21.9.16

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΩΝ ΚΗΦΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ

                     
                                                             
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 


ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΩΝ ΚΗΦΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ

Τρία Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) των Δήμων Έδεσσας, Αμπελοκήπων Μενεμένης και Παύλου Μελά εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) και θα χρηματοδοτηθεί η συνέχιση της λειτουργίας τους για ένα χρόνο, με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπέγραψε τις τρεις εντάξεις στο νέο ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 360.000 ευρώ για τα ΚΗΦΗ, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας».
Οι πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και περιλαμβάνουν την παροχή ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους. Στα τρία ΚΗΦΗ παρέχονται υπηρεσίες, όπως πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα, κοινωνική φροντίδα, ατομική υγιεινή, παροχή γευμάτων, κοινωνική υποστήριξη, ασκήσεις μνήμης, συμμετοχή σε δραστηριότητες,, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων κ.ά.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών, που παρέχουν πολύ σημαντική βοήθεια σε συνολικά περίπου 100 ηλικιωμένους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Αξιοποιούμε τα κονδύλια των κοινωνικών προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας, όπως και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προκειμένου να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή στην Κεντρική Μακεδονία, με στόχο στην περίπτωση των υποστηριζόμενων από τα ΚΗΦΗ να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες ηλικιωμένων, αλλά και να τους παράσχουμε τα εφόδια για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία και στην καθημερινότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου ΕΣΠΑ για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και προλαμβάνουν τα φαινόμενα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού σε όλη την Κεντρική Μακεδονία φτάνει στα 11 εκ. ευρώ, τα οποία αξιοποιούμε ήδη σχεδόν στο σύνολό τους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του ΚΗΦΗ Δήμου Έδεσσας είναι 84.404,81 ευρώ και οι ωφελούμενοι ηλικιωμένοι είναι 25.
Ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του ΚΗΦΗ Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης είναι 83.773,09 ευρώ και οι ωφελούμενοι ηλικιωμένοι είναι 20.
Ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του ΚΗΦΗ Δήμου Παύλου Μελά είναι 186.892,68 ευρώ και οι ωφελούμενοι ηλικιωμένοι είναι 50.