2.7.19

Οι ΗΠΑ πάλι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400 αλλά δεν το λένε... πειστικά

Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Συνεχίζουν να απειλούν οι ΗΠΑ ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εάν ολοκληρωθεί η αγορά των S-400, όπως τουλάχιστον είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όμως η ουσία παραμένει: Εντός ολίγων ημερών η Άγκυρα θα παραλάβει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα και τότε τι θα γίνει; Οι ΗΠΑ μέχρι αυτή την στιγμή το μόνο που έχουν κάνει είναι να επαναλαμβάνουν λεκτικές απειλές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλεγε ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολής κυρώσεων, αλλά θεωρητικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Στην διάρκεια της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε ελαφρυντικά στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από την Ρωσία, αλλά σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ισχύει η τοποθέτηση πριν από το τετ-α-τετ των δύο Προέδρων, για το ενδεχόμενο αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, η απάντηση του εκπροσώπου του, ήταν η εξής:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της βιομηχανίας στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεσής τους σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».
Όμως διπλωματικές πηγές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο Ντ.Τραμπ δεσμεύθηκε στον κ Ερντογάν για την παραλαβή από την Τουρκία των F- 35, λέγοντας ότι αναλαμβάνει προσωπικώς να διευθετήσει το θέμα στις ΗΠΑ όπως αναφέρει η Κύρα Αδάμ για λογαριασμό του pronews.gr
Σε ότι αφορά στους S-400 ο Ν.Τραμπ φαίνεται ότι δικαιολόγησε μόνος του (!) την αγορά τους από την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και «αδικημένο» τον Ρ.Τ. Ερντογάν από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία δεν επέτρεψε την πώληση πυραύλων Patriot, όταν τα ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση.
Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι δύο χώρες στον πλανήτη αποτελούν έρωτα για τις ΗΠΑ και αυτές είναι η Σ.Αραβία και η Τουρκία.
Είναι απαραίτητες για την παγκόσμια ηγεμονία τους. Η μία στηρίζει το δολάριο και η άλλη ελέγχει τα Στενά και την Μέση Ανατολή. Αυτή την στιγμή πολλές φωνές στις ΗΠΑ λένε το εξής:
«Δεν θα κυβερνάει ή δεν θα ζει για πάντα ο Ερντογάν» εννοώντας πως εάν η Τουρκία ωθηθεί εκτός ΝΑΤΟ τότε η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι μη αναστρέψιμος ενώ μια συμφέρουσα πολιτική κατάσταση είναι πιο πιθανό να δημιουργηθεί σε μερικά χρόνια.
Στην Αθήνα πάντως καλό θα ήταν να έχουν και εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης της Τουρκίας και να μην θεωρούν δεδομένο ότι οι Αμερικανοί θα στηρίξουν την Ελλάδα σε μια ελληνοτουρκική κρίση.
pronews.gr