9.7.16

Συναγερμός στη Σάμο: Στις φλόγες το νησί - Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα (φωτό, vid)


ΦΤΑΝΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Της Χριστίνας Φλάσκου
Σε συναγερμό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα βρίσκεται το νησί της Σάμου, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι εξακολουθεί να κατακαίει ανεξέλεγκτα χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και αγροτοκαλλιεργειών.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, με 33 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές, 50 στρατιώτες, 20 άτομα από τον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης και 3 σκαπτικά μηχανήματα έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ από το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού με έξι αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Σήμερα, από νωρίς το πρωί, έχουν φτάσει στο νησί ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Ήδη, η προσπάθεια ενισχύθηκε με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα από την Αττική ενώ στις δυνάμεις αέρος προστέθηκαν ένα αεροσκάφος και τρία ελικόπτερα.
Σύμφωνα, μάλιστα με το i- samos.gr στο νησί βρίσκεται από χθές ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Α. Σερεντέλλος, ενώ έχει φθασει και με 45 άτομα πεζοπόρο τμήμα της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από την 1η ΕΜΑΚ. Ενώ καθ'οδόν βρίσκεται  και πλοίο οχηματαγωγό όπου φέρνει 15 οχήματα από την Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Σαμιακή Γνώμη, έχει εκδοθεί ένταλμα προσαγωγής 2 ατόμων που εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης σε κτήμα δίπλα στο ΧΥΤΑ, από όπου φαίνεται να ξεκίνησε η πυρκαγιά, παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα έπνεαν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό κάηκαν πολλές εκτάσεις στις περιοχές Ζερβού, Άγιος Νεκτάριος, φλόκα, Μεσόκαμπος, Σιδερένιο Γεφύρι, Άγιος Γεώργιος, κορυφές Μαλαγαρίου και Κέδρου, και πολλές εστίες στο επαρχιακό δρόμο Σάμου - Πυθαγορείου, Σάμου - Μυτιληνιών αλλά και Μεσοκάμπου - Μυτιληνιών!
Η φωτιά απείλησε πάνω από 30 σπίτια και πολλές επιχειρήσεις αλλά και 2 πρατήρια υγρών καυσίμων.
 
Οι άνεμοι αυτή την ώρα πνεόυν Βορειοδυτικοί με ένταση 4-5 μποφώρ και οι προβλέψεις λένε ότι ίσως ενταθούν...
Δείτε φωτογραφίες από το i-samos.gr και από το firemastersface

Δείτε βίντεο από το i-samos.gr
pronews