25.5.24

Υπόθεση αγοράς Rampage, SPIKE NLOS αλλά και ισραηλινών Συστημάτων Αεράμυνας




“Όταν υπάρχει γειτονική χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν τον χαρακτηρισμό μειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τόσο τα νομικά όσο και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας”, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην κύρια ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας. Τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό, παρότι καλωσορίζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τους χαμηλούς τόνους και το καλύτερο κλίμα που υπάρχει με την γειτονική Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα».Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας παρουσίασε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στον τομέα της Άμυνας (Ατζέντα 2030), το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από τα εξοπλιστικά, και το θέμα της θητείας, για το οποίο προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές του φθινοπώρου.
Ειδικότερα για τα εξοπλιστικά, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων το ζήτημα των φρεγατών Constellation, τη λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι θα φέρει και το πρόγραμμα των F-35, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, με βάση τους τρεις τύπους αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων 200 σύγχρονων αεροσκαφών F-16 Viper, Rafale και F-35.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το ζήτημα των τουρκικών επιλογών απασχολεί τον ελληνικό Τύπο, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία έχει μπει σε ένα μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεων και απόκτησης υλικού». Τόνισε ότι «η Ελλάδα διεκδίκησε πάντοτε την υπεροχή στη θάλασσα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ακόμη και από την εποχή των κρατών-πόλεων της αρχαιότητας». Είναι προφανές, συνεπώς, ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Προμήθεια συλλογών SPICE
Η προμήθεια των συλλογών SPICE προχωράει και θα μετατρέψει τις βόμβες γενικής χρήσης της Πολεμικής Αεροπορίας σε «έξυπνα» όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης και υψηλή ακρίβεια. Πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την απαιτούμενη άδεια στους Ισραηλινούς κατασκευαστές των SPICE για να προχωρήσουν σε παραμετροποιήσεις του πηγαίου κώδικα ώστε τα κατευθυνόμενα όπλα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ελληνικά μαχητικά. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και την ισραηλινή κυβέρνηση, με την Πολεμική Αεροπορία να προσθέτει ένα οπλικό σύστημα κρούσης αέρος-εδάφους για το οποίο είχε εκφράσει ενδιαφέρον πριν από σχεδόν 20 χρόνια.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την προμήθεια 300 συλλογών καθοδήγησης SPICE 1000 για τις βόμβες των χιλίων λιβρών, καθώς και SPICE 2000 για τις βόμβες ΜΚ-84 που φέρουν εκρηκτική γόμωση 430 κιλών. Κάθε κιτ περιλαμβάνει τις επιφάνειες καθοδήγησης, το σύστημα GPS/INS και έναν ηλεκτροπτικό αισθητήρα, που δίνουν στις βόμβες βεληνεκές που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Η μεγάλη εμβέλεια επιτρέπει την άφεση από αποστάσεις ασφαλείας για τα αεροσκάφη, πριν φτάσουν στην ακτίνα δράσης εχθρικών αεροπορικών όπλων.
Οι SPICE θα πιστοποιηθούν αρχικά στα F-16 Viper, ενώ το αεροπορικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο πιστοποίησης και στα παλαιότερα Block 50, αν και θεωρείται ειλημμένη απόφαση να αναβαθμιστούν και αυτά σε Viper. Το κόστος της προμήθειας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια ευρώ.
Ισραηλινή πρόταση για την αεράμυνα
Στις αρχές της εβδομάδας έγινε ενημέρωση του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΕΘΑ για τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας BARAK MX και SPYDER. Οι εκπρόσωποι εταιρειών υπό την «ομπρέλα» της SIBAT (Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ) παρουσίασαν τις δυνατότητες των αντιαεροπορικών συστημάτων στους Έλληνες αξιωματικούς, δίνοντας έμφαση σε συστήματα που προσφέρουν δυνατότητες «Hard Kill» στον αντιαεροπορικό «θόλο» που επιχειρεί να δημιουργήσει η Ελλάδα.
Ο ελληνικός σχεδιασμός για anti-drone «θόλο» (δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ακόμα) περιλαμβάνει προς το παρόν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και εκπομπής παρεμβολών «Soft Kill» για τα εχθρικά μη επανδρωμένα συστήματα. Η εμπειρία από το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων δείχνει ότι είναι απαραίτητη η διασύνδεση του «θόλου» με αντιαεροπορικά όπλα, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές.
Spike NLOS το 2025
Το πιο ώριμο πρόγραμμα προμήθειας ισραηλινών όπλων είναι τα βλήματα ακριβείας SPIKE NLOS, που αναμένεται να αποκτήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, ο Στρατός Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβουν 25 συστήματα, ενώ ακόμη εννέα θα αποκτηθούν για τα ελικόπτερα Apache AH-64A της Αεροπορίας Στρατού. Δεκαεπτά εκτοξευτές της έκδοσης NMT-9 θα τοποθετηθούν σε οχήματα του στρατού και θα εξοπλίσουν τις αντιαρματικές μονάδες των νησιών και του Έβρου, ενώ το Ναυτικό θα παραλάβει συνολικά οκτώ συστήματα SPIKE ER2, τέσσερα για τις κανονιοφόρους «Μαχητής» και τέσσερα για τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V των ειδικών επιχειρήσεων.
Τα επιθετικά ελικόπτερα Apache θα αποκτήσουν τα προηγμένα ισραηλινά βλήματα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισής τους, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει εντός των επόμενων μηνών, αφού πρώτα λυθεί το πρόβλημα της μετεγκατάστασης του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων. Στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνονται και οι πύραυλοι κρούσης Rampage, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι η σχετική προμήθεια, όπως και τα υπόλοιπα όπλα των F-16, θα προχωρή
σει παράλληλα με το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πηγή: futurewarfare.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com