6.6.23

Η προωθούμενη επίλυση των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια με αμερικανογερμανική επιδιαιτησία

 

Πρωτοβουλίες με δόλωμα την ενέργεια – Έντονο παρασκήνιο για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό
Κώστας Βενιζέλος
Προτεραιότητα στα ελληνοτουρκικά και στη συνέχεια στο Κυπριακό φαίνεται ότι θα δοθεί με βάση σχεδιασμούς, που έχουν εκπονηθεί παρασκηνιακά από βασικούς διεθνείς παίκτες. Όπως συναφώς σημειώνουν ενημερωμένες δυτικές πηγές, διαπιστώνεται πρόσφορο έδαφος για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, στη βάση της πολιτικής των «ήρεμων νερών», που διαμορφώθηκε μετά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία.
Επιχειρώντας να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με την μορφή συγκοινωνούντων δοχείων, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού, φαίνεται πως βασικός στοιχείο και εργαλείο των όποιων πρωτοβουλιών βρίσκονται σε εξέλιξη είναι το θέμα της ενέργειας. Ο απώτερος στόχος είναι, εάν αυτό καταστεί εφικτό, μια συμφωνία πακέτο, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα.
Πρωτοβουλίες αναπτύσσουν σε αυτή τη φάση οι Αμερικανοί αλλά και οι Γερμανοί. Οι Αμερικανοί προκρίνουν μια προσέγγιση, που να διατηρεί την σχετική… ηρεμία στην περιοχή και παράλληλα να ξεκινήσει ένας διάλογος, ο οποίος τουλάχιστον να συντηρεί το «καλό κλίμα». Στην Ουάσινγκτον βλέπουν ότι ως πρώτο βήμα μπορεί να γίνει μια- χωρίς εκατέρωθεν πολιτικό κόστος- συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς, σε πρώτη φάση, να ανοίξουν θέματα κυριαρχίας. Μπορεί, για παράδειγμα, να ξεκινήσει με την μεταφορά υγροποιημένου αερίου σε τερματικά στις δυο χώρες.
Το γεγονός ότι οι κινήσεις γίνονται με φόντο την ενέργεια επιβεβαιώνεται και από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που φαίνεται να εμπλέκονται στην προσπάθεια. Είναι ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, που είναι σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ενεργειακούς Πόρους και ο σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν για την ενεργειακή ασφάλεια, Άμος Χόκστάϊν. Ο τελευταίος είχε καταλυτικό ρόλο στην πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Αυτή η συμφωνία, λόγω του βαθμού δυσκολίας που υπήρχε καθώς εμπλέκονταν δυο εχθρικές χώρες, δημιούργησε, όπως σημειώνουν οι Αμερικανοί, δυναμική και για άλλες πρωτοβουλίες.
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τα ελληνοτουρκικά και πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα από μικρά και μεγάλα βήματα. Μια συμφωνία, όπως τονίζεται, συνολική στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί αναζητώντας ρόλο επιχειρούν να μεσολαβήσουν και να φιλοξενήσουν συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα.
Στην Αθήνα, κρατάνε μικρό καλάθι καθώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν με βεβαιότητα ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει συμπεριφορά. Το αντίθετο, οι ενδείξεις δείχνουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος με τον… αέρα του νικητή δεν έχει λόγους να εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική του και τα επεκτατικά του σχέδια σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου.
Είναι σαφές πως για τους Αμερικανούς κτίζοντας «καλό κλίμα» θεωρούν πως θα επωφεληθεί όλη η περιοχή. Είναι, πάντως, σαφές πως ενώ η Άγκυρα παρουσιάζεται να θέλει να αφήσει ανοικτά παράθυρα ή και χαραμάδες στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, η στάση της είναι διαφορετική. Γνωρίζει πως οι χώρες που παρεμβαίνουν δίνουν προτεραιότητα στα ελληνοτουρκικά και πολύ λιγότερο στο Κυπριακό.
Άλλωστε η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο δεν άλλαξε ποσώς στάση και συμπεριφορά. Ούτε καν για τις εντυπώσεις. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από κινήσεις επί του εδάφους.
Πρώτο, μεθοδευμένα επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα επί του εδάφους με «οικοδομική ανάπτυξη» σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων. Δίνεται βάρος στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στην οποία γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της και εποικισμού.
Είναι σαφές πως το θέμα των περιουσιών προκαλεί πονοκέφαλο στη Λευκωσία, η οποία ωστόσο έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο κινήσεων σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσει αρνητικές εξελίξεις.
