10.6.23

Αφού ο εκβιαστής Ερντογάν είναι έτοιμος να πει το ναι στη Σουηδία, ως …«καλός σύμμαχος» γιατί δεν το λέει; Τέτοιοι τύποι είναι …πρόγευμα για τους νομοθέτες στις ΗΠΑ (video)

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Στο τέλος θα τρελαθούμε ομαδικά… Όπως είναι πλέον γνωστό, οι πιο στενοί συνεργάτες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν τηλεφωνούν σε βουλευτές και γερουσιαστές και τους παρουσιάζουν μία άτυπη συμφωνία με την Τουρκία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν.

Ισχυρίζονται ότι η συμφωνία αυτή είναι δήθεν ένας μεγάλος συμβιβασμός και την παρουσιάζουν και σαν υποχώρηση της Τουρκίας. Είναι ψέμα. Από τη συμφωνία κερδισμένος είναι βασικά ο ισλαμιστης πρόεδρος της Τουρκίας.

Τι λέει η συμφωνία; Ο Ταγίπ Ερντογάν θα άρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ως αντάλλαγμα θα πάρει τα αμερικανικά μαχητικά F-16. Και αυτό μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ότι τα δύο θέματα ΔΕΝ συνδέονται. Και οι δύο, μίλησαν επίσημα και δημόσια.

Ο κ. Μπλίνκεν, από τη Σουηδία και από τη Φινλανδία, όπου βρέθηκε πρόσφατα, έστειλε το παραπάνω μήνυμα στην τουρκική ηγεσία. Στη συνέχεια, τηλεφώνησε στον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συζήτησε ξανά το θέμα της σουηδικής ένταξης.

Η ενημέρωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε τα εξής:

(Οι δύο υπουργοί) «τόνισαν επίσης τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να ενταχθεί η Σουηδία στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό».

Δεν γίνεται αναφορά στο θέμα των F-16, αλλά συζητήθηκε και μάλιστα τέθηκε επιτακτικά από τον Χακάν στον Αμερικανό ομόλογό του (Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ).

Αν δε πιστέψουμε τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Μπλίνκεν ζήτησε από τους Τούρκους να στείλουν στην Ουκρανία τα παλαιά F-16 που διαθέτουν και τον διαβεβαίωσε ότι μετά και την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας, το Κογκρέσο θα συμφωνήσει και για την πώληση 40 καινούργιων F-16 στην Άγκυρα, όπως και για 80 κιτ εκσυγχρονισμού άλλων παρόμοιων μαχητικών.

Αν και δεν επιβεβαιώνονται οι παραπάνω ισχυρισμοί, πρόκειται -με τα μάτια των ειδικών- “μία καλή (τρόπος του λέγειν) πρόταση”. Διότι θα μειώσει και το ποσό των 20 δισεκ. δολαρίων για την αγορά των νέων αμερικανικών αεροσκαφών. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία θα επιστρέψει πανηγυρικά στους κόλπους της Δύσης και βεβαίως θα επιβραβευθεί και με άλλο αμερικανικό πολεμικό υλικό….

Εάν ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, ο κ. Μπλίνκεν προφανώς υπέθεσε ότι θα αρθούν οι επιφυλάξεις των Αμερικανών νομοθετών και ιδιαίτερα των τεσσάρων οι οποίοι έχουν το δικαίωμα του “hold”, του παγώματος θα έλεγα της αγοραπωλησίας.

Ακόμα και εάν οι 3 εκ των 4 συμφωνήσουν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ θα αρνηθεί να τους ακολουθήσει. Οπότε, πλέον θα έχουμε τη «μάχη των μαχών» μεταξύ του γερουσιαστή και του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ήδη, ο πιο στενός του συνεργάτης, τηλεφώνησε στους τέσσερις νομοθέτες και τους περιέγραψε τη συμφωνία με τον Ερντογάν. Πιστεύεται ότι οι 3 εκ των 4 δεν πείστηκαν.

Ποιοι είναι οι τέεσσερις νομοθέτες;

  • Μάικλ ΜακΚολ επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (Ρεπουμπλικάνος)
  • Γκρέγκορι Μικς, επικεφαλής της μειοψηφίας στην ίδια Επιτροπή (Δημοκρατικός)
  • Ρόμπερτ Μενέντεζ επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας (Δημοκρατικός)
  • Τζιμ Ρις, επικεφαλής της μειοψηφίας στην ίδια Επιτροπή (Ρεπουμπλικάνος)

Και το ερώτημα είναι βασανιστικό: Θα συγκρουστεί ο κ. Μπάιντεν μαζί τους για τα «μάτια» του Ερντογάν; Σημειωτέο ότι οι 2 εκ των 4 είναι Δημοκρατικοί και χρειάζεται τις ψήφους τους για να περάσει σημαντικά νομοσχέδια. Και επίσης θα χρειαστεί τη βοήθεια τους και για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Έχει και το πρόβλημα του υιού του, του …περίφημου Χάντερ, τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι κυνηγούν με νύχια και δόντια, εκτοξεύοντας κατηγορίες για απέραντη διαφθορά, που περιλαμβάνει και τον ίδιο τον κ. Μπάιντεν. Τον κατηγορούν ότι έλαβε μίζες από τους Ουκρανούς.

Όλα αυτά δεν είναι εύκολα ζητήματα. Είναι σοβαρά προβλήματα. Αλλά φαίνεται πως είναι άβυσσος η ψυχή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το άλλο ερώτημα είναι αυτό που θέτει ο τίτλος του σημερινού κειμένου:

«Αφού ο Ερντογάν είναι έτοιμος να πει το ναι στη Σουηδία, ως …«καλός σύμμαχος» γιατί δεν το λέει; Γιατί πρέπει ο κ. Μπάιντεν να επιβραβεύσει τον εκβιαστή;»

Ομιλεί από μόνος του ο τίτλος. Και είναι όλα τα …λεφτά. Διότι περιλαμβάνει την ουσία της υπόθεσης που είναι ο εκβιασμός των Ηνωμένων Πολιτειών και των Δυτικών. Λέει, πως θα πει το ναι για την ένταξη της Σουηδίας, αλλά απαιτεί και δώρο τα F-16. Ο Μενέντεζ είναι από τους πιο έξυπνους πολιτικούς που έχω γνωρίσει… Πονηρούς τύπους όπως τον Ερντογάν τους «τρώει» για προ-πρόγευμα!!!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με αυτά και με εκείνα, κτύπησε με “βίαιο” πολιτικό λόγο, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Στρην πραγματικοτητα είναι ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας. Ομολογώ ότι δεν περιμέναμε την αντίδραση του. (Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ). Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για την Τουρκία, αλλά και για τον Πρόεδρο Μπάιντεν…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal