14.7.19

Η θρυλική ομάδα «ΔΕΛΤΑ» θα αποτελεί ξανά την Αιχμή του Δόρατος για την ΕΛΑΣ


Η ομάδα ΔΕΛΤΑ ιδρύθηκε ένα χρόνο πριν από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και συγκεκριμένα το 2009. Η δομή, η διάρθρωση και η υπαγωγή είναι τελείως διαφορετική. Έχει ως αποστολή την άμεση πρώτη επέμβαση σε σοβαρά συμβάντα. 
Είχαν προηγηθεί διάφορα περιστατικά καταδρομικών επιθέσεων σε σημεία φρουρούμενα από την αστυνομία, ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα, καταστήματα, τραπεζικά υποκαταστήματα όπου ομάδες αντιεξουσιαστών έκαναν αιφνιδιαστικές επιθέσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Το έμβλημα της αστυνομικής μονάδας αποτελούνταν από το σύμπλεγμα του θυρεού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο φόντο, το 4ο γράμμα της αλφαβήτου «Δ», ενώ στην κορυφή του υπήρχε ένας κεραυνός καταδεικνύοντας την ταχύτητα και την άμεση επέμβαση. 
Υπήρχε, επίσης, το λευκό σπαθί του Σπαρτιάτη που διαπερνά το «Δ» που συμβολίζει την κρούση των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων, τα οποία περιβάλλονται από κλάδους δάφνης καταδεικνύοντας την ισονομία και την δικαιοσύνη. Οι ομάδες ΔΕΛΤΑ θα αποτελούνται από 10-11 αστυνομικούς.
 Στην αποστολή της ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. περιλαμβάνεται η διενέργεια επιλεκτικών ελέγχων οχημάτων και προσώπων με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και την ενίσχυση του μηχανισμού αστυνόμευσης. Η ομάδα Δ.ΕΛ. Τ.Α. επεμβαίνει όταν άτομα μεμονωμένα ή κατά ομάδες, προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και κυρίως σε αδικήματα στρεφόμενα δια της βίας κατά προσώπων, κυβερνητικών κτιρίων, υπηρεσιών τραπεζών και σε λεηλασίες καταστημάτων εκμεταλλευόμενα ειρηνικές διαδηλώσεις και πορείες που πραγματοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η συνδρομή της ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. είναι καθοριστική για την αποκατάσταση της τάξης
Και εδώ όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να πείσουν κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνεντεύξεως και των διαδικασιών επιλογής και εκπαιδεύσεως τους ότι πιστεύουν στην αποστολή που θα κληθούν να επιτελέσουν και ότι έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις της.
 Σημαντική διαφορά εντοπίζεται στις μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν οι δύο ομάδες. Ενώ η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι εξοπλισμένη με μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού για να επιτυγχάνουν ταχύτατη ανταπόκριση και να είναι ικανή να φέρει σε πέρας καταδιώξεις σε ολόκληρη την Αττική, η ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. έχει μικρότερες μηχανές για να μπορεί να ελίσσεται στο αστικό περιβάλλον και να φθάνει γρήγορα στο σημείο όπου έχει διαταχθεί.
Ενώ οι κύριοι τύποι μοτοσυκλετών της ΔΙ.ΑΣ. είναι η Suzuki V-STROM 650, η BMW F800GS, η Honda XL700V transalp και η Yamaha TDM, η Δ.ΕΛ.Τ.Α. χρησιμοποιεί κυρίως τη Yamaha Crypton X 135 και Suzuki DR 125. Οι άνδρες της ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. θα κινούνται στο κέντρο της Αθήνας σε συγκεκριμένους τομείς, για να επεμβαίνουν ταχύτατα και με αποτελεσματικότητα, εκεί που δεν μπορούν να επέμβουν οι άλλες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα σε επεισόδια που μπορεί να εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια κάποιας πορείας.
