3.6.23

Έκτακτη ενημέρωση: Η Τουρκία στέλνει στο Κοσσυφοπέδιο ένα τάγμα κομάντο κατόπιν αίτησης του ΝΑΤΟ

Ευτυχώς που δεν στείλαμε εμείς.
Juan
 

Το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει το ρόλο της Τουρκίας

Μια κρίσιμη κίνηση ήρθε από την Τουρκία για την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στα Βαλκάνια.

Τάγμα καταδρομών στέλνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Κόσοβο ως εφεδρική μονάδα, κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ. Η μονάδα που έχει διατεθεί θα μεταφερθεί στους Στρατώνες Σουλτάν Μουράτ στο Κοσσυφοπέδιο στις 4-5 Ιουνίου.

Η μετατροπή της έντασης, η οποία αυξάνεται εδώ και λίγο καιρό στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, σε καυτές συγκρούσεις έχει οδηγήσει σε νέες πολεμικές ανησυχίες στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα στείλει ενισχύσεις στο Ειρηνευτικό Σώμα στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR).

ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
Αντίστοιχα, ένα τάγμα καταδρομών του τουρκικού στρατού ξεκίνησε για το Κοσσυφοπέδιο. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ και των διμερών σχέσεών μας. Η χώρα παρακολουθεί επίσης στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου έχουμε κοινές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες, υιοθετεί εποικοδομητική στάση και καλεί τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση για την επίλυση των πρόσφατων γεγονότων στο φιλικό και αδελφικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που βλάπτουν περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω του διαλόγου.

ΣΤΙΣ 4-5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΡΑΚΑ
Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο, ένα τάγμα καταδρομών που υπάγεται στη Διοίκηση της 65ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (Kırklareli), το οποίο είχε προηγουμένως διατεθεί στη Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ορίστηκε από την Κοινή Διοίκηση Δυνάμεων/Νάπολη (Ιταλία) ως εφεδρική μονάδα κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ. Προγραμματίζεται η μεταφορά της μονάδας που μας έχει ανατεθεί στους Στρατώνες του Σουλτάνου Μουράτ στο Κοσσυφοπέδιο στις 4-5 Ιουνίου 2023. Ανακοινώνεται στο κοινό με σεβασμό».