6.11.15

Ηνωμένες Πολιτείες... Ειρηνικού: Οι Αμερικανοί εφαρμόζουν την θεωρία του "ζωτικού χώρου" - Τι σημαίνει η ΤΡΡτου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Το κείμενο του Συμφώνου της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας (Trans-Pacific Partnership, TPP) που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεσμεύει συνολικά 12 χώρες του Ειρηνικού και ευαγγελίζεται την απελευθέρωση στο εμπόριο του 40% της παγκόσμιας οικονομίας και θα επεκτέινει την αμερικανική κυριαρχία πολύ πέραν της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ με σκοπό τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής, δόθηκε στη δημοσιότητα. 
 
Αν επικυρωθεί, θα σημάνει την αρχή μια τεράστιας γεωπολιτικής σύγκρουσης καθώς η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει στο δικό της Σύμφωνο Συνολικής Περιφερειακής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP), για τη δημιουργία μιας περιοχής ελεύθερου εμπορίου μεταξύ 16 χωρών, περιλαμβανομένης της Ινδίας, που θα είναι η μεγαλύτερη τέτοια ένωση στον κόσμο, περικλείοντας 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
 
Παρομοίως οι ΗΠΑ προωθούν την ΤΤΙΡ ανάλογη συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ, που θα καταστήσει τις ευρωπαϊκές χώρες νέες "πολιτείες" των ΗΠΑ.
 
Δημιουργούνται έτσι τρια τεράστια "μπλοκ" στον πλανήτη, της Δύσης,της Ευρασιατικής Ένωσης στην "Heartland" κατά την γεωπολιτική του πλανήτη, και ένα της Ανατολής τα οποία επανασυστήνουν επί της ουσίας την προ Ψυχρού Πολέμου κατάσταση, αλλά με άλλους όρους, αυτούς της οικονομίας και του ελεύθερου εμπορίου, και άλλες συμμαχίες.
 
Δεν ξέρουμε αν είναι σύμπτωση αλλά στο γνωστό δυστοπικό μυθιστόρημα του George Orwell το "1984" ο πλανήτης βρίσκεται σε πόλεμο μεταξύ δύο υπερεθνικών και υπερδυνάμεων 
 
Της Oceania,της Eurasia και της Eastasia
Ακολουθεί και ο χάρτης με τα όρια των τριων υποθετικών υπερδυνάμεων στο μυθιστόρημα. Πάντως όπως και στο μυθιστόρημα έτσι και στην πραγματικότητα η Αφρική είναι διαφιλονικούμενη περιοχή.
 
 
Οι όροι της συμφωνίας αυτής αποτελούν "πυξίδα" και για το τι να περιμένουμε και για την ΤΤΙΡ. Και οι δύο συμφωνίες ετοιμάστηκαν με άκρα μυστικότητα προκαλώντας αντιδράσεις για τον μη δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο σερβίρονται.
 
"Η TPP σημαίνει πως η Αμερική θα γράψει τους κανόνες του παιχνιδιού στον 21ο αιώνα", ανέφερε ο Ομπάμα σε ηλεκτρονική ανάρτησή του. "Αν δεν εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία –αν η Αμερική δεν γράψει αυτούς τους κανόνες– τότε χώρες όπως η Κίνα θα το κάνουν".
 
Μάλιστα ο Λευκός Οίκος ανάρτησε και το κείμενο της συμφωνίας με πανηγυρικά σχόλια στο Τwitter.
 

Ο Λευκός Οίκος είναι πιθανό να ενημερώσει επίσημα εντός των προσεχών ωρών τους βουλευτές των ΗΠΑ πως ο πρόεδρος σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.
 
Η πράξη αυτή θα αποτελούσε την έναρξη μιας περιόδου 90 ημερών προτού η υπογραφή του περάσει στο επόμενο βήμα σε μια διαδικασία που θα ζητά την τελική έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία.
 
