22.1.22

Στο “τραπέζι” και η διπλωματία και ο πόλεμος: Προς νέα συνάντηση των δύο προέδρων για το “μοίρασμα”; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου


 Η Αμερική θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της διπλωματίας και μάλιστα στην Ουάσιγκτον δηλώνουν πανέτοιμοι για μία νέα συνάντηση κορυφής του προέδρου Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εφόσον υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες που αναμένεται να επαναρχίσουν σύντομα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι αν σημειωθεί πρόοδος στην ουκρανική κρίση και αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμη (μία συνάντηση των δύο προέδρων), είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Είναι φανερό στους διπλωμάτες ότι η λύση στο ουκρανικό θα δοθεί στο τέλος από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο Πούτιν. Το ξεκαθάρισμα της μοιρασιάς μόνο σε αυτό το παιγνίδι μπορεί να γίνει…

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης:

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός είπε στον κ. Λαβρόφ ότι στην περίπτωση που η Μόσχα πράξει το αδιανόητο και εισβάλει, η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων θα είναι ταχεία, δριμεία και ομόψυχη.

Ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό να αναζητήσουν από κοινού διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση και να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για εισβολή.

  • Πάντως πρέπει να δοθεί σημασία και σε μία προειδοποίηση που δημοσιοποίησε ο κ. Μπλίνκεν. Ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις ακόμα και αν η ρωσική επίθεση δεν είναι στρατιωτική.

Απαίτησε επίσης γραπτές εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η Μόσχα έχει αυξήσει την στρατιωτική της δύναμη στα ουκρανικά σύνορα, αντί να τη μειώσει. Και αυτό, λένε, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που διακινεί επίσημα ο Λευκός Οίκος, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για διπλωματική λύση, αλλά για πολεμική.

Η Αμερική έκανε ένα βήμα μπροστά σήμερα, αποδεχόμενη το ρωσικό αίτημα να δώσει γραπτή απάντηση επί των ρωσικών προτάσεων.

Με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση, η Μόσχα προσπαθεί να αποσπάσει την αμερικανική υπογραφή στα θέματα ασφάλειας που έχει καταθέσει.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι στο ρωσικό έγγραφο περιλαμβάνεται και η αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον δεν συζητά αυτό το ενδεχόμενο.

Να σημειώσουμε επίσης ότι οι Ρώσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα και με τη δραστηριότητα των Αμερικανών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θεωρούν ότι οι εγκαταστάσεις στην συγκεκριμένη πόλη κατασκευάστηκαν έχοντας στο μυαλό τη Ρωσία και μόνο τη Ρωσία.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: