24.8.18

Στη Λεμεσό αγκυροβολεί το μεγαλύτερο πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού



Tο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ανακοινώνει ότι, στις 23 Αυγούστου 2018 θα καταπλεύσει στο λιμάνι Λεμεσού το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» (Α-374) του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ).
Το «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι τις 26 Αυγούστου και θα είναι επισκέψιμο στο κοινό την Πέμπτη 23 και Σάββατο 25 Αυγούστου από 17:00 μέχρι 20:00.
Η πρόσβαση στο πλοίο θα πραγματοποιείται από τη νέα είσοδο επιβατών του λιμανιού κατόπιν επίδειξης του δελτίου πολιτικής ταυτότητας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του πλοίου στην Κύπρο ο κυβερνήτης, αξιωματικοί και αντιπροσωπεία των σπουδαστών θα επισκεφθουν το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα καταθέσουν στεφάνι και θα πραγματοποιήσουν εθιμοτυπικές επισκέψεις σε πολιτικές, θρησκευτικές και στρατιωτικές Αρχές της Κύπρου καθώς και στην πρεσβεία της Ελλάδας.

Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από τον Προμηθέα, τον μυθικό ευεργέτη και προστάτη τον ανθρώπων που κατά παράβαση των εντολών του Δία, έδωσε στους ανθρώπους μεταξύ πολλών άλλων και τη φωτιά.
Το σημερινό ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ( Α-374) ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας με βάση τα σχέδια του πλοίου υποστηρίξεως ETNAτου Ιταλικού Ναυτικού. Η καθέλκυσή του έγινε στις 19-2-2002 και η ύψωση της Σημαίας στις 8-7-2003. Αποτελεί το τρίτο πλοίο με το όνομα αυτό στην ιστορία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα που υπήρξε ποτέ.
http://www.army.gov.cy
http://www.hellenicnavy.gr