 Η εκπαίδευση είναι και πάλι ιδιαίτερα απαιτητική και περιλαμβάνει επιχειρησιακά αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια του έτους όλοι οι αστυνομικοί της ομάδας συμμετέχουν σε καθημερινή εκπαίδευση ανά ομάδα για την βελτίωση της ατομικής τους τακτικής, της σωματικής βελτίωσης, αφομοίωσης των κανόνων εμπλοκής της ομάδας και τον άρτιο συντονισμό-συνεργασία με τις άλλες ομάδες. Επιγραμματικά οι αποστολές της ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α., μπορούν να συνοψισθούν όπως παρακάτω:
Άμεση πρώτη επέμβαση σε σοβαρά συμβάντα.
Σύλληψη των αδικοπραγούντων.
Ενέργεια επιλεκτικών από πλευράς αστυνομικής αξιολόγησης ελέγχων επί οχημάτων και προσώπων.
Εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.
Άμεση αποκατάσταση της τάξης. uΕνίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού της ΕΛ.ΑΣ uΑποτροπή έκνομων ενεργειών από καταδρομικές επιθέσεις ομάδων ατόμων.
Συμπλοκές μεταξύ ομάδων ατόμων με έντονη χρήση βίας.
Συμμετοχή σε σοβαρές αθλητικές εκδηλώσεις (αντιμετώπιση αθλητικής βίας).
Συμμετοχή σε μέτρα τάξης.
Συμμετοχή σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας (π.χ. εκκενώσεις παρανόμως καταληφθέντων κτιρίων.)
Η νέα ΔΕΛΤΑ θα υπαχθεί διοικητικά στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, Αττικής, όμως για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας στην εκτέλεση της αποστολής τους, επιχειρησιακά αναφέρουν απ’ ευθείας στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής.
Από αυτόν λαμβάνουν εντολές για το πώς θα πρέπει να δραστηριοποιούνται και ποιες αποστολές θα αναλαμβάνουν ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες κάθε φορά.
Οι άνδρες των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Δ.ΕΛ.Τ.Α. βρίσκονται συνεχώς, όπως αναφέραμε και παραπάνω στην πρώτη γραμμή. Που σημαίνει ότι εκτός από το σκοπό για τον οποίο βγαίνουν στο δρόμο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμπλακούν με κακοποιούς ή τρομοκράτες. Με τη ΔΙ.ΑΣ. είχαμε δύο περιστατικά όπου ήρθαμε σε ένοπλη αντιπαράθεση με μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, στο Βύρωνα και την Κηφισιά αντίστοιχα.
Και στις δύο περιπτώσεις, η συμβολή των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη σύλληψη των δραστών ήταν καθοριστική. Γι’ αυτούς τους αστυνομικούς που επέλεξαν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καθημερινά. Για ποιο λόγο δηλώνουν εθελοντές για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και Δ.ΕΛ.Τ.Α.; Ποια είναι τα κίνητρα; Τα κίνητρα είναι η αγάπη του αστυνομικού για το έργο που προσφέρει και η ικανοποίηση που νιώθει υπηρετώντας τον πολίτη.
Η Νέα «ΔΕΛΤΑ» έρχεται. Το σίγουρο είναι ένα: στα Εξάρχεια τους έχει πιάσει πονοκέφαλος. Η ΔΕΛΤΑ είναι το επιχειρησιακό αντίδοτο για τα Εξάρχεια.
Πρώτος διοικητής είχε αναλάβει ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Σταύρακας, ενώ μέχρι τη διάλυση της στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 η Ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. πραγματοποιεί 2.365 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.004 μετατρέπονται σε συλλήψεις. Νούμερα αν μη τι άλλο εντυπωσιακά, που δείχνουν ότι η αστυνομική μονάδα παράγει αποτελέσματα και σύντομα γίνεται «φόβος και τρόμος» για τους κουκουλοφόρους.
defencereview.gr