25.1.22

Meteor: Πρωτοπόρος η ΠΑ στην αξιοποίηση του υπερπυραύλου των 4 mach από τα Rafale



 Η απόκτηση των μαχητικών Rafale από την ΠΑ αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός για την ΠΑ. Τα συστήματα του αεροσκάφους και τα όπλα του βρίσκονται στην κορυφή της τεχνολογίας.


Η ΠΑ θα είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές, αν όχι η μοναδική που εξοπλιστεί με το νέο υπερσύγχρονο βλήμα αέρος-αέρος Meteor.

Να σημειωθεί ότι η γαλλική Αεροπορία έκανε επιχειρησιακό το βλήμα μόλις στις 4 Μαρτίου του 2021, κάτι που σημαίνει  πως η ΠΑ θα είναι η δεύτερη αεροπορική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο που θα έχει στα χέρια της ένα τόσο σύγχρονο όπλο, καθώς η αιγυπτιακή Αεροπορία δεν έχει παραλάβει παρόμοια  βλήματα.

Ο αριθμός όμως των Rafale της ΠΑ  δεν είναι μεγάλος: 24 αεροσκάφη δεν είναι η ενδεδειγμένη αριθμητικά  δύναμη. Πάντα η ΠΑ ακολουθούσε τον κανόνα των 40 αεροσκαφών και των δύο Μοιρών.

Από την παραγγελία των Mirage F1CG μέχρι τα Mirage 2000EGM ή τα F-16. Ας μην θεωρήσουμε, επομένως  ότι με μια Μοίρα Rafale, εκ των οποίων σε βάθος χρόνου στην καλύτερη περίπτωση θα είναι επιχειρησιακά  γύρω στα 15, εξασφαλίζεται εθνική άμυνα η αεροπορική υπεροχή. 

Σίγουρα τα οικονομικά της χώρας δεν επέτρεψαν αυτή την περίοδο την παραγγελία επιπλέον μαχητικών αλλά η αγορά 16 ακόμη μαχητικών για την συμπλήρωση μιας ακόμη Μοίρας αεροσκαφών είναι επιβεβλημένη όσο και αυτονόητη. Φυσικά η ΠΑ, αλλά ειδικά η 114ΠΜ και τα πληρώματα έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους. Τα νέα οπλικά συστήματα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο με ότι αυτό σημαίνει.

Οι νέες καινοτομίες που φέρουν τα νέα Rafale F3R είναι ανάγκη να αφομοιωθούν και να αποδώσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους.

Η Αίγυπτος έχει υπό παραγγελία (τα συμβόλαια υπογράφηκαν τον περασμένο Μάιο) βέβαια ακόμη 30 Rafale F3-R έναντι 4,5 δισ.€ τα οποία θα προστεθούν στα 24 που διαθέτει ήδη με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια δύναμη 54 αεροσκαφών για το σχηματισμό δύο ενισχυμένων Μοιρών.

Στόχος των Αιγυπτίων είναι να αποκτήσουν βέβαια μελλοντικά το Meteor καθώς έχουν καταφέρει να αποσπάσουν την έγκριση για τα βλήματα SCALP-EG παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και τις ανησυχίες του Ισραήλ.

Να σημειωθεί πως η Αίγυπτος θα παρατάσσει σε λλίγο διάστημα 11 Πτέρυγες Μάχης, με 13 Μοίρες με F-16, δύο Μοίρες με Su-35, δύο Μοίρες με MiG-29M, δύο με Rafale και δύο με Mirage-2000.

Το Meteor με ταχύτητα 4 mach και μέγιστη ακτίνα προσβολή πάνω από 150 χλμ. είναι αυτή τη στιγμή το απόλυτο όπλο για εμπλοκές BVR παγκοσμίως, εάν εξαιρεθούν κάποια ρωσικά βλήματα.€

Θα δώσει στην ΠΑ πραγματικά ικανότητα ελέγχου τεράστιων περιοχών στην ν.α. Μεσόγειο εάν βέβαια θελήσει η Ελλάδα να δώσει «στίγμα» εκεί,

Εδώ βέβαια κρίνεται απαραίτητη η απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού προκειμένου τα αεροσκάφη να αποκτήσουν τη δυνατότητα να παραμένουν στον αέρα για πολλές ώρες σε αποστολή CAP εξοπλισμένα με βλήματα BVR Meteor έχοντας πλήρη αεροπορική εικόνα της τακτικής κατάστασης.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η ΠΑ ποτέ δεν ήταν ένθερμή στην απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού


ΠΗΓΗ