15.3.16

«Κιβωτός ολιστικής παιδείας»


Του Νικολάου Ζαρκάδα, Υποστρατήγου εα
Τελευταία δημοσιεύτηκε στο γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο η ιδρυτική διακήρυξη ενός νέου σωματείου από την κοινωνική τάξη των αποστράτων αξιωματικών. Ένα σωματείο, το οποίο δεν αποσκοπεί στην επίλυση συνδικαλιστικών – οικονομικών διεκδικήσεων ή στην στήριξη κοινωνικών σκοπών των μελών του, αλλά στο να συγκεντρώσει το επιστημονικό, κυρίως, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας προς διατήρηση και συνεχή βελτίωση της εθνικής παιδείας και στο να στεγάσει τους πνευματικούς θησαυρούς “γνώσεων” αυτού του προσωπικού.

Ο τίτλος του είναι πρωτότυπος και διαφορετικός, από τα γνωστά μέχρι σήμερα. Ονομάζεται “ΚΙΒΩΤΟΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙ-ΔΕΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ”, ήτοι συνδυάζει τη θρησκευτικότητα, αφού δανείζεται τη λέξη “Κιβωτός” από την εκκλησιαστική ορολογία, ευαγγελίζεται τη δια βίου και συνεχή προσπάθεια ανάδυσης και ανάπτυξης των αρετών μας, “ολιστική παιδεία” και προσδιορίζει κυρίως το χώρο των“ Ενόπλων Δυνάμεων” μέσα στον οποίο θα κινηθεί και θα αναπτύξει τις απαραίτητες δραστηριότητες, προκειμένου να ανταποκριθεί στον σκοπό και στους στόχους της ίδρυσής του.
Όπως περιγράφονται στο καταστατικό ευρύτατος και πολυσχιδής ο σκοπός του, που συνοψίζεται στη “δημιουργία πνευματικού πολυχώρου ανάδειξης της σφαιρικής και πολιτιστικής παιδείας των μελών….” και υψηλοί και ευγενικοί οι στόχοι που αποζητούν με την “καταγραφή και την προστασία της πολιτισμικής, αρχιτεκτονικής και επιστημονικής κληρονομιάς, την ανάδειξη του επιστημονικού έργου και των δραστηριοτήτων των μελών…”.
Για την επίτευξη αυτών απαιτούνται ομοθυμία, ομοψυχία, αγαστή συνεργασία, ενεργή συμμετοχή, συναδελφικότητα, αλληλεγγύη, ενωτικό όραμα και ιστορική προοπτική. Το στοίχημα της ενότητας και της προσφοράς είναι το οξυγόνο της επιβίωσης της “Κιβωτού” και αποτελεί καθήκον όλων των συναδέλφων.
Σήμερα, η κρίση των θεσμών, των αξιών και η οικονομική αποτελούν συνιστώσες, που ως συνισταμένη έχουν την πνευματική πτωχεία των Ελλήνων. Απεμπολήσαμε την συνέχεια της γλώσσας, αρνηθήκαμε την συνέχεια της ελληνικής γραφής, κατασυκοφαντήσαμε την εμμονή στην συνέχεια της ιστορίας μας και των παραδόσεων. Φτάνει πια! Απαιτείται να αντισταθούμε στην συντεταγμένη και καλά ενορχηστρωμένη λήθη, που επιζητεί η Πολιτεία. Η άνυδρη πνευματική εποχή μας έχει απόλυτη ανάγκη από τη δημιουργία και τη διατήρηση πολιτιστικών και επιστημονικών ενώσεων. Η κοινωνική μας τάξη έχει τεράστιες δυνάμεις και δυνατότητες ανεκδήλωτες για το καλό της Πατρίδας μας. Οι απόστρατοι αξιωματικοί είναι ζωτικά κύτταρα της κοινωνίας και έχουν κοινή αγωνία, προβληματισμούς και διάθεση προσφοράς για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Θα πρέπει όμως να ξεπεραστούν αντιλήψεις διαφόρων ειδών, που σε κάποιο βαθμό καταδυναστεύουν, κατακερματίζουν, διασπούν και αφαιρούν τις προσπάθειες των συναδέλφων για τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών της εθνικής παιδείας. Αδιαμφισβήτητα η παιδεία αποτελεί το βασικότερο μοχλό ανάπτυξης μιας χώρας και είναι η πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επένδυση. Οι βαθύτεροι συνειρμοί της είναι αυτοί, που καθόρισαν την πορεία και προσδιόρισαν τους κρίσιμους σταθμούς του έθνους μας.
Η “ολιστική παιδεία” ενισχύει την εθνική μας αυτογνωσία και μας παρέχει διδάγματα πάνω στα οποία μπορούμε να στηρίζουμε την ανάδυση και την ανάπτυξη των αρετών μας. Παρέχεται από τις ανώτατες στρατιωτικές σχολές, που αποτελούν ναό της γνώσης, μοχλό ανάπτυξης και προόδου, χώρο καλλιέργειας ιδεών και θερμοκοιτίδα νέων επιστημόνων, οι ο ποίοι διδάσκονται να σκέπτονται ελεύθερα.
Η “Κιβωτός” δεν είναι συντεχνιακό όργανο, αλλά κοινωνικός φορέας. Είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και ανησυχεί για τις κοινωνικές και εθνικές εξελίξεις. Η ίδρυση της ήρθε να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες της εποχής, ήτοι στην κατοχύρωση του σύγχρονου ρόλου του επιστήμονα στην κοινωνία και στην προστασία, την καλλιέργεια και εξασφάλιση της παιδείας έναντι των προγραμματισμένων ισοπεδωτικών πρακτικών. Στην εποχή μας κινδυνεύουν να καταλυθούν οι σταθερές παράμετροι της κοινωνικής συνοχής μας δεδομένου ότι επιχειρείται καθημερινά μεθοδική καταστροφή της γλώσσας και προκλητική υποβάθμιση της διδασκαλίας της, αδίστακτη προπαγάνδα και ανεξήγητη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας και συνεχής διασυρμός, χλεύη και κατασυκοφάντηση της θρησκείας μας.
Μην περιμένουμε την έξωθεν στήριξη, αλλά όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε και να μοχθήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ
Υποστράτηγος ε.α.

