25.4.24

«Πακετάρουν» τα αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία παρά τις διαψεύσεις – Το παζάρι και ο… μαρτυριάρης Κουλέμπα

 


Δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Κουλέμπα επανέρχεται το ζήτημα παραχώρησης αντιαεροπορικού συστήματος στην Ουκρανία από την Ελλάδα, παρά την προσπάθεια διάψευσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στον Guardian, o Κουλέμπα επί της ουσίας επιβεβαίωσε το δημοσίευμα των FT και ανέφερε ότι το Κίεβο έχει εντοπίσει επτά συστήματα αεράμυνας Patriot που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την προστασία των πολιτών σε μεγάλες πόλεις εκτός της πρωτεύουσας. Ένα είχε αποκτηθεί από την Γερμανία, όπως είπε, τέσσερα ακόμη είχαν εντοπιστεί και γίνονταν διαπραγματεύσεις, ενώ άλλα δύο ήταν στο στόχαστρό του.

Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Ισπανία εξετάζουν αν θα προμηθεύσουν Patriot, ενώ η Πολωνία και η Ρουμανία διαθέτουν επίσης τις συστοιχίες. Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι ένα όγδοο σύστημα θα μπορούσε να προέλθει από τις ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους ήταν περίπλοκες, επειδή «οι χώρες που λειτουργούν αυτά τα Patriots διαπραγματεύονται για την αναπλήρωση και την αποζημίωση», εξήγησε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν έχω καμία αμφιβολία, δεδομένης της προόδου που κάνουμε, ότι τα Patriots θα φτάσουν και η Γερμανία πρέπει να επαινεθεί που έκανε την πρώτη κίνηση».

Πόλεις όπως το Χάρκοβο, το οποίο βομβαρδίστηκε επανειλημμένα φέτος και είδε τους κατοίκους να απομακρύνονται από φόβο, θα μπορούσαν «να ζήσουν ειρηνικά και να συνεχιστεί η βιομηχανική τους παραγωγή», τόνισε, εφόσον οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υιοθετήσουν μια πιο «σκληρή προσέγγιση» για να βοηθήσουν τη χώρα του.

Ενεργή εμπλοκή από ΗΠΑ και ΕΕ

Ο Κουλέμπα είπε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να περάσουν από το να «εκφράζουν συλλυπητήρια και συμπάθεια στους Ουκρανούς και να υπόσχονται να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, στην αποτροπή της απώλειας ζωών και την καταστροφή της χώρας».

Είπε ότι η αποκατάσταση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, που ανέστειλαν επί μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι που ευθυγραμμίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα ήταν αρκετή για να νικήσει τη Ρωσία. «Κανένα πακέτο δεν μπορεί να σταματήσει τους Ρώσους. Αυτό που θα σταματήσει τους Ρώσους είναι ένα ενιαίο μέτωπο όλης της Ουκρανίας και όλων των εταίρων της».

Ο Κουλέμπα είπε ότι η Δύση χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή όπλων, όπως είχε κάνει η Ουκρανία, επειδή είχε ξεπεράσει τη Ρωσία. Η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία με αναλογία περίπου 10 προς 1, ενώ η Ουκρανία έχει έλλειψη αεράμυνας.

«Όταν βλέπω τι πέτυχε η Ρωσία στην οικοδόμηση της αμυντικής της βιομηχανικής βάσης στα δύο χρόνια του πολέμου και τι έχει πετύχει η Δύση, νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά από την πλευρά της Δύσης», είπε ο Κουλέμπα. «Η Δύση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή της ειρήνης στην Ευρώπη έχει τελειώσει».

Η κορύφωση της στρατιωτικής βιομηχανικής παραγωγής από την πλευρά των συμμάχων της Ουκρανίας δεν αναμενόταν μέχρι τα τέλη του 2024, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα και θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο. Η Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσει μια καλοκαιρινή επίθεση και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη διαδικασία κινητοποίησης επιπλέον 100.000 στρατιωτών.

https://www.topontiki.gr/

_____

Αναρτήθηκε από τον συνεργάτη μας κ. Μιχάλη Τσολάκη