7.6.19

Οι ΗΠΑ βάζουν το «ίδιο καλάθι» Τουρκία & Ρωσία: «Δηλητηριώδης» απάντηση Αμερικανού ΥΠΑΜ για επεισόδια σε Α. Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ βάζουν το «ίδιο καλάθι» Τουρκία & Ρωσία: «Δηλητηριώδης» απάντηση Αμερικανού ΥΠΑΜ για επεισόδια σε Α. Μεσόγειο
Στο «ίδιο καλάθι» βάζουν ουσιαστικά οι ΗΠΑ Τουρκία και Ρωσία σχετικά με επεισόδια ή τυχόν επεισόδια και συμπεριφορές στην ανατολική Μεσόγειο, ύστερα από την απάντηση του Αμερικανού ΥΠΑΜ Π.Σάναχαν.

Όπως και στην περίπτωση της Ρωσίας την συμπεριφορά της οποίας έχουν χαρακτηρίσει «ως επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική» σε πρόσφατη ανακοίνωση για την αναχαίτιση αμερικανικού P-8A Poseidon από Su-35 ανοικτά της Συρίας, έτσι και σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε το ίδιο τις τουρκικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο, λέγοντας μάλιστα και σπουδαιότερο ότι
"αυτές δεν θα μας αποτρέψουν από το να πραγματοποιήσουμε τις επιχειρήσεις μας στην περιοχή"!
Πιο ειδικά ως «επικίνδυνες και «αντιεπαγγελματικές» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν,πριν από την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευ. Αποστολάκη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένας Αργύρη, για το πως σχολιάζει την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές πράξεις δεν θα μας αποτρέψουν από το να πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας».
Στο μεταξύ όπως ανέφερε το ΥΠΕΘΑ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, επισκέφθηκε στην Ουάσινγκτον το Πεντάγωνο, όπου μετά από την επίσημη τελετή υποδοχής συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ PatrickShanahan.
Κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
Παράλληλα, εξετάσθηκε το άριστο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο ΥΕΘΑ στις τοποθετήσεις του προέβαλε τις εθνικές θέσεις και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες διεθνούς αμυντικής διπλωματίας που υλοποιεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε, επίσης, την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τις προσπάθειες που  καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Καθ’όλη τη διάρκεια των επισκέψεων και επαφών του στην Ουάσινγκτον, ο ΥΕΘΑ συνοδευόταν από τον Πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, ενώ επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Ελλάδας και παράλληλα συναντήθηκε με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε πως
«προφανώς, δε συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα για το μέλλον, ούτε προέκυψαν δεσμεύσεις, αυτό άλλωστε αποτελεί δουλειά της όποιας Κυβέρνησης προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές».
Οπως εξήγησε «με τον ομόλογό μου, αναφερθήκαμε στη μεγάλη πρόοδο της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις μας, η στρατηγική μας σχέση, είναι σε άριστο, σε εξαιρετικό επίπεδο.
Του είπα βέβαια και τις ανησυχίες μας και τις θέσεις μας για όλα τα θέματα, όπως επίσης το ίδιο έγινε και με όλους τους συνομιλητές μου τις προηγούμενες ημέρες, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sullivan, τους Γερουσιαστές Menendez, Risch και Reed».
pronews.gr