16.9.16

“Πόλεμος” κυβέρνησης με Στουρνάρα


Efenpress: "Δώσε θάρρος στο χωριάτη ν ανεβεί και στο κρεβάτι..." !!!


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα με φόντο την Attica Bank
Όλα ξεκίνησαν με την έφοδο των εισαγγελέων, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο σπίτι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο της έρευνας για τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ που φέρεται να εισπράχθηκαν μέσω εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 2015, για το θέμα των κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η έρευνα έγινε μετά από εντολή της επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Από την έρευνα που διενεργήθηκε κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία ώστε να μελετηθούν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τους εισαγγελείς για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως προαναφέραμε, αφορά τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, που φέρεται να εισπράχθηκαν, μέσω εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, όπως επίσης και σε καταγγελίες για εξαφάνιση εγγράφων, που είχαν σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση.
Τα έγγραφα, που κατασχέθηκαν θα αναλυθούν διεξοδικά από κλιμάκιο εισαγγελέων, οι οποίοι έχουν αναλάβει την έρευνα και σε αυτήν μετέχουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ιωάννης Δραγάτσης και Αντ. Ελευθεριάνος.

Λίγες ώρες μετά την έφοδο η ΤτΕ απέρριψε τη νέα διοίκηση της Attica Bank    

Λίγες ώρες μετά την την έφοδο στο σπίτι του κ. Γιάννη Στουρνάρα η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην απόρριψη της νέας διοίκησης της Attica Bank που πρότεινε η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μια δραστική κίνηση, «παγώνοντας» τις νέες δανειοδοτήσεις της τράπεζας.
Η μεν πρώτη απόφαση ήταν αναμενόμενη αφού τα πρόσωπα που διόρισε το ΤΣΜΕΔΕ (δηλ. το Ταμείο των Μηχανικών), σύμφωνα με την ΤτΕ δεν κάλυπταν τα κριτήρια του fit and proper που εφαρμόζονται για τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων έρχεται σε συνέχεια των παρατηρήσεων που έχουν γίνει στην τράπεζα από την ΤτΕ και τον SSM.
H Eπιτροπή απέρριψε τον διορισμό του Γεράσιμου Σαπουντζόγλου για τη θέση του προέδρου και τουΠαναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όπως και του Κωνσταντίνου Μακέδου ως αντιπροέδρου. Δεν έδωσε επίσης το "πράσινο φως" για την παραμονή της Αννας Πουσκούρη, ως μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ.
Οι Σαπουντζόγλου και Ρουμελιώτης διορίστηκαν από το ΤΣΜΕΔΕ, και εγκρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο, της τράπεζας, χωρίς να υπάρχει η έγκριση της ΤτΕ. Πηγές της ΤτΕ θεωρούνταν εξαρχής προβληματική την τοποθέτηση στην Τράπεζα Αττικής των κυρίων Σαπουντζόγλου καιΡουμελιώτη, με το σκεπτικό για τον μεν πρώτο λόγω της προηγούμενης θητεία τους στα τραπεζικά, και συγκεκριμένα στην Proton Bank και για τον δεύτερο λόγω της έλλειψης τραπεζικής εμπειρίας.
Ειδικά για τον καθηγητή Γεράσιμο Σαπουντζόγλου, έλεγαν οτι η θητεία του στην Proton Bank επί περιόδουΛαυρέντη Λαυρεντιάδη έληξε με την αποπομπή του από το Δ.Σ. στο οποίο μετείχε εξαιτίας του γνωστού σκανδάλου.

Η απάντηση της Λίνας Νικολοπούλου 

Η σύζυγος του Γιάνννη Στουρνάρα από την πλευρά της έδωσε την απάντηση της σχετικά με την έφοδο που πραγματοποίησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας για διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω ανακοίνωσης της εταιρείας της MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS 
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε έχει ως εξής:
Η εταιρεία MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS, η οποία εκπροσωπείται από την κυρία Λίνα Νικολοπούλου, δέχθηκε σήμερα στην έδρα της κλιμάκιο οργάνων της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο προέβη σε τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο Ε.Σ.Π.Α. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που ανέλαβε να εκτελέσει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία παρέδωσε στο ανώτερο κλιμάκιο ό,τι στοιχείο ζητήθηκε και η εκπρόσωπος της, κυρία Λίνα Νικολοπούλου, συνεργάσθηκε πλήρως με τους διενεργήσαντες τον έλεγχο.
Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων. Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους.
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!»
Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχισθεί η δυσφήμιση της εταιρείας και των εκπροσώπων της.

Τηλεφωνική επικοινωνία Στουρνάρα-Τσίπρα για την έφοδο

Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και τον ενημέρωσε για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών στην οικία του. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε για την εξέλιξη από τον κ. Στουρνάρα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή και οι δύο συμφώνησαν ότι πρόκειται για έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην οποία έχουν εμπιστοσύνη.
Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνει ότι σήμερα αναμένεται η έκθεση της η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα απορρίπτει τις κυβερνητικές επιλογές Ρουμελιώτη-Σαπουτζόγλου για την διοίκηση της Attica Bank.

Γιατί έγινε η έρευνα στο σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα


Την είδηση για τον έλεγχο στην οικία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι φερόμενοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνταν να επιδείξουν την ταυτότητα τους.
Πάντως, Κύκλοι της ΤτΕ τονίζουν πως ο κ. Στουρνάρας και η σύζυγός του δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα καθώς η κ. Νικολοπούλου διατηρεί εδώ και χρόνια εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων σε δεκάδες πελάτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η έρευνα των εισαγγελέων είναι η δεύτερη για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού έχει προηγηθεί άλλη που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης τον Απρίλιο του 2015 σε βάρος των μελών του ΔΣ και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η δίωξη αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που, όπως προέκυψε μετά από διαχειριστικό έλεγχο, είχε δαπανήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί-μεταδοθεί δωρεάν.
Από τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και περιλαμβάνονται στην δικογραφία που οδηγήθηκε σε ανακριτή διαφθοράς προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε, το επίμαχο διάστημα, συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητας του, όπως η εποχική γρίπη κ.λπ., ενώ θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου.
Επιπλέον στην δικογραφία που σχηματίστηκε διαπιστώνεται ότι για κάποιες από τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού ενώ σε μία περίπτωση επιλέχθηκε εταιρία η οποία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του υπευθύνου της για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
thepressroom