18.4.24

Τα κέρδη και το ρίσκο της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

Με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία ελπίζει να μετρήσει κομματικά κέρδη, αγνοώντας τυχόν διπλωματικά ρίσκα.

Παρά τις ανησυχίες στο υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συμπεριλάβει τον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο για να ανακόψει διαρροές προς τα δεξιά. Και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη ήδη λειτουργεί συσπειρωτικά στο κοινό των δυσαρεστημένων δεξιών ψηφοφόρων.

Ενδεικτικό θεωρούν στο κυβερνητικό επιτελείο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος, που κατά κύριο λόγο επωφελείται από τη δεξιά ψήφο διαμαρτυρίας, έσπευσε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για το ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά και ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε με το γιο του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρο, και εξέφρασε τη χαρά του για την υποψηφιότητα του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Σημειωτέον άλλωστε ότι ως κύριος λόγος της ψήφου διαμαρτυρίας προς τα δεξιά φέρεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών (στον οποίο είχε αντιδράσει έντονα η Εκκλησία), αλλά και μία γενικότερη καχυποψία για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη ως εκ τούτου θεωρείται ότι μπορεί να συγκρατήσει τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, που δεν έχουν ήδη μετακινηθεί δεξιότερα. Ενώ δυσκολεύει ενδεχόμενα σχέδια για σαμαρικές μαζικές διαρροές.

Το ένα μάτι δεξιά, το άλλο στο κέντρο

Επισήμως βέβαια η κυβέρνηση αρνείται ότι με την υποψηφιότητα Μπελέρη στοχεύει στη δεξαμενή της “σκληρής δεξιάς”, για να μην… τρομάξει και τους πασοκογενείς κεντρώους ψηφοφόρους. “Δεν νομίζω ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, στο τεκμήριο αθωότητας, το να φωνάζεις δυνατά για τα δικαιώματά σου, είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (ΣΚΑΪ).

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη στις ευρωεκλογές φρενάρει ήδη τις διαρροές προς τα δεξιά. Ωστόσο εκτός από τα κομματικά κέρδη, υπάρχουν και διπλωματικοί κίνδυνοι

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε και στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για εργαλειοποίηση θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος για ψηφοθηρικούς λόγους. Υποστήριξε ότι στην περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας και σχολίασε:

“Μου κάνει εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι οποίοι δήθεν κόπτονται για το Κράτος Δικαίου, αλλά «κατάπιναν αμάσητους» αυτούς που απειλούσαν δημοσιογράφους, αυτούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί 13-0 από τη Δικαιοσύνη, ενοχλούνται που θέλει ένας άνθρωπος να είναι υποψήφιος με το κόμμα που επιθυμεί, με το κόμμα στο οποίο ανήκει όλα του τα χρόνια, για να στείλει αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.”

Ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπελέρη τελευταία στιγμή και μετά από έντονο παρασκήνιο, λέγοντας: “Ο πρωθυπουργός δεν θυμήθηκε κανένα Μπελέρη και καμία ομογένεια τώρα”.

Καυγάς με το ΣΥΡΙΖΑ για το… “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”

Ο κ. Μαρινάκης φρόντισε δε να καρφώσει τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και τον κ.Βελόπουλο, λέγοντας: “Άλλοι λέγανε για θαύματα, άλλοι ανεβαίνανε σε τρακτέρ, τώρα δημιουργούνται σταυροί όταν βαφτίζονται. Εμείς δεν έχουμε να σας πούμε τέτοιες ιστορίες. Ούτε ότι είχαμε σταυρούς όταν γεννηθήκαμε, ούτε ότι περπατήσαμε στη θάλασσα, ούτε ότι δίναμε επιστολές του Ιησού.

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που…. διεκδικεί το “πατρις- θρησκεία- οικογένεια” από τη δεξιά, αλλά δηλώνει και ότι πιστεύει στο διαχωρισμό Εκκλησίας- κράτους, απάντησε και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

“Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο κ. Κασσελάκης επιλέγει να σχολιάσει διχαστικά, το αυτονόητο δικαίωμα του να αναφέρεται στην πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια, εντάσσοντάς το στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης, την ίδια στιγμή ουσιαστικά απαγορεύει στους πολιτικούς του αντιπάλους να κάνουν το ίδιο, στοχοποιώντας τους! Και προκειμένου να τα «πιάσει» όλα πετάει και έναν διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας! Για μια ακόμα φορά, δυστυχώς, η υποκρισία περισσεύει”, υποστήριξε ο κ. Ρωμανός.

Τα διπλωματικά ρίσκα με Μπελέρη

Εντός της ΝΔ εν τω μεταξύ, ακούγονται μεν περισσότεροι οι πανηγυρισμοί της σκληρής δεξιάς για Μπελέρη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και ανησυχίες για τα διπλωματικά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν.

Από τη μία πλευρά, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη “θα έπρεπε να ενώνει όλους τους Έλληνες”, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διπλωματικά ρίσκα. Απέφυγε δε να απαντήσει στις καταγγελίες εξ αριστερών για τη σύνδεση Μπελέρη με την ακροδεξιά, υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση υιοθετεί τις κατηγορίες Ράμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νίκος Φίλης, κατήγγειλε ο κ. Μπελέρης “βαρύνεται με επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα παρακρατική και προβοκατόρικη δράση.” Επισήμανε επίσης ότι: “Ο Μπελέρης διαφημίζεται στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής, έχει συμμετάσχει σε φασιστικές συνάξεις του ΛΑΟΣ και έχει φιλοξενηθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές του καταδικασμένου αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου, καθώς και του Καρατζαφέρη.”



 Πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην κριτική εξ αριστερών ούτε λίγο ούτε πολύ συνέκρινε τον Μπελέρη με τον Τσέ Γκεβάρα. “Αν ο Φρέντι είχε γεννηθεί στη κεντρική ή νότια Αμερική και λεγόταν Τσε θα τον είχαν ήρωα” είπε στο Action24 ο κ. Πλεύρης.

Τι θα γίνει εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Μπελέρης

Στο υπουργείο Εξωτερικών όμως παραμένει ο προβληματισμός για τυχόν συνέπειες σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και για τους κινδύνους της ταύτισης πλέον Μητσοτάκη- Μπελέρη. Σημειωτέον ότι η πλευρά Ράμα διαρρέει ότι διαθέτει στοιχεία κατά του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει έφεση εντός της εβδομάδας και να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό στα μέσα Μαΐου. Εκτιμάται δε ότι πλέον στην εκδίκαση της έφεσης θα μειωθεί η ποινή του ώστε να αποφυλακιστεί άμεσα.

Φαίνεται πάντως ότι το σχέδιο είναι, ακόμη και να εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη ΝΔ ο κ. Μπελέρης, να παραιτηθεί και να επιχειρήσει έχοντας εν τω μεταξύ αποφυλακιστεί να διεκδικήσει το δήμο Χειμάρρας σε επαναληπτικές εκλογές. Ωστόσο σε περίπτωση που καταδικαστεί από τα αλβανικά δικαστήρια και σε δεύτερο βαθμό είναι πιθανή και η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Εάν όμως εκλεγεί ευρωβουλευτής ενώ παραμένει προφυλακισμένος, στο διπλωματικό επιτελείο ανησυχούν ότι θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι μακροπρόθεσμα η εκλογή Μπελέρη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωβουλή θα αποδυναμώσει τις διεκδικήσεις της ελληνικής μειονότητας ως πολιτών της Αλβανίας.

https://www.news247.gr