26.3.19

«Ανεπιθύμητος» ο Αμερικανός πρέσβης στην Πάτρα - Το πανό που αναρτήθηκε στη πόλη (φώτο)


Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του Δημάρχου Πατρέων- που υποστηρίζεται απο το ΚΚΕ- να αναρτήσει πανό στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της πόλης, με το οποίο χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος στην πόλη, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ!!!

Η ανάρτηση πανό και ο χαρακτηρισμός ανεπιθύμητος για τον Τζέφρι Πάιατ που συμμετέχει σε ποδηλατικό γύρο, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων που σχολίασαν ότι δεν είναι δυνατόν να αναρτώνται πανό σε δημόσια κτήρια με χαρακτηρισμούς ανεπιθύμητος. Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα για το ΚΚΕ,διερωτώνται. Οι προγραφές;
Μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων και επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης, Διονύσης Πλέσσας, αναφερόμενος στην αντίδραση της Δημοτικής Αρχής και την ανάρτηση πανό από την Επιτροπή Ειρήνης στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, όπου χαρακτηριζόταν ως «ανεπιθύμητος» στην πόλη ο κ. Πάιατ, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τα φιλειρηνικά αισθήματα των Πατρών και εκφράζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην τοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών στον Αραξο.
Οπως υποστήριξε, η στάση της Δημοτικής Αρχής δεν στοχοποιεί το πρόσωπο, αλλά την πολιτική που εκφράζει, ούτε κλείνει τις πύλες στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της Πάτρας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος καταδικάζει τα «πανό της ντροπής» που ανάρτησε η δημοτική αρχής της Πάτρας.
«Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να αναρτώνται στα δημοτικά κτίρια πανό που να διαλαλούν ποιοι είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ΚΚΕ.
 Το επόμενο στάδιο ποιο θα είναι άραγε; Η λίστα προγραφών;
Η διεύρυνση της λίστας ανεπιθύμητων με όσους το ΚΚΕ θεωρεί ενοχλητικούς; Ήδη τα «τρολ» του ΚΚΕ στο διαδίκτυο έχουν πιάσει δουλειά χαρακτηρίζοντας υποψήφιους Δημάρχους και Παρατάξεις ως «όργανα του κεφαλαίου» και άλλα σχετικά. Δεν απέχουμε πολύ από το να υποστηρίξουν στα σοβαρά, ότι όλους όσους διαφωνούμε με την πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής ,«μας έστειλε η ΣΙΑ και το ΝΑΤΟ να υπονομεύσουμε την κομμουνιστική επανάσταση του κ. Πελετίδη».
Η Πάτρα, η πόλη με την βαθιά δημοκρατική παράδοση, οφείλει να μην φοβάται και να μην διώχνει κανέναν που θέλει να την επισκεφθεί, ακόμα κι αν διαφωνεί με τις πολιτικές του απόψεις. Στον θεμελιώδη δημοκρατικό κανόνα της εντός του πλαισίου του νόμου ελεύθερης έκφρασης δεν χωρούν εξαιρέσεις . Κι αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις, τότε ανοίγει μια επικίνδυνη πόρτα για την ίδια τη δημοκρατία.
Τι άραγε διασφαλίζει ότι αυτοί που σήμερα θεωρούν ανεπιθύμητο τον Αμερικάνο πρέσβη, αύριο δεν θα θεωρούν ανεπιθύμητο τον πολιτικό τους αντίπαλο; Και ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν ποιοι είναι επιθυμητοί και ποιοι ανεπιθύμητοι, πέραν των κριτηρίων που οι νόμοι επιβάλλουν; Οι απόψεις του ΚΚΕ και της Δημοτικής Αρχής;
Έλεος πια.
Η Δημοκρατία απαιτεί ανοχή στη διαφορετική άποψη και όχι αποκλεισμούς. Η Πάτρα έχει ανάγκη από μια πολιτική εξωστρέφειας που θα φέρνει και δεν θα διώχνει κόσμο. Η Πάτρα έχει ανάγκη από μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη με την πολιτική απομόνωσης που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή.
Κλείνοντας, να θυμίσουμε τα όσα είχε πει ως δήμαρχος Πατρέων ο κ. Πελετίδης στις 13 Οκτωβρίου 2017 απευθυνόμενος στα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων: «Πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τους αγώνες, θα γνωρίσετε μια πόλη φιλόξενη, ικανή να αναλάβει και να φέρει εις πέρας, τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις…».
Το πανό που ανήρτησε η Δημοτική Αρχή της Πάτρας- φωτογραφία patrastimes.gr

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έτοιμος για τον Ποδηλατικό Αγώνα "η Θυσία"