___________________________________________________________

Προς : Πίνακας Αποδεκτών
Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας
           Α1 (80 Αποδέκτες)
ΚΙΒΩΤΟΥ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
 
Θεσ/νικη 15 Μαρτίου 2016
 
ΣΥΝ.
 
ΘΕΜΑ : Ίδρυση «ΚΙΒΩΤΟΥ»
           1. Έχουμε την τιμή να σας πληροφορήσουμε ότι σύμφωνα με το Καταστατικό που εγκρίθηκε με την Υπ. Αριθμ. 533/2015 Απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών ιδρύθηκε ο Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος με τίτλο «ΚΙΒΩΤΟΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»
           2. Στην «ΚΙΒΩΤΟ» σύμφωνα με το Καταστατικό της εκτός από τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία) μπορούν να εγγραφούν ΟΛΟΙ οι Έλληνες – Ελληνίδες, Κύπριοι – Κύπριες και Έλληνες – Κύπριοι ομογενείς του εξωτερικού, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν επιστημονικό ή πολιτιστικό έργο φθάνει να εκτιμούν – αγαπούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.
          3. Με τις πρόσφατες εκλογές της «ΚΙΒΩΤΟΥ» δημιουργήθηκε και το πρώτο Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη (Ερμού 31 / 6ος όροφος για επίσκεψη ή Ταχυδρομική Θυρίδα ΤΘ 11119 – ΤΚ 54110 – Θεσσαλονίκη, τηλ. 2311-210640, fax. 2311-241352,email : kivotosparth@yahoo.gr) με εκλεγέν 5μελές ΔΣ το παρακάτω :
             α. Πρόεδρος Υπτγος (ΠΖ) Μαυρουδής Ε.
             β. Αντιπρόεδρος Σχης (ΠΖ) Βαλασίδης Δ.
             γ. Γεν. Γραμματέας Αντγος (ΤΘ) Ναούμ Ν.
             δ. Ταμίας Σχης (ΣΜ) Στράγκας Γ.
             ε. Μέλος Φιλόλογος κ. Σωπασής Δ.
         4. Προς ενημέρωση το εκλεγέν 11μελές ΔΣ των Αθηνών είναι το παρακάτω (διεύθυνση Ασκληπιού 124, ΤΚ 11472, email :kivotos.mhe@gmail.com) :
            α. Πρόεδρος Αντγος (ΜΧ) Μπάκας Δ.
            β. Α΄ Αντιπρόεδρος Ταξχος (ΔΒ) Μάρκος Γρ.
            γ. Β΄ Αντιπρόεδρος Αντγος (ΤΘ) Ναούμ Ν. διαμένων στη Θεσ/νικη
            δ. Γεν. Γραμματέας Αντπτχος Ιατρίδης Κ.
            ε. Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας Σμηνχος Ρότας Κ.
          στ. Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Υπτγος Ποθάκος Π.
            ζ. Αναπληρωτής Δημοσίων Σχέσεων Δικηγόρος Παραγιουδάκης Κ.
            η. Κοσμήτορας Καθηγητής Παν/μιου κ. Βελουδάκης Γρ.
            θ. Αναπληρωτής Κοσμήτορας Σχης (ΠΖ) Βαλασίδης Δ.διαμένων στη Θεσ/νικη.
            ι. Ταμίας Πρώην Υπάλληλος ΥΠΕΘΑ κ. Γενοβέφα Αργυροπούλου
          ια. Αναπληρωτής Ταμίας Απόφοιτος. Πληροφορικής κ. Σωπασής Β.
       5. Ο Σύνδεσμος είναι Σωματείο κατά τον Αστικό Κώδικα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν έχει καμία σχέση με πολιτική-κομματική, αθλητική και συνδικαλιστική δραστηριότητα. Το Καταστατικό της «ΚΙΒΩΤΟΥ» μπορεί να σας αποσταλεί με email ή ταχυδρομικά και είναι αναρτημένο στην υπό επεξεργασία ιστοσελίδα της «ΚΙΒΩΤΟΥ»www.kivotos.info
       6. Παρακαλούμε για την εγγραφή του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας (και κατά την κρίση σας και το ΔΣ της Αθήνας) στον Πίνακα αποστολών των εγγράφων σας, για την οποία θα θέλαμε να είμαστε ενήμεροι.
                         Ο
Ο
                  Πρόεδρος
Γεν. Γραμματέας
 
 
        Μαυρουδής Ελευθέριος
Ναούμ Νικόλαος
           Υποστράτηγος εα.
Αντιστράτηγος εα.