28.5.22

«RedAlert» σε νησιά και Έβρο, η άσκηση Efes της Τουρκίας αυξάνει την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων

 


Πλήρη εγρήγορση και ακαριαία αντανακλαστικά, άμεση ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων και σαφή εικόνα με κάθε δυνατό μέσω ζητά το Επιτελείο από τις μονάδες που βρίσκονται στον ανατολικό τομέα της επικράτειας.

Και το ίδιο ισχύει φυσικά για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ναι μεν έχει σε εξέλιξη ναυτικά γυμνάσια σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, αλλά αυξάνει την επιφυλακή του στο Αρχιπέλαγος με την παρουσία μονάδων επιφανείας κι όχι μόνο.

Μάλιστα το γεγονός πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και άσκηση της ΑΣΔΕΝ, αυξάνει σημαντικά το επίπεδο ασφαλείας απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση στο πεδίο, επιχειρήσει η γείτονα.

Σημειολογικό και ως μήνυμα αποτροπής είναι πως οι SOF των νησιών βρίσκονται σε πολλά σημεία του τομέα ευθύνης που καλύπτουν κάνοντας αμφίβιες ασκήσεις, καταλήψεις και ανακαταλήψεις νησίδων, καταδείξεις στόχων σε μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας, κατάδειξη στόχων σε πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Είναι η «Σάρισα» του Αν. Αιγαίου που πάντοτε πρώτοι σπεύδουν ν’ αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Χαρακτηριστικό είναι πως η ενεργοποίησή τους στο μεταναστευτικό στάθηκε καταλυτική και πλέον τα στατιστικά που διατηρούνται, δείχνουν πως όταν οι Αμφίβιοι είναι εν πλω-εκτός του Λ.Σ.- οι ροές όλος τυχαίος είναι μειωμένες.

Κατά συνέπεια όσες κινήσεις γίνονται αυτές τις ημέρες αποσκοπούν σ’ ένα πράγμα. Ν’ αντιληφθεί η γείτονα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα περιμένουν κάποια navtex για να ενεργοποιηθούν, ούτε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Δρουν όπως ορίζει το Επιτελείο, το οποίο έχει και τις πληροφορίες και το πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο δεν σταματά να εφαρμόζει.

Όμως το διάστημα αυτό οι προκλήσεις, ρητορικές και στο πεδίο ενεργοποιούν κάθε αντανακλαστικό που έχει διαθέσιμο το Ελληνικό Επιτελείο. Η γείτονα μέσα από διαφορετικές οδούς κλιμακώνει και δεν αφήνει κενό που να μην φανεί αυτό.

Είτε αυτό είναι στην διπλωματική οδό μέσω των δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, είτε στο πεδίο όπου επιδόθηκε τις τελευταίες ώρες μέχρι και σε νέες υπερπτήσεις με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.

Πάντως η αύξηση της επιφυλακής έχει να κάνει και με το γεγονός πως από το Σάββατο (28/05) είναι σε εξέλιξη η τουρκική διακλαδική άσκηση «EFES». Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν τοποθετήσει για τα γυμνάσια τους ήδησημαντικό αριθμό αποβατικών σκαφών απέναντι από Ελληνικά νησιά που το τελευταίο διάστημα δέχονται πιέσεις στο μεταναστευτικό.

Και μπορεί η γείτονα κατά την διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» να κινήθηκε «τυπικά», δίχως προκλήσεις και αρκετά προσεκτικά, όμως αυτή η δραστηριότητα έγινε πολύ πριν ξεκινήσει η νέα κλιμάκωση των προκλήσεων, σε ρητορικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο.

Ειδικά τώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ κι όχι μόνο θέτουν ανοιχτά την απειλή για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου, δεν μπορεί η Ελληνική πλευρά να μην αυξάνει τ’ αντανακλαστικά των δυνάμεων κυρίως από την ώρα που η γείτονα θα έχει συγκεντρωμένες στρατιωτικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές των παραλίων αλλά και στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα δεν θα μπορούσε και ο Έβρος να μην είναι σε «κόκκινο συναγερμό» τόσο για τις ροές των μεταναστών που προσπαθούν με τις υποδείξεις δουλεμπόρων να προσπεράσουν τα εμπόδια που έχουν τοποθετήσει οι συνοριοφύλακες και ο Στρατός Ξηράς, όσο και για την προκλητικότητα των γειτόνων μας καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που κι αν θα κλιμακωθεί στο πεδίο η κατάσταση που επιδιώκει με πολλούς τρόπους η Άγκυρα…

https://hellasjournal.com/