9.1.22

Τι απαντά ο πρέσβης Πάιατ για το Non paper των ΗΠΑ που αφορά τον αγωγό EastMed; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου



 Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ απάντησε μέσω Twitter στις αποκαλύψεις που αναφέρονται σε απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηριχθεί ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, που θα συνδέει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία (με την υπόλοιπη Ευρώπη).

Κατ’ αρχάς τόνισε ότι δεν έχουν βάση οι αναφορές, προφανώς εννοεί για την απόφαση της Ουάσιγκτον για το αγωγό. Το θέμα, όπως αναφέρει, είναι η εμπορική σκοπιμότητα  του έργου. Και γι’ αυτό, συνέχισε, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τα έργα περιφερειακής ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Αναφέρεται δηλαδή στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ευρώπης-Ασίας (Euro-Asia Interconnector) και Ευρώπης Αφρικής (Euro-Africa Interconnector), που αφορούν: η πρώτη το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και η δεύτερη την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Στο άτυπο έγγραφο η Αμερική δείχνει να υποστηρίζει τα δύο αυτά έργα, αλλά όχι τόσο τον αγωγό East Med.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στο μη παραδεκτό κείμενο των Αμερικανών, οι οποίοι δε΄χνουν να παίρνουν το μέρος της Τουρκίας σε μια στρατηγική απόφαση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου:

Σε άλλη ανάρτηση του, o κ. Πάιατ σημειώνει ότι αυτή η έκθεση -εννοεί το άτυπο έγγραφο- μπερδεύει την ατζέντα μας, η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη περιφερειακών διασυνδέσεων που είναι οικονομικά βιώσιμες και προωθούν κοινούς στόχους για το κλίμα.

Έχει σημασία να σημειώσουμε ότι το άτυπο έγγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών, με το οποίο εκφράζεται η μη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην κατασκευή του αγωγού EastMed, περιλαμβάνει τρεις λόγους, για τους οποίους οι Αμερικανοί δεν υποστηρίζουν το έργο:

  • Την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή μετάβαση και στροφή προς ανανεώσιμες πηγές.
  • Την έλλειψη οικονομικής και εμπορικής  βιωσιμότητας και τη
  • Δημιουργία εντάσεων στην περιοχή.

Εάν η απόφαση για μη υποστήριξη του EastMed επιβεβαιωθεί, μας είπε έμπειρος διπλωμάτης, η Αμερική άθελά της παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας, η οποία θα παραμείνει κυρίαρχος στην Ευρώπη στα θέματα ενέργειας και έτσι θα εκβιάζει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματική κατάσταση, που δημιούργησε η αποστολή αυτού του άτυπου εγγράφου:

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή:

Η αμερικανική πλευρά, μέσω του άτυπου αυτού εγγράφου, εξέφρασε προς την ελληνική πλευρά επιφυλάξεις ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου αγωγού East Med.

Οι επιφυλάξεις εστιάζονται κυρίως στη βιωσιμότητα του έργου για οικονομικούς αλλά και σε περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Σημειώνεται πάντως, ότι η Ουάσιγκτον επεσήμανε παράλληλα ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα διασυνδετήρια καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να συνδεθούν οι δομές παραγωγής ενέργειας και οι αγορές των κρατών της περιοχής αυτής.

Επίσης, και έχει μεγάλη σημασία αυτό, η αμερικανική πλευρά επεσήμανε ότι έχει ήδη υπογραμμίσει προς την τουρκική πλευρά ότι οι ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το άτυπο έγγραφο, οι Αμερικανοί τόνισαν στους Τούρκους, ότι η αποστολή τουρκικών πολεμικών σκαφών που παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, όταν έκανε έρευνες, οι οποίες ήταν σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο, ήταν απαράδεκτη ενέργεια.

Σύμφωνα με την διπλωματική πηγή:

Η Αθήνα επεσήμανε ότι συγκρατεί τις απόψεις αυτές, επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό έχει αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “ιδιαίτερης σημασίας”. Οποιαδήποτε απόφαση προφανώς θα λάβει υπόψη την καθοριζόμενη από την αγορά προϋπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, και όχι τι εισηγούνται οι Αμερικανοί.

Σημειώνουμε ότι το θέμα αποκάλυψε πρώτη η ιστοσελίδα OmegaPress (Σωτήρης Σιδέρης) και στη συνέχεια έγραψε την Παρασκευή σχετικά η εφημερίδα Εστία.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: