15.11.16

Η Ελληνική Αστυνομία πλήρωσε κοντά 90 χιλιάδες ευρώ για ένα τατουάζ!!!


Αποζημίωση  88.146 ευρώ σε ειδικό φρουρό, ο οποίος δεν προσελήφθη στην Αστυνομία το 2009 γιατί είχε τατουάζ, αποφάσισε να δώσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Είναι ο πρώτος ειδικός φρουρός, που με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη  κατάφερε να δικαιωθεί και να λάβει επίσημα τους μισθούς που –όπως αναφέρει ο νόμος- στερήθηκε για σχεδόν οχτώ χρόνια που βρισκόταν εκτός Αστυνομίας, χωρίς δική του ευθύνη.

Σύμφωνα με το timelink.gr  που αναδημοσιεύει ρεπορτάζ από τον «Ελεύθερο Τύπο»  η απόφαση του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής της Διεύθυνσης Οικονομικών της ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2016 και αναφέρει: «Εγκρίνουμε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 88.146 ευρώ στον εν ενεργεία Σ.Λ., προς αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας που υπέστη λόγω της παράνομης παράλειψης των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου να τον προσλάβει αναδρομικώς από 1-7-2009 έως 5-3-2016 στην Ελληνική Αστυνομία. Η δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του έτους 2016».
Ο Σ.Λ., ο οποίος έχει τατουάζ σε μη εμφανές σημείο του σώματος, ύστερα από σχεδόν οχτώ χρόνια εισήχθη στην Αστυνομία, κάτι που δεν είχε καταφέρει το 2009, όταν η αίτησή του είχε απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή, η οποία βασίστηκε σε υπουργική απόφαση (Β’ 1359/08) που ανέφερε ότι οι υποψήφιοι ειδικοί φρουροί δεν θα πρέπει να φέρουν δερματοστιξία στο σώμα τους.
Η παράγραφος του άρθρου που προέβλεπε το 2008 την απαγόρευση των τατουάζ κρίθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ανεδαφική. Έτσι, το ΣτΕ απεφάνθη ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των υποψηφίων ειδικών φρουρών που διαγράφησαν από τον πίνακα επιτυχόντων και κατά συνέπεια πρέπει να ακυρωθούν ως μη νόμιμα αιτιολογημένες οι παραλείψεις των προσλήψεών τους.
«Ο πελάτης μου παρότι είχε την απαιτούμενη βαθμολογία και πληρούσε όλα τα κριτήρια αποκλείστηκε. Αυτό που έκανε ήταν να διεκδικήσει τις αναδρομικές αποδοχές του. Εδώ και μερικούς μήνες υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. Το ΣτΕ αναφέρει ότι τα τατουάζ δεν επιτρέπονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όταν είναι σε εμφανές σημείο του σώματος, δηλαδή φαίνονται όταν ο ένστολος φοράει είτε τη χειμερινή είτε την καλοκαιρινή στολή του, και όταν προσβάλλουν τα χρηστά ήθη ή αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου. Για να μην προσληφθεί κάποιος πρέπει να συντρέχουν και οι δύο λόγοι», λέει στον «ΕΤ» ο κ. Πέτρος Αγγελάκης, δικηγόρος του Σ.Λ.
Το ποιο τατουάζ προσβάλει τα «χρηστά ήθη» και την «επιβαλλόμενη ουδετερότητα» θα το κρίνει στις επόμενες προσλήψεις ειδικών φρουρών η αρμόδια υγειονομική επιτροπή, από την οποία εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι. Η δερματοστιξία είναι ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι αστυνομικοί ενδίδουν στον πειρασμό του τατουάζ*.
militaire

___________________________________________
* Φαίνεται ότι δεν φτάνει που η περιβολή πάρα πολλών, είναι επιεικώς απαράδεκτη, που περιφέρονται χωρίς πηλίκιο ή που φορούν ό,τι τους καπνίσει για στολή, σε βαθμό που να μην ξεχωρίζονται ούτε μεταξύ τους αν είναι αστυνομικοί ή σεκιουριτάδες ή υπάλληλοι του Δήμου ή εργάτες του μετρό...
"Στολές" πράσινες, κόκκινες, θαλασσί, εμπριμέ, μπλέ, μαύρες, χακί, οι περισσότερες χωρίς διακριτικά ή με κάποια διακριτικά  "παραλλαγής" (λες και ευρίσκονται στο μέτωπο) μπουφάν επίσης χωρίς διακριτικά ή με τη φίρμα του κατασκευαστή τους, κάποια καπελάκια "ιππασίας" τζόκεϋ, επίσης διαφόρων αποχρώσεων!!! (Για γραβάτες δεν συζητάμε, λόγω...Τσίπρα)
Τώρα αν προσθέσουμε και τατουάζ, θα ομοιάζουν με κατοίκους του...Χάρλεμ και πάντως όχι με αστυνομικούς- τουλάχιστον όπως τους ξέραμε μέχρι πρόσφατα- 
Θα πρέπει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, της ομοιομορφίας των στολών έτσι ώστε η κάθε  ειδική Υπηρεσία (ΕΚΑΜ-ΜΑΤ κ.λ.π) καθώς και οι υπόλοιπες να φέρουν μεν την ανάλογη στολή, η οποία όμως να είναι ομοιόμορφη και με εμφανή τα διακριτικά της Αστυνομίας, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση στους πολίτες αν έχουν να κάνουν με αστυνομικούς ή με σεκιουριτάδες κ.λ.π.
Επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει σε διαφόρους οργανισμούς ή ιδιώτες να φέρουν στολή που να προσομοιάζει με την των αστυνομικών και να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις.
Ομοίως θα πρέπει τα διάφορα οχήματα των σεκιουριτάδων και λοιπων φορέων ή ιδιωτών να μην φέρουν εξοπλισμό που να δίνει την εντύπωση περιπολικών.
Μόνο έτσι θα μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία αντίστασης κατά της Αρχής ή άρνησης ελέγχου σε πολίτες, διαφορετικά ό "παραβάτης" θα μπορεί να ισχυρισθεί -με επιτυχία- ότι δεν κατάλαβε ότι είχε να κάνει με αστυνομικούς.
Φώτιος Ιωάννου
Efenpress