Η αμερικανική κυβέρνηση παρουσιάζει την συμφωνία ως ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για το παγκόσμιο εμπόριο και τους εργαζόμενους αλλά προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλά επίπεδα. 
 
Η συμφωνία έρχεται να θέσει κοινούς κανόνες σε θέματα που κυμαίνονται από τα δικαιώματα των εργαζομένων μέχρι την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε 12 χώρες του Ειρηνικού και είχε κρατηθεί εν πολλοίς μακριά από τη δημόσια εξονυχιστική έρευνα, προκαλώντας οργή στους υποστηρικτές της διαφάνειας οι οποίοι ανησυχούν για τις ευρύτερες επιπτώσεις του.
 
Στη συμφωνία αντιτίθενται συνδικάτα και πολλοί από τους Δημοκρατικούς του Ομπάμα, ανάμεσά τους και η υποψήφια για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον,αν και είχε υποστηρίξει το σύμφωνο όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη θητεία του Ομπάμα.
 
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία "καταστροφή".
 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μέτρα που είχαν απαιτήσει ορισμένοι βουλευτές των ΗΠΑ ώστε να τιμωρείται η χειραγώγηση νομισμάτων με επιβολή εμπορικών κυρώσεων ή να ορίζεται στα 12 χρόνια η περίοδος μονοπωλίου για την επόμενη γενιά βιολογικών φαρμάκων. Και οι 12 χώρες της TPP, ωστόσο, δεσμεύθηκαν να αποφύγουν μια σκόπιμη ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων τους σε δήλωση η οποία συνοδεύει τη συμφωνία.
 
Η συμφωνία, που ετοιμαζόταν για περισσότερα από πέντε χρόνια, επιτεύχθηκε πριν από έναν μήνα όταν εντατικές συνομιλίες στην Ατλάντα έσπασαν ένα αδιέξοδο στο εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων, φαρμάκων και αυτοκινήτων.
 
Τα ψιλά γράμματα θα είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, ατελείς θεωρούνται οι λεπτομέρειες αναφορικά με το ποσοστό στο οποίο ένα αυτοκίνητο πρέπει να έχει κατασκευαστεί εντός της περιοχής του TPP ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί σε καθεστώς αφορολόγητου είδους, ενώ οι εισαγωγείς υποδημάτων στις ΗΠΑ περιμένουν να διαπιστώσουν πόσο καιρό θα παραμείνουν οι δασμοί.
 
Το TPP θα είναι μια "ευλογία" για βιομηχανικές και εξαγωγικές οικονομίες όπως η Μαλαισία και το Βιετνάμ. Η προβλεπόμενη κατάργηση των δασμών προσελκύει ήδη αριθμό ρεκόρ ξένων επενδύσεων στη βιομηχανία του Βιετνάμ και οι δύο χώρες αναμένεται να δουν αυξημένη ζήτηση για σημαντικές εξαγωγές τους, από το φοινικέλαιο και τα ελαστικά μέχρι τα ηλεκτρονικά, τα θαλασσινά και τα υφάσματα.
 
Κάτι τέτοιο θα ασκούσε πίεση σε πολλές μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, περιλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας, που έχουν εκφράσει πρόσφατα ενδιαφέρον να υπογράψουν το σύμφωνο. Η Ταϊλάνδη δήλωσε πως εξετάζει τη συμφωνία και μελετά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει.
 
Η Ιαπωνία έχει δεσμευθεί να χαλαρώσει τους εμπορικούς φραγμούς στις εισαγόμενες τηγανητές πατάτες και στο βούτυρο –προϊόντα που η προσφορά τους είναι χαμηλή στην ασιατική αγορά–, ενώ η Μαλαισία θα καταργήσει τους δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αλκοολούχα για πρώτη φορά σε μια εμπορική συμφωνία.
 
Άλλες πρωτιές που επικαλούνται οι εταίροι –η Αυστραλία, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ– είναι οι πρώτες δεσμεύσεις προκειμένου να αποθαρρύνεται η εισαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με καταναγκαστική εργασία και να εγκριθούν νόμοι για αποδεκτές εργασιακές συνθήκες, καθώς και η πρώτη απαγόρευση των επιδοτήσεων σε επιβλαβείς μεθόδους ψαρέματος.
 
Στο πρότερο άρθρο του pronews.gr για την ανάλογη συμφωνία με την ΕΕ που αναμένεται να έχει έρθει μέχρι και το 2017, η TTIP αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι το σύνολο των κατοίκων σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ εάν υπολογίσουμε ότι οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο περιοχών ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ γίεται κατανοητό ότι πρόκειται για "big business".
 
Eν ολίγοις η TTIP προβλέπει την εξομοίωση πολιτικών της ΕΕ με αυτές των ΗΠΑ δηλαδή θα είναι άρρηκτα δεμένες η μία με την άλλη, και προφανώς η Ουάσιγκτον θα είναι το "αφεντικό" ίσως και αυτό να εξηγεί το γιατί η Γερμανία δέχθηκε απανωτά οικονομικά χτυπήματα προερχόμενα από το αμερικανικό έδαφοος όπως συνέβη στην περίπτωση της VW.
 
 Ένας βασικός τομέας, στον οποίο, η ΤΤΙΡ θα έχει ισχύ είναι αυτός των δημοσίων υπηρεσιών. 
 
Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κ.λπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό στηριζόμενο στην αρχή ότι προσφέρει υπηρεσίες φθηνότερες από το κράτος,και θα έχει το δικαίωμα να αναλάβει την υπηρεσία μόνο και μόνο γι'αυτό το λόγο.
 
Η συμφωνία θα επιχειρήσει να συμβάλλει στην εξάλειψη "περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων", τα οποία είναι ένας εύσχημος τρόπος για να αποκρυβεί ο πραγματικός στόχος της TTIP που είναι η απορρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν "εμπόδιο" στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, δηλαδή σε απλά ελληνικά πρόκειται για τις κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών όπως τα εργασιακά δικαιώματα,τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις,τους κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (ιδιαίτερα σημαντικό αφού οι ΗΠΑ θέλουν να γεμίσουν τον πλανήτη με μεταλλαγμένα), προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο (αυτό στην ουσία είναι η κατάργηση της ατομικής ελευθερίας) κ.ά
 
Πέραν όμως από την εισβολή στους δημόσιους τομείς, οι αμερικανικές πολυεθνικές θέλουν να εισβάλουν και στον ιδιωτικό τομέα εξοντώνοντας όλους του τοπικούς προμηθευτές και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν κάποιες μικρές δημόσιες συμβάσεις π.χ με τους δήμους, για την σίτιση των σχολείων. Εν ολίγοις οι τοπικές οικονομίες και συνεπώς οι εθνικές θα καταρρακωθούν, και στο τέλος θα εξαερωθούν προς χάρην της αμερικανικής οικονομίας.
 
Αυτό που προκαλεί περισσότερο στην ΤΤΙΡ είναι η ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement),όπου τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών,των κυβερνήσεων και των τοπικών κοινωνιών, αφύ οι εταιρείες μονομερώς δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο!
 
Πρόκειται για κατάλυση της Δημοκρατίας σε κάθε της μορφή και η έυλογη απορία είναι ποιοι είναι αυτοί οι Ευρωπαίοι που το αποδέχτηκαν.
 
Μήπως γι'αυτό η Κομισιόν επιθυμεί τον αποκλεισμό του μόνου εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου από τις μελλοντικές αποφάσεις για ευρώ και ΟΝΕ για να μην έχει κανέναν λόγο ο Ευρωπαίος πολίτη σε αυτά που του έρχονται δίχως να μπορεί να τα ελέγξει;
 
Ποιος μπορεί να εγγηθεί ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν είναι απλά άνρθωποι των Αμερικανών που έχουν σπουδάσει στα αμερικανικά πανεπιστήμια και έχουν εκπαιδευθεί να σκέφτονται "αμερικανικά" αδιαφορώντας παντελώς για το δικό τους ευρωπαϊκό "σπίτι";
 
Σε άρθρο του την Άνοιξη στην Αυγή, ο Θανάσης Πετράκος,πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε σχετικά:
 
"Η συμφωνία TTIP θεωρείται ο δούρειος ίππος για την εισαγωγή στην Ευρώπη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κρεάτων με ορμόνες κ.λπ.
Η ρήτρα θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να μηνύουν ακόμη και χώρες σε διαιτητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν μέτρα που θεωρούν προστατευτικά. Ο κίνδυνος είναι πολυεθνικές υποστηριζόμενες από στρατούς δικηγόρων να μπορούν να εκφοβίζουν ολόκληρα κράτη, Περιφέρειες, Κοινότητες, για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα.
 
Η εφαρμογή της TTIP αποτελεί κίνδυνο για τους φυσικούς πόρους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν με κατάργηση οι κανόνες αειφορείας για τις ΑΠΕ, αφού αποτελούν εμπόδιο για την επέκταση των αγροκαυσίμων που προωθούν οι Αμερικανοί παραγωγοί.
 
Η TTIP προβλέπει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κυρώσει τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας".
 
Όλα καλά αν γινόντουσαν στο φως ώστε και οι πολίτες να αναλάμβαναν τις ευθύνες τους, όμως στην διαπραγμάτευση που έλβαε χώρα στα τέλη Απριλίου έγινε με κλειστές για τους δημοσιογράφους πόρτες και δεν εκδόθηκε κανένα επίσημο ανακοινωθέν!
 
Έχουμε ήδη Παγκόσμια Δικτατορία που δεν ενημερώνει για τίποτα και δεν ελέγχεται από πουθενά;
 
Η ΕΕ μέχι τώρα είχε την αρχή της "προφύλαξης" και θεωρούσε ότι αν ένα προϊόν απειλούσε την διατροφική ασφάλεια των πολιτών ή αν υπήρχαν αμφιβολίες τότε μπορεί να απαγορευθεί. Αυτή η αρχή οι αμερικανικές πολυεθνικές μεταλλαγμένων (όπως Μοsanto, Sygenda κλπ) θέλουν να καταργηθεί καθώς θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να αποδειχθεί με απόλυτες αποδείξεις ότι το προϊόν είναι επιβλαβές για την υγεία πριν αποσυρθεί από την αγορά, δηλαδή να πεθάνουν πρώτα από ασθένειες και παρενέργειες χιλιάδες άνθρωποι και...βλέπουμε.
 
Αυτό λέγεται ότι είναι το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας.Όταν αυτός ο όρος καταστεί εφικτός τότε μια αμερικανική εταιρεία τροφίμων που δεν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας θα μπορεί να κινηθεί νομικά κατά της χώρας που τολμάει να τους θεσπίζει και θα απαιτεί αποζημίωση.
 
Φέτος στις 25 Μαΐου, η Ε.Ε. απέσυρε νόμους προστασίας από τα Φυτοπροστατευτικά εξαιτίας της Διατλαντικής σχέσης Εμπορίου (TTIP) με τις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη ήττα στον αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών που είναι έρμαια του αμερικανικού κέρδους.
 
Έτσι για να επιτευχθεί η συμφωνία πάση θυσία οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν να γεμίσουν το πιάτο μας με φυτοφάρμακα
 
Η Σουηδία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν εκκινήσει νομικές διαδικασίες έναντιον της Κομισιόν με σκοπό την γρήγορη νομοθέτηση αυστηρών προτύπων ασφαλείας κατά των φυτοφαρμάκων.
 
Αυτό που παραμένει ανεξήγητο είναι γιατί η ΕΕ υποχωρεί μπροστά στους Αμερικανούς και επιτρέπει κπτωση των ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας τροφίμων.
 
Με τις τους πιέζει η Ουάσιγκτον με κάποιος είδος παγκόσμιου πολέμου; Ή μήπως οι λαθρομεταναστευτικές-προσφυγικές ροές και η ύπαρξη "πυρήνων εν υπνώσει" τζιχαντιστών στην Ευρώπη παίζουν κάποιο ρόλο αποτελεσματικής πίεσης;
 
Και επειδή ο Νεοέλληνας έχει την τάση να πιστεύει ότι όλα αυτά δεν τον αφορούν ιδού, τι περιεμένει την Ελλάδα όπως αναφέρει στο πολύ καλό άρθρο της η Θέα Μανούρας για το thepressproject.gr
 
 
"Η απόλυτη επικράτηση των πολυεθνικών έναντι των μικρότερων παραγωγών, δημιουργεί ενστάσεις που κρίνονται ως λογικές και απολύτως δικαιολογημένες. Λογικές είναι και οι ανησυχίες που συνδέονται με το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, τα οποία όπως είπαμε, δεν επιτρέπονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (προστατευόμενα).
Σύμφωνα με  άρθρο της Deutsche Welle, στα «προστατευμένα προϊόντα» περιλαμβάνεται η φέτα και άλλα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και διάφοροι οίνοι. Τον Μάιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον αμερικανό ομόλογό του Τομ Βίλσακ, για να θέσει το ζήτημα των ΠΟΠ. Την ίδια στιγμή όμως ο Βίλσακ δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον. 55 γερουσιαστές του ζήτησαν πρόσφατα, σε κοινή επιστολή, να καταργηθούν οι «περιορισμοί» σε ονομασίες τυριών, περιλαμβανομένης της φέτας.
 
Ένα μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει συνειδητοποιήσει την αλλαγή που θα φέρει στη ζωή μας η υπογραφή της ΤΤΙΡ. Κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, έχει υπάρξει διαδικτυακό κάλεσμα για συλλογή υπογραφών για την παύση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ, οι οποίες και κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, έχει κατατεθεί και πάντα υπάρχει το αίτημα για δημοψήφισμα σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ε.Ε., καθώς οι υπογραφές έχουν υπερκαλύψει το ένα εκατομμύριο. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να έρθει για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο. Το τελευταίο, ωστόσο δεν έχει νομοπαρασκευαστική δικαιοδοσία. Η ΤΤΙΡ πρέπει να έρθει ξεχωριστά σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια. Έχοντας παρακολουθήσει την άκρα μυστικότητα που συνοδεύει τη συμφωνία και το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας κάτω από το οποίο λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, τί μας κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε τη δύναμη να αποφύγουμε τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται;"
 
Tο πλήρες κείμενο της έκθεσης για την TTIP βρίσκεται εδώ
 
Υπάρχει εκτενές άρθρο του βρετανικού Independent στο οποίο αναφέρονται "οι έξι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να φοβόμαστε την ΤΤΙΡ"
 
1 Το ΕΣΥ 
 
Οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα το NHS, είναι στο στόχαστρο. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι να ανοίξουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων για τις αμερικανικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν εκτός ΤΤΙΡ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Huffington Post, ο Υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Livingston παραδέχθηκε ότι το ζήτημα για το NHS (ΕΣΥ) ήταν ακόμα πάνω στο τραπέζι!
 
2 Τρόφιμα και περιβαλλοντική ασφάλεια
 
Η ΤΤΙΡ θα επιδιώξει να φέρει σύγκλιση στα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον με εκείνα των ΗΠΑ.
 
Οι κανονισμοί των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο αυστηροί, με το 70 τοις εκατό όλων των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ να περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
 
Αντίθετα, η ΕΕ δεν τα επιτρέπει σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολύ χαλαρότερους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιούν επίσης τις ορμόνες ανάπτυξης στον τομέα του βοείου κρέατος, οι οποίες περιορίζονται στην Ευρώπη, λόγω του καρκίνου που προκαλούνο. Οι αγρότες των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει αρθούν οι περιορισμοί αυτοί κατ 'επανάληψη στο παρελθόν, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσουν την ΤΤΙΡ για να το κάνουν ξανά.
 
Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον, όπου οι κανονισμοί REACH της ΕΕ είναι πολύ πιο σκληροί σε δυνητικά τοξικές ουσίες. Στην Ευρώπη, μια εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι μια ουσία είναι ασφαλής πριν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στις ΗΠΑ, συμβαίνει το αντίθετο: κάθε ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλής. Για παράδειγμα, η ΕΕ απαγορεύει επί του παρόντος 1.200 ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, οι ΗΠΑ μόλις 12!
 
3 Τραπεζικοί Κανονισμοί
 
Εδώ λειτουργεί αντίστροφα: Το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επήρεια του παντοδύναμου City του Λονδίνου, θεωρείται ότι επιδιώκει να δημιουργήσει χαλάρωση των αμερικανικών τραπεζικών κανονισμών.
 
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Αμερικής είναι πιο σκληροί από τους βρετανικούς. Είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά την οικονομική κρίση, για να περιορίσουν άμεσα τις εξουσίες των τραπεζιτών και να αποφευχθεί μια παρόμοια κρίση στο μέλλον.Με την ΤΤΙΡ, υπάρχει ο φόβος,ότι θα άρει τους περιορισμούς αυτούς, παραδίδοντας όλες τις πρότερες εξουσίες πίσω στους τραπεζίτες.
 
4 Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
 
Θυμηθείτε την ACTA.
 
Απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 μετά από μια τεράστια δημόσια αντίδραση ενάντια σε αυτό που δικαίως θεωρείται ως μια επίθεση στην ιδιωτική ζωή των ατόμων για τα οποία θα απαιτούνταν από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν online την δραστηριότητα των ανθρώπων.
 
Η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να επαναφέρει κεντρικά στοιχεία της ACTA, αποδεικνύοντας ότι αν η δημοκρατική προσέγγιση δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα η πίσω πόρτα.
 
5 Θέσεις εργασίας
 
Η ΕΕ έχει παραδεχθεί ότι ΤΤΙΡ θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα ανεργία καθώς θέσεις εργασίας θα στραφούν προς τις ΗΠΑ, όπου τα πρότυπα εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι λιγότερο προστατευμένα. 
 
Παραδείγματα από άλλες παρόμοιες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την υπόθεση για την απώλεια θέσεων εργασίας. Η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικό προκάλεσε την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σε διάστημα 12 ετών, αντί των εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον που είχαν υποσχεθεί.
 
6 δημοκρατία
 
Η μεγαλύτερη απειλή της ΤΤΙΡ στην κοινωνία είναι εγγενής επίθεσή της στη δημοκρατία. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι η εισαγωγή της επίλυσης διαφορών (ISDS), ανάμεσα σε κράτη και επενδυτές. η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις εάν οι πολιτικές αυτών των κυβερνήσεων προκαλέσουν απώλεια κερδών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι μη εκλεγμένες πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να υπαγορεύουν τις πολιτικές των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.
 
Η ISDS είναι ήδη σε ισχύ και σε άλλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε αδικίες όπως στη Γερμανία, όπου η σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall μηνύει την γερμανική κυβέρνηση για δισεκατομμύρια δολάρια κατά της απόφασή της για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
 
Εδώ βλέπουμε ότι μια πολιτική για τη δημόσια υγεία που θα τεθεί σε εφαρμογή από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση απειλείται από ένα ενεργειακό κολοσσό λόγω της ενδεχόμενης απώλειας κέρδους. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυνικά αντιδημοκρατικό!
 
