26.11.16

Φωτογραφίες: Τα ελληνικά «Καναντέρ» στη μάχη με τις φλόγες στο Ισραήλ


Δώδεκα συλληφθέντες για εμπρησμό 

«Τρομοκράτες» οι εμπρηστές, σύμφωνα με τον Νετανιάχου -Συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων πυροσβεστών - Νέες εστίες στα βόρεια της χώρας

Συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες οι Ισραηλινοί σε συνεργασία με δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Ιταλία, Τουρκία, Ρωσία, αλλά και με τη βοήθεια Παλαιστινίων πυροσβεστών τη στιγμή που νέες εστίες φωτιάς καταγράφονται στα βόρεια της χώρας.

Για τέταρτη συνεχή ημέρα ο εφιάλτης της πυρκαγιάς συνεχίζεται, τη στιγμή που οι ισραηλινές αρχές διενεργούν έρευνα σχετικά με τα αίτια της φωτιάς, εστιάζοντας κυρίως στο ενδεχόμενο του εμπρησμού. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, προειδοποίησε πως όποιος «προσπαθεί να βάλει φωτιά στο Ισραήλ θα τιμωρηθεί αυστηρά» και χαρακτήρισε τους εμπρηστές «τρομοκράτες».

Όπως είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις εμπρησμού», επισημαίνοντας ότι επιχειρείται η κατάσβεση των εστιών ώστε να απομακρυνθεί το σενάριο της επέκτασης της φωτιάς.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε: «Κάθε φωτιά που προκλήθηκε από εμπρησμό είναι τρομοκρατία από όλες τις πλευρές. Και θα το αντιμετωπίσουμε όπως είναι».

Παρά τις δυναμικές προσπάθειες όλων των δυνάμεων, ισραηλινών και διεθνών, νέες εστίες καταγράφονται στην πόλη Γιαντ, όπου 15 κατοικίες εκκενώθηκαν, στα βόρεια του οικισμού Γιτζάρ στη Δυτική Όχθη και στην πόλη Χαρασίμ, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή εμποδίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Προς το παρόν, 130 άνθρωποι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά κανείς εξ αυτών δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Στη Χάιφα, η οποία επλήγη σοβαρά με περίπου 60.000 κατοίκους να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» στους πολίτες να επιστρέψουν στις κατοικίες. Βέβαια, 600-700 διαμερίσματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με 37 από αυτά να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

Σε κάποιες περιοχές της Χάιφα η ηλεκτροδότηση δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, ενώ η ισραηλινή αστυνομία εξακολουθεί να περιπολεί στις πληγείσες γειτονιές ώστε να βοηθήσει στην επιστροφή των κατοίκων. 

 

«Ο κόσμος καλείται να συνεχίσει να είναι προσεκτικός και να αναλάβει προσωπική ευθύνη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν χειρίζεται οτιδήποτε έχει να κάνει με τη χρήση φωτιάς και την πυρασφάλεια», ανέφερε ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών. 

Ο δήμαρχος της Χάιφα, Γιόνα Γιαχάβ, μιλώντας για την εκκένωση των 60.000 κατοίκων έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση στην ιστορία της χώρας. 



Ο υπουργός Οικονομικών, Μοσέ Καλόν, επισκέφθηκε τη Χάιφα και επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές δίνοντας εντολή οικονομικών βοηθημάτων στους πυρόπληκτους. 

«Είπα στο δήμαρχο και σε άλλους αξιωματούχους σε ολόκληρη τη χώρα, να μην σκεφτούν τα χρήματα και τη γραφειοκρατία σχετικά με τα σημεία στέγασης. Τώρα πρέπει να βρούμε λύσεις για τους κατοίκους», είπε ο υπουργός Καλόν, σύμφωνα με το δίκτυο Walla. 

Παράλληλα, όπως αναφέρουν ισραηλινά δημοσιεύματα αρκετοί ήταν οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για πλιάτσικο.



«Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήμασταν απασχολημένοι να αποτρέψουμε το πλιάτσικο και συλλάβαμε αρκετούς που προσπάθησαν», είπε υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet.



Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από δώδεκα ύποπτοι για εμπρησμό στη Χάιφα κρατούνται, με τον διοικητή της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Γιοράμ Χαλεβί, να δηλώνει: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν εμπρηστές εκεί έξω, αλλά και οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν τη φωτιά να ξεσπάσει».



Φωτογραφίες: Ελληνικά «καναντέρ» συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών 


















protothema