20.5.19

Αναμέτρηση Ισραήλ-Κύπρου με Τουρκία εν μέσω ευρωεκλογών: Σε αυξημένη η ετοιμότητα οι ΕΔ

Αναμέτρηση Ισραήλ-Κύπρου με Τουρκία και όλα αυτά εν μέσω ευρωεκλογών με τις ΕΔ να βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένη ετοιμότητα υπό το φόβο μιας τουρκικής απόπειρας ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας είναι αυτό που εξάγεται από τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

μάλιστα η διενέργεια των διπλών εκλογών (αυτόδιοικητικές και ευρωεκλογές) δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις κρίσιμες εξελίξεις καθώς η Τουρκία πάντα σε περίοδο εκλογών στην Ελλάδα, παρουσίαζε αυξημένη δραστηριότητα.  
Όπως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κυπριακό υπουργείο Άμυνας Κύπρος και Ισραήλ πρόκειται να πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση η οποία πρόκειται να διαρκέσει 9 ημέρες την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» η οποία διεξάγεται -κυρίως- σε Αιγαίο  Α.Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με τις ΕΔ να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα όσα διαδραματίζονται  στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και τις τουρκικές κινήσεις στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Όπως αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Άμυνας από σήμερα 20 μέχρι και τις 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις ασκήσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.
Οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια, θαλάσσια  και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι η πραγματοποίηση της άσκησης συμπίπτει για ορισμένες ημέρες με την τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου.  
Έτσι για τέσσερις –ουσιαστικά- ημέρες αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου και του Ισραήλ πρόκειται να συνασκηθούν στον ίδιο χώρο όπου υπάρχει η δραστηριότητα της τουρκικής άσκησης.
Σε ότι αφορά τα μέσα που θα πάρουν μέρος δεν υπάρχουν πληροφορίες, εκτός του ότι θα περιλαμβάνουν εναέρια μέσα, ναυτικές μονάδες και φυσικά ειδικές δυνάμεις των Ισραηλινών οι οποίες θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση με αντίστοιχες κυπριακές σε κυπριακό έδαφος, όπως άλλωστε έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Η γενική αναφορά περί συμμετοχής εναέριων μέσων δεν αφήνει τίποτα έξω από την «εξίσωση», δηλαδή σε ότι αφορά τις συμμετοχές ισραηλινών μαχητικών και επιθετικών ή μεταφορικών ελικοπτέρων με μετασταθμεύσεις στην ΑΒ «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο.
Πρόκειται  για μία άσκηση η οποία θα περιλαμβάνει πρακτικά όλους τους τύπους των ισραηλινών μαχητικών και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και εναέριου ανεφοδιασμού.
Το μόνο που απομένει να δούμε  είναι πως θα αντιδράσει η Τουρκία σε αυτά τα νέα δεδομένα.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
🇬🇧 ✈ Airbus Voyager KC3 ZZ334
🇬🇧 ✈ Airbus Voyager KC3 ZZ335
🇮🇱 ✈ Boeing 707 3L6C 272
🇮🇱 ✈ G550 Nachshon Aitam 569
🇮🇱 ✈ C-130H Hercules 428
🇮🇱 ✈ C-130H Hercules 427
🇮🇱 ✈ C-130J-30 Hercules 663
🇩🇪 ✈ Airbus A400M-180 54+16



pronews