1.1.22

Όλο και πιο κοντά η πώληση των Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ στην χώρα μας


«Πόρτα» των Τούρκων από την Δανία για μεταχειρισμένα F-16

Πόσο πιθανό είναι να πουληθούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα, τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 που διαθέτει η μεσανατολική χώρα; Το θέμα δεν είναι νέο.

Σύμφωνα με το Forbes, τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε αξιοσημείωτη άνοδος στον αριθμό των χωρών που επέλεξαν να αγοράσουν μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη για τις αεροπορικές τους δυνάμεις και  σημειώνεται, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχει περίπτωση να πουλήσουν μεταχειρισμένα Μιράζ στην Ελλάδα.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η ΠΑ επιζητά ικανοποιητικό αριθμό αεροσκαφών  πέρα από  μαχητικά Rafale,  για την «λάντζα» των αναχαιτίσεων από την στιγμή που αποσύρονται τα MIrage 2000EGM/BGM. Και χρειάζεται επειγόντως επιπλέον μαχητικά, ειδικά από την στιγμή  που άρχισαν σε παρτίδες να αποσύρονται προς εκσυγχρονισμό τα F-16 Block 50/52 και Adv. μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Να υπενθυμίσουμε, ότι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν δει από κοντά και εξετάσει τα Mirage 2000-9 στα ΗΑΕ και είχαν συντάξει έκθεση σχετικά με την κατάστασή τους. Η οποία έλεγε, ότι βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση και είχαν βάλει και λίγες ώρες πτήσης.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία μόλις παρήγγειλαν 80 νέα αεροσκάφη Rafale F4 από τη Γαλλία, ενδέχεται επίσης να πουλήσουν αναβαθμισμένα Mirage 2000 στην Ελλάδα», αναφέρει το forbes.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι η αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale θα συμπληρώσει τη σχεδιαζόμενη συμφωνία αγοράς αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35, η οποία έχει επιβραδυνθεί λόγω των ανησυχιών της Ουάσιγκτον για τη σχέση του Άμπου Ντάμπι με την Κίνα.

Η Γαλλία στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει συμφωνία πώλησης 60 μαχητικών Rafale στα ΗΑΕ πριν από δέκα περίπου χρόνια, είχε δηλώσει πρόθυμη να εγκρίνει την πώληση των 60 περίπου Mirage 2000-9 που η Αεροπορία της αραβικής χώρας διατηρούσε σε υπηρεσία, σε τρίτες χώρες. Όχι όμως στην Ελλάδα, με την οποία έτσι ή αλλιώς τα ΗΑΕ δεν είχαν έρθει ακόμα «κοντά».

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν. Αυτά τότε. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν, καθώς υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες.

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής έχει χαρακτηριστικά συμφωνίας τύπου SOFA (Status of Forces Agreement), βασικός σκοπός των οποίων είναι η διευκόλυνση της στάθμευσης και μεταστάθμευσης στρατιωτικών δυνάμεων και η χρήση των σχετικών υποδομών.

Από την άλλη, έχουμε την  μεγάλη αμυντική συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη κι αν αυτή είναι στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (π.χ. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ).

Όλα λοιπόν συγκλίνουν, ότι εάν η Ελλάδα το επιθυμεί τα συμβαλλόμενα μέρη των συμφωνιών με την χώρα μας θα επιτρέψουν αυτήν την αγορά.

Εν αντιθέσει με την  Τουρκία, της οποίας της απαγορεύτηκε να αποκτήσει F-35 αφού αγόρασε προηγμένα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400. Τώρα θέλει να αναβαθμίσει τα F-16 της, ώστε να μπορούν να παραμείνουν λειτουργικά και ενημερωμένα για το άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει ζητήσει 40 προηγμένα Block 70 F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της, που περιλαμβάνει παλιά F-16 Block 30.


Ενδεικτικό σε πόσο δεινή είναι η θέση της τουρκικής αεροπορίας, το forbes αναφέρει «
Επιπλέον, ακόμη και αν η Τουρκία ενδιαφερόταν να αγοράσει δανικά F-16, η Κοπεγχάγη δεν θα επιτρεπόταν να τα πουλήσει στην Τουρκία χωρίς να λάβει πρώτα την άδεια της Ουάσιγκτον», υπονοώντας ότι ίσως έχει γίνει μια τέτοια διερευνητική κρούση προς την μεριά της Δανίας από την Τουρκία.Το Κογκρέσο μπορεί να μην εγκρίνει τη συμφωνία λόγω των αντιρρήσεών του σε πολλές πολιτικές της υφιστάμενης τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των αμυντικών δεσμών της με τη Ρωσία.

Το πόσο σίγουρο το θεωρούν στην Τουρκία την πιθανή αγορά των Mirage 2000-9 από την Ελλάδα, είναι ότι πρόσφατα η τουρκική Milliyet, έγραψε  «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διαθέτουν τουλάχιστον 60 μεταχειρισμένα αεροσκάφη Mirage 2000-9 με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk.2, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, τονίζουν οι Τούρκοι «η χώρα (σ.σ. ΗΑΕ) που θα αγοράσει αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία είναι διατεθειμένη να πουλήσει αυτά τα αεροπλάνα (δηλαδή τα Mirage 2000-9).

Σύμφωνα με την Milliyet, τα Mirage 2000-9 θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές απευθείας κρούσης, προσβολή στόχων επιφάνειας και ηλεκτρονική επιτήρηση/επέμβαση σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

https://www.pentapostagma.gr/