15.5.25

taz: Παρακμή της ελευθερίας Τύπου με υπογραφή Μητσοτάκη

 

Εκτενές ρεπορτάζ στην taz για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του HRW. Ακόμη, σχόλια για την αλλαγή στάσης της Die Linke στον ορισμό του αντισημιτισμού.

Taz: H ύπαρξη εκατοντάδων μικρών και μεγάλων MME δε σημαίνει αυτομάτως πως υπάρχει και ελευθερία του ΤύπουΕικόνα: Thanassis Stavrakis/AP/dpa/picture alliance

Η νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα απασχολεί την tageszeitung του Βερολίνου.

«Προσφάτως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, τώρα το Human Rights Watch: στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται υπό μεγάλη απειλή. Και οι ΜΚΟ συμφωνούν πως υπεύθυνη για την αθλιότητα στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σε ειδική έκθεση έκτασης 101 σελίδων με τίτλο «Από το κακό στο χειρότερο: Η παρακμή της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα» το HRW «παραθέτει στοιχεία γύρω από το εχθρικό περιβάλλον για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019.

Καταγράφηκαν διαδικασίες παρενόχλησης, παρακολουθήσεων και εκφοβισμού. Όπως αναφέρει ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής του HRW για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, μπήγοντας το μαχαίρι στην πληγή, στην Ελλάδα η κριτική δημοσιογραφία καταστέλλεται και η αυτολογοκρισία γίνεται κανόνας. Ο ίδιος απαιτεί από την ΕΕ “να αναγκάσει την Αθήνα να αλλάξει πορεία”». Καθώς φαίνεται, προκύπτουν συχνά περιστατικά που «χρησιμοποιούνται δημόσια χρήματα για την επιρροή της δημοσιογραφίας ιδιωτικών μέσων, αλλά και των δημοσιευμάτων των δημοσίων μέσων».

Nέος με κινητό
Το Human Rights Watch εκτιμά πως η ελευθερία του Τύπου απειλείται στην ΕλλάδαΕικόνα: Florian Schmitz/DW

Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει και κάτι άλλο σημαντικό, όπως παρατηρεί η taz: ότι η ύπαρξη εκατοντάδων μικρών και μεγάλων μέσων ενημέρωσης «δε σημαίνει αυτομάτως πως υπάρχει και ελευθερία του Τύπου. Λίγοι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν στην ιδιοκτησία τους πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων ΜΜΕ. Η πλειοψηφία των ολιγαρχών πρόσκειται στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Ιούλιο του 2019 η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάγονται απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αμφότερα τα κρατικά μέσα έχουν τραβήξει την προσοχή εξαιτίας περιστατικών λογοκρισίας και παραβιάσεων της θεμελιώδους δημοσιογραφικής αρχής της πολυφωνίας».

Τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια δεν αφήνουν πλέον αδιάφορη ούτε την ΕΕ. «Τον Φεβρουάριο του 2024 το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε σε καταδικαστικό ψήφισμα σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», προσθέτει η taz. Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει τέλος καυστικά πως «σε μία καταφανή αντιστροφή θύματος-θύτη» ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης «απορρίπτει απολύτως τις κατηγορίες, λέγοντας πως το κράτος δικαίου στη χώρα του είναι “ισχυρότερο από ποτέ”, καθώς και ότι “η Ελλάδα έχει γίνει συχνά στόχος συκοφαντιών τα τελευταία χρόνια”».