Δεύτερο, η ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Τουρκίας στα κατεχόμενα αποτελεί μήνυμα πως αυτή η «επένδυση» δεν γίνεται για να εγκαταλειφθεί. Συνδέεται με τους ευρύτερους γεωστρατηγικούς στόχους της Άγκυρας για ενίσχυση της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ξεκάθαρο πως αποτελούν υποδομές, που αυξάνουν τις πολιτικές ισχύος και ελέγχου από πλευράς της κατοχικής δύναμης.
Τρίτο, στο θέμα της ενέργειας η κατοχική δύναμη επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες για να καταστεί μέρος των ενεργειακών εξελίξεων. Προσεγγίζει Αίγυπτο και Ισραήλ, στέλνει μηνύματα προς τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ ότι καμία κίνηση δεν θα γίνει εάν δεν συμφωνεί η Τουρκία. Οι τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη αυτή την προειδοποίηση, ωστόσο, όλα θα κριθούν την ώρα της αξιοποίησης, ανάπτυξης του αερίου.
Η Λευκωσία έχοντας συνολική εικόνα των διαφόρων κινήσεων, κυρίως των τουρκικών, κινείται παράλληλα σε πολλούς άξονες.
Προωθεί την πρόταση της για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό. Η πρόταση εξηγήθηκε στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ένωσης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα κράτη-μέλη έχουν ενημερωθεί ότι η Λευκωσία προτίθεται να θέσει προς συζήτηση το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα. Την ίδια ώρα, διατηρεί ανοικτή γραμμή με Ουάσινγκτον, Παρίσι και Βερολίνο. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, οι πρωτοβουλίες για μεταφορά αερίου από ισραηλινά θαλασσοτεμάχια προς την Κύπρος με αγωγό και η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, δεν είναι άσχετη με τις άλλες πρωτοβουλίες. Η στρατηγική προίκα της Κύπρου αναδεικνύεται με συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής, αλλά και τις κινήσεις στα ενεργειακά, γεγονός που θα πρέπει να αφορά και τους εταίρους μας στην Ε.Ε.
Ταξίδι Κ. Κόμπου στο Λονδίνο για συνάντηση με ομόλογό του
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος θα ταξιδεύσει αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι, με ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων να βρίσκεται, ασφαλώς, το Κυπριακό. Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει και των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό αργότερα αυτό τον μήνα.
Είναι αναμενόμενο πως η Λευκωσία θέλει να ακούσει τις προθέσεις του Φόρεϊν Όφις, το οποίο έχει ρόλο penholder στα Ηνωμένα Έθνη. Δηλαδή, «κάτοχος της πέννας», που συντάσσει τα προσχέδια ψηφίσματος ή ανακοινωθέντων του Διεθνούς Οργανισμού. Είναι προφανές πως σε σχέση με την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, η Βρετανία δεν έχει λόγο υπό την έννοια δεν είναι κράτος-μέλος. Προφανώς και έχει άποψη, αλλά και σχεδιασμό, καθώς θέλει πάντα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό, εξυπηρετώντας τα στενά βρετανικά συμφέροντα. Διαχρονικά το Φόρεϊν Όφις κινείται στη λογική πως για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό θα πρέπει η Λευκωσία να υιοθετήσει «ευφάνταστες ιδέες», οι οποίες θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κατοχικής Τουρκίας. Κατά… σύμπτωση, το Λονδίνο έχει πάντα έτοιμες τέτοιες «ευφάνταστες ιδέες». Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να μπει στη λογική του κατευνασμού. Στη λογική να «ταΐζει το θηρίο» για να ηρεμήσει ώστε να συνεργαστεί. Η συνάντηση του Λονδίνου αναμένεται με ενδιαφέρον, πλην όμως είναι σαφές πως η Λευκωσία δεν είναι αυτής της λογικής. Δεν θεωρεί ότι αποδίδει. Δοκιμάστηκε και απέτυχε. Η κυπριακή πλευρά επενδύει, ως γνωστό, στην πρωτοβουλία της για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται.
Σημειώνεται συναφώς ότι πριν από το Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντηθεί με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, που έχουν έδρα την ελληνική πρωτεύουσα. Μετά το Λονδίνο, θα μεταβεί στη Ρώμη για τον ίδιο λόγο. Θα συναντηθεί με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία με έδρα την ιταλική πρωτεύουσα. Ενόψει του γεγονότος ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Ρώμη είναι πολλοί οι διαπιστευμένοι πρέσβεις στη χώρα μας, κρίνεται αναγκαίο να γίνονται τέτοιες συνάξεις με στόχο την ενημέρωση τους από τον υπουργό Εξωτερικών, τόσο για το Κυπριακό, τα ενεργειακά αλλά κι άλλα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Πηγή: philenews.com

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com