γκρεμό.
Ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποσπάσει μερίδιο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και ταυτόχρονα επιθυμεί την σύγκρουση στην περιοχή για να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες γύρω του.
Αυτή η δυναμική θα κρατήσει την απειλή της σύγκρουσης ζωντανή και θα οδηγήσει στην στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών που αποτελούν τον νέο «άξονα δημοκρατίας» της Ανατολικής Μεσογείου, καταλήγει το άρθρο.
https://www.tribune.gr/