14.8.18

«Στον πάγο» η παράδοση των F-35 στην Τουρκία - Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή των παραδόσεων

Υπογράφηκε στις 2.50 μ.μ. (ώρα Νέας Υόρκης) από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο νόμος για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου,  που περιλαμβάνει και το «πάγωμα» της συμμετοχής της Τουρκίας στο κονσόρτσιουμ παραγωγής των F-35 στην Τουρκία, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: “The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019”, προς τιμή του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. 
O Νόμος για την Εθνική Άμυνα, ύψους 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2019 (NDAA) προβλέπει την αναστολή της πώλησης αμερικανικού οπλισμού στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο καταρτίσει έκθεση εντός 90 ημερών σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία και την επίδραση από την αποκοπή της Τουρκίας από την αλυσίδα παραγωγής των F35
«Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε τόσο ισχυροί που δεν θα πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε»,δήλωσε ο κ. Trump για το νέο εξοπλισμό που αγοράζεται με τις εγκεκριμένες δαπάνες.
Ο νόμος δεν αφορά τα δύο πρώτα F-35 που έχουν ήδη παραδοθεί στη Τουρκία, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει αφού η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να έχει ευρύτερες συνέπειες για ολόκληρο το ΝΑΤΟ, αλλά και την παραγωγή των F-35.
Το νομοσχέδιο προβλέπει και την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, με στόχο να «σφίξει» ο κλοιός στην Ρωσία.
Ακόμη, αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
pronews