Όπως γίνεται κατανοητό οι ΤΤΙΡ, και η ΤΡΡ δεν είναι μια απλές συμφωνίες, είναι δημιουργίες του Μεγάλου Αδελφού του Τ.Όργουελ, είναι η επίσημη σύσταση της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
 
Πολλοί μάλιστα λένε ότι τα περιβόητα δύο θηρία της Αποκάλυψης θα είναι δύο εναπομείνασες υπερθνικές υπερδυνάμεις που στο τέλος θα επικρατήσει η μια από αυτές. Προς ώρας φαίνεται ότι θα έχουμε τρεις, αλλά στο άμεσο μέλλον κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάντα συμφέροντα επιβάλλουν μια ένωση της Ευρασιατικής με εκείνην της RCEP.
 
Στο κεφ 13 της Αποκάλυψης του Ιωάννη λέει χαρακτηριστικά 
 
 
1 Καὶ ἐστάθην ἐπὶ τὴν ἄμμον τῆς θαλάσσης· καὶ εἶδον ἐκ τῆς θαλάσσης θηρίον ἀναβαῖνον, ἔχον κέρατα δέκα καὶ κεφαλὰς ἑπτά, καὶ ἐπὶ τῶν κεράτων αὐτοῦ δέκα διαδήματα, καὶ ἐπὶ τὰς κεφαλὰς αὐτοῦ ὀνόματα βλασφημίας.
 
 2 καὶ τὸ θηρίον ὃ εἶδον ἦν ὅμοιον παρδάλει, καὶ οἱ πόδες αὐτοῦ ὡς ἄρκου, καὶ τὸ στόμα αὐτοῦ ὡς στόμα λέοντος. καὶ ἔδωκεν αὐτῷ ὁ δράκων τὴν δύναμιν αὐτοῦ καὶ τὸν θρόνον αὐτοῦ καὶ ἐξουσίαν μεγάλην· –
 
 3 καὶ μίαν ἐκ τῶν κεφαλῶν αὐτοῦ ὡς ἐσφαγμένην εἰς θάνατον. καὶ ἡ πληγὴ τοῦ θανάτου αὐτοῦ ἐθεραπεύθη, καὶ ἐθαύμασεν ὅλη ἡ γῆ ὀπίσω τοῦ θηρίου.
 
 4 καὶ προσεκύνησαν τῷ δράκοντι τῷ δεδωκότι τὴν ἐξουσίαν τῷ θηρίῳ, καὶ προσεκύνησαν τῷ θηρίῳ λέγοντες· τίς ὅμοιος τῷ θηρίῳ; τίς δύναται πολεμῆσαι μετ᾿ αὐτοῦ;
 
 5 καὶ ἐδόθη αὐτῷ στόμα λαλοῦν μεγάλα καὶ βλασφημίαν· καὶ ἐδόθη αὐτῷ ἐξουσία πόλεμον ποιῆσαι μῆνας τεσσαράκοντα δύο.
 
 6 καὶ ἤνοιξε τὸ στόμα αὐτοῦ εἰς βλασφημίαν πρὸς τὸν Θεόν, βλασφημῆσαι τὸ ὄνομα αὐτοῦ καὶ τὴν σκηνὴν αὐτοῦ, τοὺς ἐν τῷ οὐρανῷ σκηνοῦντας.
 
 7 καὶ ἐδόθη αὐτῷ πόλεμον ποιῆσαι μετὰ τῶν ἁγίων καὶ νικῆσαι αὐτούς, καὶ ἐδόθη αὐτῷ ἐξουσία ἐπὶ πᾶσαν φυλὴν καὶ λαὸν καὶ γλῶσσαν καὶ ἔθνος.
 
