14.6.19

Χανιά: Πελάτης σε ταβέρνα σώθηκε από βέβαιο πνιγμό με λαβή Χάιμλιχ (βίντεο)

Χανιά: Πελάτης σε ταβέρνα σώθηκε από βέβαιο πνιγμό με λαβή Χάιμλιχ (βίντεο)
Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό διάστημα, ένας τουρίστας σώθηκε από πνιγμό την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο στη Κρήτη!
Το βράδυ της Πέμπτης σε ταβέρνα στο Κολυμπάρι, ένας πελάτης δεν κατάπιε καλά και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας μόλις αντιλήφθηκε το τι συμβαίνει, έσπευσε να τον βοηθήσει και με μια λαβή έσωσε τον τουρίστα από βέβαιο πνιγμό!

Το σκηνικό κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και το Parakritika.gr το δημοσίευσε, όπου φαίνεται ότι ο εστιάτορας αντιλαμβάνεται γρήγορα το τι συμβαίνει. Πριν τρεις εβδομάδες υπήρξε ένα παρόμοιο περιστατικό στα Χανιά, οπού κι εκεί ο υπεύθυνος του μαγαζιού έκανε την λαβή Χάιμλιχ και τον έσωσε.

 Τι είναι η λαβή Χάιμλιχ: 
Η λαβή, τεχνική, μέθοδος, ή χειρισμός Χάιμλιχ (Heimlich), όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο από πνιγμονή. Και αποτελεί το ύστατο βήμα, που μπορεί να κάνει κάποιος σε αυτήν την προσπάθεια, στην προσπάθεια να απομακρύνει δηλαδή ένα αντικείμενο που φράσσει τον αεραγωγό ενός άλλου ατόμου.
Ας δούμε όμως στην πράξη, πως ακριβώς γίνεται αυτή η λαβή :
1) στεκόμαστε πίσω από το θύμα και το αγκαλιάζουμε, περνώντας τα χέρια μας κάτω από τις μασχάλες του
2) σχηματίζουμε γροθιά με το ένα μας χέρι (μέσα ο αντίχειρας) και την τοποθετούμε ανάμεσα στον αφαλό και την ξιφοειδή απόφυσή του.
3) καλύπτουμε την γροθιά με το άλλο μας χέρι και τραβάμε απότομα προς τα μέσα και προς τα επάνω, επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα, ελέγχοντας κάθε φορά αν απομακρύνθηκε το ξένο σώμα από τον αεραγωγό του θύματος

 pronews