11.10.18

«Μύλος» στην κυβέρνηση με το «Σχέδιο B» Π.Καμμένου για Σκόπια και τις νέες βάσεις στους Αμερικάνους

«Μύλος» επικρατεί στην Κυβέρνηση για το plan B που πρότεινε ο υπ. Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π.Καμμένος, για τα Σκόπια όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν νέες στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.

Σε αντίθεση, με την προσεκτική διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, που διαβεβαίωνε για την «προσήλωση της κυβέρνησης» στη συμφωνία, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επετέθη με σφοδρότητα κατά του κ. Καμμένου, ζητώντας διασαφηνίσεις για την πρότασή του. Επίσης υποστήριξε πως η εν λόγω τοποθέτηση απέχει πολύ από τη διατυπωμένη αντίθεση των ΑΝΕΛ στη συμφωνία των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, ο Ν.Βούτσης εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε ο υπ. Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.
​«Λάθος από κάθε άποψη», η πρόταση Π.Καμμένου,
«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:
«Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο - καθ' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας - Πάνος Καμμένος».
Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε:
«Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας» για να συμπληρώσει:
«Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Αρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος».
Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε:
«Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε. Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση».
Ο πρόεδρος της Βουλής, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, αλλά και επίσης βέβαιος ότι δεν θα ευδοκιμήσει πρόταση δυσπιστίας από πλευράς ΝΔ, παρά τα όσα περί του αντιθέτου, άφησε να διαφανούν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδης.
«Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο κ. Βούτσης, έσπευσε να διαμηνύσει αυστηρά:
«Αποτελεί πρόβλημα η τριβή «περί διαγραμμάτων» την ώρα που υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, όπως αυτό τη ς οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε καθημερινά με τις ιδιαίτερες πτυχές, απόψεις και ενστάσεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.
Τα σχόλια του προέδρου της Βουλής φαίνεται να είναι σε αρκετά πιο σκληρό τόνο από την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο νωρίτερα, σχολιάζοντας τα όσα είχε πει ο κ. Καμμένος είχε σημειώσει μέσω διαρροής: 
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία». ​
«Αδειασμα» και από Κατρούγκαλο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, «άδειασε» τον υπουργό Άμυνας, φανερώνοντας την ενόχληση και τον εκνευρισμό του Μαξίμου για τα όσα είπε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όταν ερωτήθηκε για το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου είπε με νόημα:
«Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Νωρίτερα, ο Π.Καμμένος πρότεινε στον Αμερικανό ΥΠΑΜ, βάσεις των ΗΠΑ σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.
Πρόταση να δημιουργηθούν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Earlier today, Mattis met with Defense Minister Panagiotis Kammenos at the where they reaffirmed the long-standing defense relationship between the U.S. and Greece.

pronews