 8 καὶ προσκυνήσουσιν αὐτὸν πάντες οἱ κατοικοῦντες ἐπὶ τῆς γῆς, ὧν οὐ γέγραπται τὸ ὄνομα ἐν τῷ βιβλίῳ τῆς ζωῆς τοῦ ἀρνίου τοῦ ἐσφαγμένου ἀπὸ καταβολῆς κόσμου
 
 9 Εἴ τις ἔχει οὖς, ἀκουσάτω.
 
10 εἴ τις εἰς αἰχμαλωσίαν ἀπάγει, εἰς αἰχμαλωσίαν ὑπάγει· εἴ τις ἐν μαχαίρᾳ ἀποκτέννει, δεῖ αὐτὸν ἐν μαχαίρᾳ ἀποκτανθῆναι. ὧδέ ἐστιν ἡ ὑπομονὴ καὶ ἡ πίστις τῶν ἁγίων.
 
11 Καὶ εἶδον ἄλλο θηρίον ἀναβαῖνον ἐκ τῆς γῆς, καὶ εἶχε κέρατα δύο ὅμοια ἀρνίῳ, καὶ ἐλάλει ὡς δράκων.
 
12 καὶ τὴν ἐξουσίαν τοῦ πρώτου θηρίου πᾶσαν ποιεῖ ἐνώπιον αὐτοῦ. καὶ ποιεῖ τὴν γῆν καὶ τοὺς ἐν αὐτῇ κατοικοῦντας ἵνα προσκυνήσωσι τὸ θηρίον τὸ πρῶτον, οὗ ἐθεραπεύθη ἡ πληγὴ τοῦ θανάτου αὐτοῦ.
 
13 καὶ ποιεῖ σημεῖα μεγάλα, καὶ πῦρ ἵνα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβαίνῃ εἰς τὴν γῆν ἐνώπιον τῶν ἀνθρώπων.
 
14 καὶ πλανᾷ τοὺς κατοικοῦντας ἐπὶ τῆς γῆς διὰ τὰ σημεῖα ἃ ἐδόθη αὐτῷ ποιῆσαι ἐνώπιον τοῦ θηρίου, λέγων τοῖς κατοικοῦσιν ἐπὶ τῆς γῆς ποιῆσαι εἰκόνα τῷ θηρίῳ, ὃς εἶχε τὴν πληγὴν τῆς μαχαίρας καὶ ἔζησε.
 
15 καὶ ἐδόθη αὐτῷ πνεῦμα δοῦναι τῇ εἰκόνι τοῦ θηρίου, ἵνα καὶ λαλήσῃ ἡ εἰκὼν τοῦ θηρίου καὶ ποιήσῃ, ὅσοι ἐὰν μὴ προσκυνήσωσι τῇ εἰκόνι τοῦ θηρίου, ἵνα ἀποκτανθῶσι.
 
16 καὶ ποιεῖ πάντας, τοὺς μικροὺς καὶ τοὺς μεγάλους, καὶ τοὺς πλουσίους καὶ τοὺς πτωχούς, καὶ τοὺς ἐλευθέρους καὶ τοὺς δούλους, ἵνα δώσωσιν αὐτοῖς χάραγμα ἐπὶ τῆς χειρὸς αὐτῶν τῆς δεξιᾶς ἢ ἐπὶ τῶν μετώπων αὐτῶν,
 
17 καὶ ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ.
 
18 ῟Ωδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου· ἀριθμὸς γὰρ ἀνθρώπου ἐστί· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ χξς´. 
 
Στο δυστοπικό μέλλον της Μarvel Comics του 2099 τον πλανήτη τον κυριαρχούσαν 2-3 παγκόσμιες εταιρείες, και όλοι οι πόλεμοι γίνονταν λόγω των μεταξύ τους συγκρούσεων. Οδεύουμε προς ένα corporate future. Τελικά οι ταινίες δυστοπικής μελλοντολογίας επαληθεύονται στη χειρότερη εκδοχή τους

pronews