24.1.16

Κι άλλη γερμανική αναπτυξιακή βοήθεια στην Τουρκία με φόντο το προσφυγικό

Όσο η Τουρκία διατηρεί για την EE ρόλο κλειδί
 στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, τόσο
 συγκεκριμένα ο Ερντογάν έχει γίνει σημαντικός
 για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ

  
(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο
Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης κατά 40% το 2016, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ.

Το Βερολίνο προτίθεται να ανεβάσει στα 50 εκατ. ευρώ φέτος τη βοήθεια, με στόχο έργα κυρίως στις περιοχές της τουρκικής μεθορίου, όπως ανέφερε ο Μίλερ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild. Στόχος είναι έργα όπως η κατασκευή σχολείων, θέσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης και έργα υποδομής στις περιοχές -όπου έχουν καταφύγει ως επί το πλείστον πρόσφυγες από τη Συρία. 

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία με την Άγκυρα για μέτρα που θα ανασχέσουν τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η εφαρμογή της συμφωνίας προχωρά αρκετά αργά. Όσο η Τουρκία διατηρεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, τόσο συγκεκριμένα ο Ερντογάν έχει καταστεί σημαντικός για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία βλέπει στο εσωτερικό της Γερμανίας την στάση της στο προσφυγικό να υφίσταται συνεχώς πιέσεις -και ποντάρει περισσότερο σε μείωση των προσφυγικών ροών παρά σε σκληρότερα μέτρα στα γερμανικά σύνορα.
Newsroom ΔΟΛ/in.gr