28.1.23

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008. ΕΦΥΓΕ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΟΛΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος της Ορθόδοξος Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος (17 Ιανουαρίου 1939 – 28 Ιανουαρίου 2008), κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος την περίοδο 1998 – 2008.

 

Στα πρώτα χρόνια της θητείας του απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα λόγω του ότι προωθούσε το λεγόμενο “άνοιγμα της Εκκλησίας προς την κοινωνία” και λόγω της διαμάχης του με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο ζήτημα των ταυτοτήτων.

Toν Ιούνιο του 2007 διαγνώστηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και χειρουργήθηκε με επιτυχία για την αφαίρεση του όγκου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας όμως διαγνώστηκε και δεύτερος καρκίνος στο ήπαρ, καθώς και κίρρωση, που ήταν αποτέλεσμα χρόνιας ηπατίτιδας. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και τέθηκε σε αναμονή εύρεσης μοσχεύματος, προκειμένου να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. Αν και το μόσχευμα βρέθηκε, κατά τη χειρουργική επέμβαση στις 8 Οκτωβρίου δεν έγινε η μεταμόσχευση, καθώς διαπιστώθηκαν πολλαπλές μεταστάσεις. Λίγες εβδομάδες αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τη θεραπεία του.

Στις 28 Ιανουαρίου του 2008 στις 5:15 το πρωί άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών. Απεβίωσε στην οικία του, όπως ο ίδιος ζήτησε, χωρίς να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, παρά την επιδείνωσή της υγείας του που τον οδήγησε στο να καταλήξει. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η σορός του μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για λαϊκό προσκύνημα. Ανήμερα του θανάτου του, η ελληνική κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος.

Στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα, με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς του 2008, νιώθοντας το τέλος του αφήνει την παρακαταθήκη του με τα εξής λόγια:

Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει.

Πολλές φορές μίλησε για την Νέα Τάξη Πραγμάτων. Πολλές φορές κάλεσε τους Έλληνες να ενωθούν γιατί όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ξένοι δανειστές και όλοι όσοι μισούν αυτή τη χώρα και γι΄αυτό κάθε λίγο μέσα από ΜΜΕ προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια.

Ήταν ο τελευταίος Έλληνας ηγέτης που κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη το 2000 όταν μίλησε για το θρήσκευμα στις ταυτότητες όπου η κυβέρνηση του Πασόκ με τον Εβραίο τότε πρωθυπουργό Ααρών Αβούρι ή Κωνσταντίνο Σημίτη αφαίρεσαν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες των Ελλήνων.

η Διαθήκη του για τον Ελληνισμό!

 

Ομιλία Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για Σιωνισμό & Νέα Τάξη Πραγμάτων

 

 

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος – Λαοσύναξη στην Αθήνα το 2000

 

Βίντεο από ομιλία του μακαριστού Χριστόδουλου στην Θεσσαλονίκη

https://www.votegreece.gr

(Ανάρτηση στην Efenpress:από  Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο)