13.9.17

Μ.Νετανιάχου: «Το Ισραήλ στηρίζει την δημιουργία κουρδικού κράτους» - «Πυροβολισμοί» κατά Άγκυρας μετά τους S-400;

Tη πλήρη υποστήριξή του στην δημιουργία ενός κουρδικού κράτους, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή το γεγονός ότι οι Κούρδοι στο Ιράκ ετοιμάζονται για ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, στο οποίο αντιτίθενται βέβαια οι Ιρακινοί βουλευτές στη Βαγδάτη.

Στην Άγκυρα έχουν εξοργιστεί με την δήλωση αυτή με την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία καθώς η ίδρυση ενός κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ σημαίνει μελλοντικά ότι θα διεκδικηθούν εδάφη με κουρδόφωνους πληθυσμούς και από την βόρεια Συρία και από το δυτικό Ιράν αλλά και από την ΝΑ Τουρκία
Ισραήλ και ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να δημιουργηθεί το «Κουρδιστάν» και οι Κούρδοι μετά από χιλιάδες χρόνια να αποκτήσουν το δικό τους «βασίλειο» ειδικά μετά την απόφαση της Τουρκίας να ακολουθήσει δικό της δρόμο με την αγορά των ρωσικών S-400
Το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 διακριτικές σχέσεις με τους Κούρδους στον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ’ αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας αυτή την εθνική οντότητα σαν μια «ασπίδα» εναντίον των κοινών Αράβων αντιπάλων.
Χθες ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε πως θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι αυτό απορρίφθηκε με ψηφοφορία από το ιρακινό κοινοβούλιο.
«Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος», υπογραμμίζει ο Νετανιάχου 
Πάντως η δήλωση αυτή έγινε λίγο μετά την γνωστοποίηση ότι τελικώς η Τουρκία υπέγραψε το συμβόλαιο για την προμήθεια των ρωσικών S-400 που καθιστούν την Τουρκία «προβληματική» πλέον χώρα για το ΝΑΤΟ.
Δυτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχίες ότι ένα δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ – στην οποία περιλαμβάνεται η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ – μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον του ISIS αλλά αυτό λίγη σημασία έχει πια καθότι οι ρωσικές ΕΔ κυριολεκτικά το έχουν «ξεδοντιάσει» και απλά καταρρέει.
Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θεωρεί πάντως ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει την έδρα του στην Τουρκία, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, υιοθετώντας την ίδια θέση που έχουν για την οργάνωση αυτή η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Ένας Ισραηλινός στρατηγός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον πως ο ίδιος προσωπικά δεν θεωρεί πως το PKK, οι μαχητές του οποίου διεξάγουν εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας, είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να εκφωνησει ομιλία στις 19 Σεπτεμβρίου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε εκφράσει σε ομιλία του το 2014 υποστήριξη προς «τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία», λέγοντας πως αξίζουν «πολιτική ανεξαρτησία».
Οι τελευταίες δηλώσεις του αποτελούν άμεση προώθηση δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους.
Η Βαγδάτης δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν, αντίπαλο του Ισραήλ καθότι στο Ιράκ η πλειοψηφία του λαού είναι Σιίτες.
pronews