27.1.22

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στην Τουρκία (!)


 

Μένει να επιβεβαιωθεί η ημερομηνία με βάση τα προγράμματα των δύο προέδρων

Κι ενώ όπως γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο βλέπουν εφιάλτες στην Τουρκία θεωρώντας πως αν δεν ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία, η Δύση θα πυροδοτήσει σύγκρουση Τουρκίας-Ρωσίας ήρθε μόλις η πληροφορία από τουρκικά ΜΜΕ που επικαλούνται το Κρεμλίνο πως: 

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αποδεχόμενος την πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν, μεταβαίνει στην Τουρκία εν μέσω κρίσης με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία... 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ερντογάν και θα έρθει στην Τουρκία, υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ 

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές πληροφόρησης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Πεσκόφ, είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα εκμεταλλευτεί την πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία μόλις το επιτρέψουν η επιδημιολογική κατάσταση και τα προγράμματα... Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν αποδέχτηκε με... ευγνωμοσύνη την πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν!!!

Στη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, ενώ δεν δόθηκε σαφής ημερομηνία, αναφέρθηκε ότι ο σχεδιασμός θα γίνει σύμφωνα με την επιδημία του κορονοϊού και το ημερολόγιο πρόγραμμα.

Το πιο σημαντικό θέμα στη συνάντηση προφανέστατα θα είναι η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Στη χθεσινή του δήλωση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι προσκάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία και είπε: «Θέλουμε να κάνουμε κάποια βήματα στη χώρα μας πραγματοποιώντας μια διμερή συνάντηση μαζί του».

Από την άλλη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Στη δήλωση του Κρεμλίνου τονίστηκε επίσης ότι επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος με τις ΗΠΑ , αλλά ότι οι βασικές απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας δεν ελήφθησαν υπόψη από την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ένταση στην Ευρώπη του θύμισε τον Ψυχρό Πόλεμο και είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επανεξετάσει η Ρωσία την απάντηση των ΗΠΑ σε ολοκληρωμένες απαιτήσεις ασφάλειας.

Δηλώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσιγκτον να συνεχιστεί ο διάλογος, ο Πεσκόφ είπε ότι οι δηλώσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι οι βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας είναι απαράδεκτες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν η πρόσκληση του Ερντογάν ήταν για διμερή συνάντηση ή αν υπήρχε πιθανότητα να παραστεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy, ο Πεσκόφ απάντησε: «Αυτό που είπα και οι διαβουλεύσεις που έγιναν πολλές φορές από τους ηγέτες αφορούσαν διμερείς συνομιλίες » . Όπως θα θυμόμαστε, την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να είναι μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πάντως σε δήλωσή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου το μεσημέρι σήμερα εκτίμησε ότι «η ένταση δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση, ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί».

Λαβρόφ 

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν μπορούν να λάβουν «θετική» απάντηση στο θεμελιώδες ζήτημα που αφορά τις ΗΠΑ και τόνισε ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες μιας πιθανής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Και σε όλα αυτά προστέθηκε η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρμεντ πως: Ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, διεμήνυσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα λειτουργήσει εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο NPR. Ο κ. Πράις δεν διευκρίνισε πάντως εάν η Ουάσινγκτον έλαβε τέτοια διαβεβαίωση από τη Γερμανία.

Πεδίον δόξης λαμπρόν για την "αλεπού" που λέγεται Ερντογάν να διαδραματίσει ρόλο στις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται... 

Ο καθηγητής Γ. Βαληνάκης μιλώντας προ ημερών στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σχολίασε για το θέμα της τουρκικής εμπλοκής στις αμερικανορωσικές σχέσεις με αφορμή το ουκρανικό και βέβαια σε σχέση με τις επιπτώσεις για την χώρα μας: "Η ουκρανική κρίση χρειάζεται πολλή προσοχή και φοβάμαι ότι ήδη αξιοποιείται από τους φίλους της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενισχύσουν την αναπτυσσόμενη τάση για «επιστροφή του ασώτου» παραμερίζοντας κυρώσεις και ψυχρότητες της πρώτης περιόδου Μπάιντεν. Το ερώτημα είναι τι θα θυσιαστεί εν είδει  «μόσχου του σιτευτού»…"  

Ενώ σε άλλο σημείο συγκρίνει τον Ερντογάν με τον Πούτιν: "Πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να αναλύσουμε την τρέχουσα κρίση της Ουκρανίας επειδή ο Ερντογάν μιμείται τον Πούτιν και οι δυο τους μοιράζονται τον ίδιο στρατηγικό στόχο: της ανατροπής Συνθηκών και ρυθμίσεων που τους επιβλήθηκαν όταν οι «αυτοκρατορίες» τους κατέρρευσαν και ήταν αδύναμοι. Η ίδια κρίση επιβεβαιώνει την πανάρχαια αρχή ότι αν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου μόνο με απειλές, γιατί να χρησιμοποιήσεις εκτεταμένη βία; Και τέλος δείχνει καθαρά πόσα επίπεδα και πόσα είδη επιθέσεων μπορεί κανείς να σχεδιάσει στο σύγχρονο κόσμο. Από την «επακούμβηση» μέχρι τη γενική σύρραξη, μια επιθετική χώρα διαθέτει μεγάλη βεντάλια επιλογών. Γι αυτό καμία μορφή επίθεσης δεν πρέπει να αποκλείεται εξ ορισμού στον εθνικό σχεδιασμό"

Ιδιαίτερη σημασία πάντως έχει και η άποψη του Προέδρου του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ...

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χάας, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πολιτικό Φόρουμ που διοργάνωσε η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TÜSİAD)  το οποίο έγινε διαδικτυακά με θέμα «Κόσμος, ΗΠΑ και Τουρκία», και δήλωσε μεταξύ άλλων: 

"Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι ενδιάμεσος χώρα. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Κάθε φορά που ένας σύμμαχος προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ μιας άλλης μεγάλης δύναμης και των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλεί αρκετή ένταση όταν έρχεται στο προσκήνιο.

 Είτε η Τουρκία είτε κάποιος άλλος μπορεί να μοιραστεί τις απόψεις του, αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρος για διαμεσολάβηση. 

Είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον Μακρόν ή άλλους να καθίσουν με τη γερμανική κυβέρνηση και να σχεδιάσουν συνομιλίες με τους Ρώσους. Γιατί η Ρωσία μας παίρνει έναν-έναν, κάνει ορισμένα πράγματα σε ορισμένες χώρες, και κατά μία έννοια, δεν υπάρχει συμμαχία ή ενότητα στη Δύση, οπότε δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει αυτό"

https://www.pentapostagma.gr/