8.5.17

5.000 Ουιγούροι Τούρκοι από την Κίνα μάχονται ως τζιχαντιστές στη Συρία


Περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι Ουιγούροι της Κίνας, από τη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, μάχονται στη Συρία ενταγμένοι σε διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρεσβευτής της Συρίας στην Κίνα, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτό το ζήτημα.
Οι Ουιγούροι ζουν στην κοιτίδα των Τούρκων στη βορειοδυτική Κίνα κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία.

Είναι οι γνήσιοι Τούρκοι, μια μογγολική φυλή δηλαδή με μογγολικά χαρακτηριστικά. Σήμερα είναι Κινέζοι πολίτες.
Στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι και διεξάγουν αποσχιστικό ένοπλο αγώνα ενάντια της Κίνας υπό τη σημαία της Αλ Κάιντα.
Μεγάλος αριθμός Ουιγούρων τζιχαντιστών, ακολοθούμενοι από τις οικογένειές τους, έφτασαν στη Συρία μέσω της Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια και εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP), που αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
Χωριά και πόλεις της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας, που άδειασαν από τους κατοίκους τους που έγιναν πρόσφυγες, κατοικούνται τώρα από τους Ουιγούρους και τις οικογένειές τους.
Είναι φανατικοί μαχητές, υποστηρίζονται από τον Ερντογάν, πράγμα που στο παρελθόν προκάλεσε ψύχρα στις σχέσεις Κίνας-Τουρκίας, και για τους σκοπούς τους υπάρχουν δύο θεωρίες.
Η μία λέει ότι σκοπεύουν να μείνουν μόνιμα στη βορειοδυτική Συρία, εάν κερδίζουν τον πόλεμο, αλλοιώνοντας δημογραφικά την περιοχή ή αφού αποκτήσουν εμπειρία στις μάχες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν ενάντια της Κίνας.

tribune.gr