4.12.18

Φιάσκο η υπόθεση Ριχάρδου; - «Νόμιμη η εξαγωγή χρυσού στη Τουρκία χωρίς δασμούς και φόρους» λέει το ΥΠΟΙΚ!


«O Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς δεν κατάφερε να γλιτώσει την προφυλάκιση, έστω και αν η υπόθεση φαίνεται να έχει πολλές "τρύπες"» ανέφερε χθες το pronews, στην είδηση της προφυλάκισης του γνωστού ενεχυροδανειστή και φαίνεται αυτές οι «τρύπες» στις κατηγορίες, γίνονται... «μαύρες τρύπες» για τα όσα του καταμαρτυρούν και «καταπίνουν» τις ίδιες τις κατηγορίες!

Ετσι, πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι εχθές, 3 Δεκεμβρίου, έφτασε στο γραφείο της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση απάντηση σε ερώτημα που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Οικονομικών από το οποίο προκύπτει η εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία δεν υπόκειται σε φόρους και δασμούς και μόνη υποχρέωση του εξαγωγέα είναι να αποδείξει τη νομιμότητα της κατοχής!
Κάτι που βέβαια, γενικά είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το εμπόριο χρυσού, αλλά όταν πρόκειται για τέτοιες ηχηρές υποθέσεις μερικές φορές οι διωκτικές αρχές κρύβουν «άσσους» στα χέρια τους, οπότε καλό είναι να αναμένονται όλα τα στοιχεία, αλλά τελικά από το σύνολο της δικογραφίας φαίνεται ότι άλλα στοιχεία δεν υπάρχουν σε βάρος του και ότι οι εξαγωγές ήταν... νόμιμες!!!
Βάσει της σύμβασης τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και του άρθρου 157 ν. 2960/2001 για τη λαθρεμπορία που ορίζει ότι η πράξη της λαθρεμπορίας προϋποθέτει απώλεια δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων είτε για το ελληνικό δημόσιο είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν, αφού όλες οι ποσότητες χρυσού ήταν δηλωμένες στην «πηγή» (τα ενεχυροδανειστήρια που λειτουργούσαν νόμιμα) και είχαν φορολογηθεί κανονικά!
Κατ'αυτό τον τρόπο καταρρέει η βασική κακουργηματική κατηγορία της λαθρεμπορίας πάνω στην οποία στηρίζεται η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οι κατηγορίες που απομένουν είναι πλημμεληματικού βαθμού και αυτές βέβαια, εξετάζονται αν είναι έτσι!
Και αν δεν υπήρχε το βάρος των δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού Α.Τσιπρα σε βάρος του, δεν θα προφυλακιζόταν, καν!
Αλλωστε χθες αφέθηκαν ελεύθεροι 23 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια διαφθοράς μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ο αρχηγός της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, ένας Τούρκος συριακής καταγωγής.
Σήμερα το πρωί οι δικηγόροι των οκτώ προφυλακισμένων αναμένεται να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης καθώς έχει καταρρεύσει το κατηγορητήριο και το αίτημα μάλλον θα γίνει αποδεκτό, αφού επίσημα δεν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίου. Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο πέραν της γνωστής δικογραφίας που να τον βαραίνει και να δικαιολογεί την προσωρινή κράτηση του.
Τι μένει; Να δούμε την υπόθεση των λεωφορείων που έβγαζαν στη Τουρκία κοσμήματα. Αλλά και πάλι, αυτό δύσκολα αποδεικνύεται.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες (οι πηγές είναι έγκυρες), τότε θα πρόκειται και για πολιτικό σκάνδαλο.
Οι «σαράφηδες», τοκογλύφοι, ενεχυροδανειστές, αποκηρύχθηκαν από τον ίδιο τον Χριστό, αλλά πέραν της ηθικής και κοινωνικής καταδίκης ενός ατόμου σαν τον Ριχάρδο και τους ομοίους του που βγάζουν τον χρυσό, βασικά στην Γερμανία, δεν υπάρχει άμεση ποινική πρόβλεψη για την δράση τους...
pronews