23.6.12

Η ανάγκη της Ελλάδας

Ν. Λυγερός


 Η ανάγκη της Ελλάδας είναι μία και λέγεται ΑΟΖ. Οι ανάγκες είναι πολλές, αλλά δίχως στρατηγική δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, αν ο καθένας μας τα βρίσκει με την κυβέρνηση ή με την αντιπολίτευση. Η Ελλάδα δεν νοιάζεται γι’ αυτά.
Το μόνο που έχει σημασία τώρα είναι η όσο πιο σύντομα γίνεται ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι υπάρχει μια αλλαγή νοοτροπίας. Και το ίδιο ισχύει και για τους ξένους φορείς .
Για να τους περάσουμε ένα δυναμικό και θετικό μήνυμα , διαθέτουμε μόνο και μόνο την ΑΟΖ, λόγω της αξίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές μας συμμαχίες.

Η Κύπρος θα έχει πολύ γρήγορα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χάρη στην ΑΟΖ της είναι ικανή να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο ως γνήσιος γεωπολιτικός παίκτης. Πάλι σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να αναδείξουμε τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το άνοιγμα της ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό που αλλάζει ορθολογικά τα δεδομένα. Αν δεν το εκμεταλλευτούμε γρήγορα η κατάσταση η οικονομική όχι μόνο θα δυσκολέψει, αλλά θα γίνει αβάσταχτη για την πατρίδα και τον λαό.
Δεν χρειάζονται μόνο μια πολιτική ανάσα, αλλά πραγματικά ένα νέο πλαίσιο που μπορεί να προσφέρει μόνο η ΑΟΖ. Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να πετύχουμε γρήγορα τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν μπορούμε πάλι να εμπλακούμε σε πολιτικάντικες διαμάχες .
Ας τις κάνουμε μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και άμεσα είναι μαχητές της ΑΟΖ, ικανοί να παλέψουν το θέμα για να προσφέρουν ένα έργο θεμελιακό σε όλους τους Έλληνες. Αυτό είναι εθνική στρατηγική τίποτα άλλο.